Pelegrí amb Martí Saballs, delegat d'Expasión, els directius del Santader i l'alcalde
Pelegrí amb Martí Saballs, delegat d'Expasión, els directius del Santader i l'alcalde
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha pronunciat avui la conferència inaugural de la jornada titulada “El Sector Alimentari: Innovació de futur. Catalunya, una economia que avança. 30 anys de resultats per pensar en el futur”, al Palau de Congressos de la Llotja de Lleida.
 
En el decurs d’aquesta conferència, organitzada pel diari Expansión i el Banco Santander, el conseller s’ha mostrat convençut que “la innovació, la fan les empreses, no els governs ni les universitats. Sense empreses no hi ha innovació agroalimentària. Les universitats i els instituts d’investigació fan innovació només quan actuen com ho fa una empresa. Perquè la innovació ha de ser un atribut de l’empresa”.
 
Ara bé, segons el conseller, això fins ara “s’estava fent malament. Els diners, els esforços, els instruments en matèria de recerca i d’innovació no anaven dirigits a satisfer les necessitats. Es dirigien, quasi linealment, a crear i consolidar centres de recerca. Deixant de banda el món empresarial. Prova d’això és que, avui, Espanya ocupa el 4t lloc de la UE en recerca però el 17è en innovació”. 
 
El responsable del Departament d’Agricultura ha explicat que “avui, tant des de la UE, com des del MAGRAMA, com des del DAAM, com des de les nostres empreses i organitzacions, hem canviat el paradigma de la innovació o estem intentant canviar-lo. Cal dir que en innovació no hi ha un problema de diners. Hi ha un problema de sistema, d’organització. I això ho hem de canviar entre tots. Hem canviat el nostre focus tot recollint allò de bo que ens ha deixat l’anterior model. Uns grans centres de recerca i d’investigació”.
 
En aquest context de crítica constructiva, el conseller ha emplaçat tots els empresaris “a comprometre's amb la innovació, a crear estructures de gestió de la innovació a les seves empreses, a enfocar-se més a mitjà i a llarg termini.” I els ha demanat que “vinguin al Departament a explicar-nos el projecte innovador en què estan pensant i junts mirarem com es pot finançar i a través de què...”
 
 
 
 
Pelegrí durant la seva presentació
Pelegrí durant la seva presentació
Finalment, Pelegrí ha afirmat que “el camí a seguir representa un canvi radical positiu, i ens ha de permetre que els propers anys puguem parlar de tu a tu amb els països més capdavanters del món en recerca i innovació”.
 
Tot per seguir innovant
 
Al llarg de la conferència, el conseller ha volgut recordar l’increment de recursos destinats a la innovació per part de les diferents administracions i programes. Així, en aquest àmbit, amb vistes a l’horitzó 2020, la Unió Europea destinarà 3.850 M€ al repte de millorar la seguretat alimentària, agricultura sostenible i silvicultura, bioeconomia... El doble que en el període anterior. I 3.000 M€ a l’acció pel clima, el medi ambient, l'aigua, l'eficiència dels recursos i les matèries primeres. Tanmateix, vull insistir que aquests projectes només es finançaran si hi ha empreses implicades”.
vista des assistents
vista des assistents
En aquesta mateixa línia, també ha fet referència als Programes d’innovació sectorial catalans, “instruments del DAAM que s’alineen amb les prioritats de la UE per captar més recursos i treballar més en xarxa. Així com alguns dels instruments financers destinats a agrupar recursos i a facilitar el lideratge empresarial com ara el PDR Catalunya: el nou període aposta encara més per la innovació incrementant el seu pressupost dels 5,5 M€ del període anterior, als 17 M€ de l'actual”.
 
També els ajuts FEADER demostren un canvi important d’orientació vers la innovació, augmentant en un 50% els recursos respecte al període anterior, 6.000 M€. Finalment, pel que fa els pressupostos del DAAM, pelegrí ha explicat que “s’està fent un important esforç econòmic en R+D+i (representa entre el 8-10% del nostre pressupost). Només tenim el Departament d’Economia al davant, que és qui manté el sistema d’investigació i universitats a Catalunya”.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 360

f2

f2
JPG | 323

f3

f3
JPG | 375