La titular de Benestar Social i Família ha explicat que el Govern treballa per a garantir la igualtat d’oportunitats entre tots els infants fixant polítiques que incideixen en els nens i les nenes més vulnerables
La consellera Munté acompanyada de sor Lucía Caram, la secretària d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal i la directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, s’ha reunit aquesta tarda amb sor Lucía Caram per abordar les actuacions que du a terme el Departament i el conjunt del Govern pel que fa a la lluita contra la pobresa, especialment la que pateixen els infants de famílies en situació de vulnerabilitat a Catalunya. Les han acompanyat la secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal, Carmela Fortuny, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí.
 
Segons la consellera, “l’objectiu de la trobada és sumar esforços per lluitar contra aquesta xacra social que és la pobresa infantil”. Per la seva banda, sor Lucía Caram ha afirmat que “ens necessitem absolutament tots per sortir de la situació actual. S’ha d’involucrar tothom”. Sor Caram ha admès que “l’Administració té moltes responsabilitats, però tots hem de sumar”. En aquest sentit, s’ha compromès des de la Fundació Rosa Oriol a rellançar la campanya Tots contra la pobresa infantil fent una incidència més forta a Catalunya per buscar nous recursos i pisos per evitar desnonaments, perquè “no tot ha de sortir de l’Administració”.
 
Munté ha volgut compartir amb sor Caram les línies estratègiques i les accions que la Generalitat de Catalunya ha dut a terme els darrers anys en matèria d’atenció a la infància. La consellera ha recordat que els nens i les nenes són una prioritat de Govern i que per això s’estan dedicant grans els esforços per garantir a tots els infants les mateixes oportunitats de progrés, fent polítiques amb especial atenció i incidència en aquells que són més vulnerables.
 
Per tal d’assolir aquest objectiu, el Departament ha anat incrementant els recursos i el treball en xarxa per reforçar les accions pròpies, d'entitats socials i ajuntaments i l'atenció a les famílies amb fills i filles.
 
Durant la reunió, Munté ha exposat les principals línies d’actuació en aquesta àmbit fent especial atenció al Pacte per a la Infància a Catalunya. En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquest acord històric signat el 2013 suposa un compromís de Catalunya cap als seus infants. El pacte va ser fruit d’un ampli consens i d’un procés participatiu, obert i crític, que va respondre a una demanda de la societat en el sentit de donar més visibilitat a la infància i l’adolescència i que ha esdevingut el marc a partir del qual s’estableixen les polítiques d’infància.
 
El document segueix diversos eixos d’actuació: Participació social de la infància; de la inclusió social a la qualitat de vida: igualtat d’oportunitats; atenció a la infància des de la perspectiva de la salut, l’educació i els valors i la família; mitjans de comunicació, i sistema de polítiques d’infància i adolescència.
 
En el marc del Pacte, l’estiu passat es va presentar el Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2014-2017 on es concreten les mesures del Pacte i s’incorporen indicadors per tal d’avaluar-ne el seu compliment. L’enfocament estratègic va ser consensuat per més de 150 persones de diferents àmbits i perfils professionals distribuïdes en set grups de treball, seguint els eixos del Pacte i en el marc de la Taula Nacional de la Infància a Catalunya. Aquest document defineix fins a 22 objectius estratègics que configuren el full de ruta per al desplegament del Pacte per a la Infància.
 
Munté també ha volgut destacar el Pla d’acció per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social, amb un pressupost superior als 900M€ per part del conjunt de departaments de la Generalitat.
 
Benestar Social i Família compta enguany amb un pressupost de 196,9M€ per a lluitar contra la pobresa. Entre les mesures adoptades hi ha:
 
  • definir, regular i impulsar el nou Servei de distribució d'aliments
  • reforçar el suport a les entitats que treballen en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social amb la convocatòria extraordinària de subvencions per atendre famílies amb fills en situació de vulnerabilitat
  • mantenir les prestacions econòmiques per atendre necessitats de les persones que no disposen de recursos suficients
  • desenvolupar els Plans Locals d’Inclusió Social i els Plans de Desenvolupament Comunitari
  • mantenir la col·laboració amb els ens locals en les línies de suport a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social i els ajuts d’urgència social
  • reforçar la inserció sociolaboral i la formació dels joves tutelats i extutelats
  • mantenir els 116 punts Omnia
  • intensificar les mesures destinades a infants i joves de famílies vulnerables durant l’estiu
 
Pel que fa al darrer punt, la consellera Munté també ha valorat les actuacions que es van dur a terme l’estiu passat, a través de les quals un total de 3.979 infants i joves en situació de vulnerabilitat van ser becats en algunes de les activitats d’estiu impulsades pel Departament de Benestar Social i Família.
 
Del conjunt de nens i nenes beneficiats, 1.750 infants i adolescents van assistir als 61 centres oberts que van poder obrir l’estiu de 2014 per primera vegada gràcies al finançament aportat per Benestar Social i Família, tant aquells gestionats per entitats socials com per ajuntaments.
 
En matèria de suport a les famílies, Munté ha remarcat que el Departament està complint amb el seu compromís d'anar ampliant els ajuts per naixement o adopció. En aquest sentit, l'increment d’un 15,1% respecte 2014 dels recursos destinats al suport de les famílies ha permès que aquest 2015 s’incrementi el topall econòmic per accedir a l’ajut econòmic per part, adopció tutela o acolliment sotmesa a nivell d’ingressos de la unitat familiar que passa de 14.000€ a 16.000€ de renda familiar ponderada en funció dels membres que la integren, pels infants nascuts a partir del 1 de gener de 2015.
 
Finalment, la consellera ha destacat els 3M€ que el Departament destinarà enguany a una convocatòria extraordinària de subvencions adreçada a entitats socials per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat, especialment les que tenen infants a càrrec.
 
A través d’aquesta convocatòria es finançaran ajudes econòmiques i la prestació de serveis amb l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene personal, vestimenta, medicaments i altres productes per promoure la millora o preservació de la salut, així com les despeses de manteniment bàsic de la llar o altres de naturalesa similar.
 
La consellera ha recordat que el 2014 el Departament va destinar 2’5M d’euros a aquesta convocatòria, a través de la qual es van atendre més de 26.400 infants.

1  

Imatges

La consellera Munté acompanyada de sor Lucía Caram, la secretària d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal i la directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

La consellera Munté acompanyada de sor Lucía Caram, la secretària d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal i la directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. 2627