FOTO WEB
Un moment de la presentació.
 
Les dades reforcen Catalunya com una de les zones productores més importants de l’Estat i d’Europa, i que any rere any va guanyant quota de mercat quant a exportació
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, la presentació de les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya aquest 2015, juntament amb el director general de l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya Afrucat, Manel Simon. L’acte ha tingut lloc a la seu principal del Departament, a Lleida.
 
D’entrada, val a dir que en aquests moments hi ha una sèrie de factors que cal considerar, com el fet que, per dates, la campanya ve per dates més tard que un any normal i que l’any passat; que encara es desconeix exactament els efectes reals de la gelada de la matinada del 9 d’abril en diverses comarques de Lleida i que es veuran a finals d’abril o quan es faci l’aclarida; que el maneig en camp amb podes més severes que han fet alguns productors podria fer que els calibres fossin bons; i que el ritme de creixement de noves plantacions s’ha alentit però es continua amb la reconversió varietal substituint varietats de poca qualitat per altres millors.
 
Per tant, les dades de previsió de collita presentades avui són provisionals però s’han elaborat perquè s’han de presentar al Congres Europeu de Previsions de Collita de Fruita de Pinyol-Europech, que se celebra a Perpinyà els dies 22 i 23 d’abril en el marc de la fira Medfel; i el 24 d’abril també es presentaran en el 19è Fòrum del préssec i la nectarina, a Alcarràs, juntament amb informacions europees. Així, aquestes primeres previsions s'han calculat a partir de les informacions disponibles a data 16 d'abril de 2015, i en funció de l'evolució del fruit poden produir-se actualitzacions al juny. I val a dir també que a partir del 2008, s'ha emprat dades de superfícies del Registre de Plantacions de Fruita Dolça de Catalunya del DAAM.
 
Tenint en compte aquestes premisses, les primeres estimacions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2015, presentades avui, indiquen que un augment de producció del 3% fins a les 425.060 tones davant de les tones 411.077 de 2014. Així, Miquel Molins ha remarcat que “les dades presenten unes bones perspectives”, i que “tot i que encara són molt primerenques i s’hauran d’anar concretant en les properes setmanes, estem parlant d’un lleuger increment però, al cap i a la fi, un increment que és important destacar i que reforça novament Catalunya com una de les zones productores més importants de l’Estat i d’Europa en préssec i nectarina, que any rere any va guanyant quota de mercat pel que fa a les exportacions”.
 
En aquesta línia, Molins ha destacat que “aquest potencial productiu ens ve donat per diverses raons, però en destacaria dues que ens fan molt singulars; d’una banda, les molt favorables condicions edafoclimàtiques, que aporten unes propietats organolèptiques especials a la fruita i, de l’altra, una aposta constant de sector i Administració, en estreta col·laboració, per la vigilància i la millora dels estàndards de qualitat de la fruita, sobretot en qüestions com la sanitat, en què som un referent europeu, o la reconversió varietal de plantacions per a adaptar-se a les demandes del mercat.
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia ha constatat que la fruita de pinyol està essent un cultiu a l’alça des de fa ja alguns anys a Catalunya, i que la tendència a substituir moltes plantacions de llavor per fruiters de pinyol, especialment nectarina, ha modificat el panorama dels cultius fructícoles catalans, i a la vegada, el potencial exportador i la capacitat de subministrar a mercats forans una fruita que per la seva temporalitat té una demanda molt acceptable per part del consumidor.
 
Miquel Molins també s’ha referit a les pedregades que any rere any, amb més o menys intensitat i més tard o més d’hora, afecten les plantacions de fruita i malmeten l’esperança de molts productors, i ho ha fet per a incidir en la necessitat de continuar apostant per implantar sistemes actius de lluita, com les xarxes antipedregada, i en què, “en la mesura de les nostres possibilitats, des del Departament mirem de posar ajuts a l’abast de qui ho necessiti, i de la mateixa manera es posa a disposició del sector alternatives com les assegurances agràries, sistema pel que també sempre hem apostat”.
 
I pel que fa a qüestions relacionades amb la sanitat vegetal, el director general d’Agricultura i Ramaderia ha volgut destacar el nivell de Catalunya, que té el reconeixement tant estatal com d’Europa en aquesta matèria, ha aprofitat per a fer una crida a tots els agents implicats en l’optimització de la sanitat vegetal a col·laborar en la prevenció i lluita contra les plagues que afecten la producció agrícola catalana; i ha fet al·lusió a “una amenaça evident per als fruiters de llavor amb una malaltia com la del foc bacterià, que per sort no pateixen els fruiters de pinyol, però a aquests els afecten altres sobre les que hem d’estar molt atents, per exemple el virus de la Sharka. Per això vull subratllar l’esforç que fem des del Departament en la prospecció, que ha de servir per a què des del sector es pugui lluitar de manera més efectiva per a evitar l’avenç d’aquestes plagues”.
 
Val a dir, com fet palès Molins, que “venim d’una campanya que no va ser gens fàcil, una campanya que, tot i que en principi es preveia bona, va resultar complicada, i ho va resultar encara més per circumstàncies alienes a la producció i al comerç de la fruita (tancament de les fronteres russes, circumstàncies meteorològiques, amb les primeres pedregades de la temporada, etcètera), i tot plegat, al final, va resultar, en el conjunt de la fruita, una campanya molt irregular i problemàtica en la que ni la intervenció que es va sol·licitar a la Unió Europea per a mirar de revertir una situació que es feia cada vegada més complicada, no va resultar positiva, i en la que cal fer palès també que, això però, finalment, malgrat tot, es va incrementar l'exportació”.
 
I en aquest punt, el director general d’Agricultura i Ramaderia ha afegit que “enguany tornem a començar, tot comença de nou, i aquesta és, si més no, una de les parts positives que tenen les campanyes agrícoles. I les previsions de collita de la fruita de pinyol que presentem avui auguren, de moment, una collita acceptable”.
 
Així, i tornant a les dades, també cal assenyalar que les primeres estimacions apunten a un creixement de la collita de préssec i nectarina en aquesta campanya del 4% a la demarcació de Lleida i del 2% a Tarragona, mentre es registraria un descens del 22% a Girona i del 2% a Barcelona. La producció esperada a Lleida és d’unes 380.100 tones, encapçalant la producció catalana d’aquestes espècies. La demarcació de Tarragona és la segona demarcació en producció de fruita de pinyol, amb una producció esperada d’unes 36.000 tones. A Barcelona, la producció esperada se situa en unes 6.760 tones, i a Girona, en 2.200 tones.
 
Com ha apuntat Molins, les dades presentades avui han estat elaborades amb la col·laboració d’Afrucat, com ja ve essent habitual en els darrers anys, “col·laboració que demostra que sector i Administració poden fer i han de continuar fent passes en comú per tal de donar les eines necessàries al sector, com ho són, en aquest cas, la informació de les previsions de collita de la fruita de pinyol, especialment el préssec i la nectarina”.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa.

Dossier de premsa.
PDF | 1259

Imatge de la presentació.

Imatge de la presentació.
JPG | 150