• En una entrevista a El Punt Avui Televisió, el cap de l’Executiu qualifica de “vergonya democràtica” la petició de l’Estat de cessar Carles Viver-Pi-Sunyer com a comissionat per a la Transició Nacional
  • Artur Mas denuncia que el ministre d’Interior “juga amb foc” quan “criminalitza el moviment independentista o sobiranista català”
El president Mas conversant amb Xevi Xirgo
El president Mas conversant amb Xevi Xirgo
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat en una entrevista emesa aquesta nit per El Punt Avui Televisió que el procés polític català “és tan complicat que la nostra força és que hi hagi majoria a les urnes i que hi hagi urnes” per poder seguir aquest camí. Artur Mas ha subratllat que “des del punt de vista democràtic estem fent una actuació impecable”, perquè “davant de reptes de l’envergadura del que té Catalunya, el que toca és donar la veu i la decisió a la gent, a través d’eleccions”.
 
L’entrevista, que ha conduït el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, es va enregistrar dilluns passat al matí, però no s’ha emès fins a aquesta nit amb motiu del dol oficial decretat pel president arran de l’agressió i mort d’un professor a l’institut Jaume Fuster de Barcelona.
 
El cap de l’Executiu ha destacat en diferents moments de l’entrevista la importància de conèixer a les urnes quina majoria hi ha a Catalunya a favor del procés i ha remarcat la seva intenció de convocar les eleccions al setembre, tal com va acordar el passat mes de gener amb el president d’Esquerra Republicana. “Evidentment, fins aleshores passaran coses, però imagino que no han d’alterar el consens que hi ha hagut sobre aquest acord”, ha afegit.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha recordat que l’acord amb ERC “parla d’estabilitat parlamentària fins al moment de convocar les eleccions” i ha fet notar que “tinc alguna queixa en aquest sentit”, perquè “es perden algunes votacions al Parlament que van en detriment d’aquest acord d’estabilitat parlamentària que s’hauria de complir”. El cap del Govern ha subratllat, però, que “l’acord hi és i la intenció és convocar les eleccions per a aquest mes de setembre”.
 
A preguntes de Xevi Xirgu sobre si encara és oberta la porta a una llista conjunta en aquestes eleccions, Artur Mas ha dit que “portes obertes les has de deixar sempre, però això no depèn només de mi”. El president ha defensat que, com ja va apostar fa uns mesos, “m’hauria agradat una gran llista conjunta, amb un sol programa i per un sol cop, formada per gent de CiU, d’ERC, del partit socialista i del món catalanista, del PSUC i d’ICV, així com professionals del país experts en determinades matèries i persones independents influents en la societat”.
 
 
Eleccions municipals
Davant la proximitat de les eleccions municipals del proper 24 de maig, el cap del Govern ha afirmat que “el primer que està en joc és com es governa cada ajuntament i cada poble”, però ha subratllat que també es definirà quants consistoris estaran formats per forces polítiques favorables al procés. “No és el mateix tenir un munt d’ajuntaments empenyent al teu costat, que tenir-los al davant, frenant-te”, ha afegit, i ha remarcat la importància de sumar esforços, perquè “l’adversari és molt poderós, té molta força i està disposat a exercir-la”.
 
Preguntat sobre com reaccionarà l’Estat espanyol si hi ha una majoria favorable en les eleccions del 27S, el president de la Generalitat ha fet notar que en aquell moment “no només hi haurà Madrid, també hi haurà Brussel·les”. “Si Catalunya està decidida a tirar endavant per aquest camí i té la majoria i la força suficient per fer-ho, això no només afecta a Madrid, perquè nosaltres formem part de l’Estat, però també de la Unió Europea i de l’euro i hem de procurar ser a tot arreu”, ha afegit.
 
En relació amb l’oposició de l’Estat espanyol al dret del poble català a decidir el seu futur, el cap de l’Executiu ha afirmat que “no és un problema de si Catalunya és més o menys viable des del punt de vista econòmic, social o cultural”, perquè “els que ho qüestionen o no hi entenen res o fan trampa”. “Catalunya és perfectament viable des de tots els punts de vista i prova d’això és que de països molt més petits que funcionen, Europa n’està ple”, ha reblat.
 
 
La funció del comissionat per a la Transició Nacional
El president Mas també s’ha referit a l’aprovació, per part del govern espanyol, d’un requeriment d'incompetència contra el comissionat per a la Transició Nacional que ocupa Carles Viver Pi-Sunyer, com a pas previ de portar-lo al Tribunal Constitucional. Artur Mas ha qualificat aquesta decisió de “vergonya democràtica”.
 
“Estic literalment escandalitzat davant la minva democràtica que hi ha en aquest moment a l’Estat espanyol”, ha afirmat el cap de l’Executiu, que ha afegit que la creació del comissionat “no és una declaració d’independència unilateral en contra d’una Constitució”, sinó que es tracta d’una persona que “escriurà un programa que ha de servir perquè la gent a Catalunya tingui el màxim de coneixement i informació possible sobre el que es pretén”.
 
Per aquest motiu, el president ha dit que no cessarà a Pi i Sunyer i ha assegurat que, independentment del que passi finalment amb el càrrec, “la funció es farà i no ho podran evitar, perquè la funció no es pot il·legalitzar”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha explicat que s’està fent tot el possible “per tenir el màxim de deures fets” i que el dia 15 de juliol “hi haurà la major part de les coses presentades sobre la taula”. Tot i això, ha recordat que hi ha certs aspectes que no es poden dur a terme “fins que no hi hagi un ordenament jurídic català que les empari i que ha de ser el que substitueixi l’ordenament jurídic espanyol”, perquè ha defensat que “el que no pots és quedar-te en el buit legal”. “Les coses a les societats modernes funcionen a base de l’ordenament jurídic, que és el que dóna garanties, reconeix drets i imposa obligacions, i això nosaltres des de Catalunya ho tenim clar. Volem fer les coses bé”, ha assegurat.
 
 
Fernández Díaz “està jugant amb foc”
En referència a les declaracions del ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, vinculant gihadisme i sobiranisme, el president ha assegurat que “està jugant literalment amb foc” perquè “no es pot criminalitzar de la manera que ho fa ell el moviment independentista i sobiranista català”.
 
En aquest sentit, Mas ha considerat “totalment reprovable” l’actitud del ministre perquè ha assegurat que ell “és el primer responsable de tranquil·litzar i no d’excitar els ànims, que és el que es dedica a fer de manera constant”. "Aquest tipus de provocacions no són pròpies d'un ministre de l'Interior", ha reblat.
 

2  

Imatges

Entrevista a El Punt Avui TV

Entrevista a El Punt Avui TV 1217

Entrevista a El Punt Avui TV (2)

Entrevista a El Punt Avui TV (2) 1115