• L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) rep l’acreditació com a “centre Severo Ochoa” del Ministeri d’Economia i Competitivitat
  • Són reconegudes com a “unitats Maria de Maeztu” el Departament de Ciències Experimentals de la Salut (DCEX) de la UPF, l’Institut de Ciències del Cosmos (ICC) de la UB, l’Institut de Biologia Molecular (IBM) del CSIC i la Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSM)
Les institucions de recerca de Catalunya han aconseguit una nova distinció en l’edició 2014 del programa Severo Ochoa i quatre més en la convocatòria d’unitats d’excel·lència Maria de Maeztu, promoguts pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. Aquestes distincions tenen per objectiu identificar i donar suport a la recerca d’excel·lència que es fa a l’Estat espanyol mitjançant el reconeixement als millors centres i unitats de recerca.  
 
Les entitats acreditades enguany són l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)- centre CERCA), com a centre d’excel·lència Severo Ochoa, i el Departament de Ciències Experimentals de la Salut (DCEX) de la UPF, l’Institut de Ciències del Cosmos (ICC) de la UB, l’Institut de Biologia Molecular (IBM) del CSIC, al campus de la UB, i la Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSM), com a unitats Maria de Maeztu.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha valorat aquests “excel·lents resultats, que reflecteixen l’enorme capacitat de les institucions de recerca catalanes respecte al conjunt de l’Estat. No oblidem que el programa premia les institucions més orientades a la competitivitat, internacionalització, avaluació, captació de talent i enfocament a la transferència de coneixement, que caracteritzen en gran mesura el model català de recerca”. Castellà ha afegit també que “el més destacable d’enguany és el paper de les universitats en aquest entorn d’excel·lència”.
 
Les acreditacions garanteixen durant quatre anys un finançament per a actuacions estratègiques, que en el cas dels Severo Ochoa és d’un milió d’euros i en el de les  unitats d’excel·lència Maria de Maeztu, de 500.000 euros.
 
L’IBEC és un dels dos centes de tot l’Estat que ha rebut aquest any l’acreditació Severo Ochoa (SO). L’altre és l’Institut de Física Corpuscular del CSIC a València. Amb aquestes noves acreditacions, Catalunya assoleix la xifra de 9 centres SO (dels 19 del total de l’Estat). Pel que fa a les acreditacions d’Unitats Maria de Maeztu, Catalunya ha aconseguit 4 de les 6 concedides en aquesta primera convocatòria, essent les altres dues la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat Carlos III, també de Madrid.
 
Els criteris per a la concessió d’aquestes acreditacions són: tenir un alt nivell d’impacte i competitivitat internacional dins del seu camp; estar sotmesos a processos d’avaluació periòdica per comitès internacionals independents; una orientació estratègica a la ciència de frontera; l’elevada internacionalització tant en les col·laboracions com en l’atracció de recursos humans, i impulsar la transferència del coneixement al món productiu i la societat en general.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Severo Ochoa_Maria Maeztu

Severo Ochoa_Maria Maeztu
PDF | 41