• Els diners captats suposen el 3% del total adjudicat per la Comissió Europea i el 31,4% de fons atrets per l’Estat espanyol
  • El Govern, a través d’ACCIÓ i AGAUR, assessora, informa i acompanya de manera personalitzada les empreses i institucions de recerca per participar en les convocatòries H2020
Catalunya ha captat més de 110 milions d’euros el 2014 del programa Horitzó 2020 (H2020) de la Comissió Europea (CE). D’aquesta xifra, 71 milions corresponent a ajuts per a projectes transnacionals de recerca i d’innovació d’empreses, centres tecnològics, universitats i altres entitats del sistema de recerca i innovació català. La resta són fruit dels resultats dels programes de Ciència Excel·lent d’Horitzó 2020 (ajuts del Consell Europeu de Recerca i Marie S. Curie, entre d’altres), on la participació catalana d’universitats i centres de recerca és molt notable.
 
ACCIÓ (l’Agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Ocupació) , com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network de la CE, i AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i a la Recerca) són els dos organismes del Govern que assessoren, informen i acompanyen les empreses i institucions de recerca catalanes en les diferents convocatòries del programa H2020.
 
Els més de 110 milions d’euros captats per Catalunya suposen el 3,1% de tot el finançament que la CE ha adjudicat en les primeres convocatòries del programa. Un percentatge que dobla el pes de població de Catalunya en el total de la Unió Europea (UE) que és l’1,5%.
 
De fet, la quantitat captada per Catalunya suposa el 31,4% del total fons captats per l’Estat espanyol, segons les darreres dades del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia i Competitivitat i les dades publicades pel Consell Europeu de Recerca. Uns resultats que es podrien incrementar considerablement quan la CE faci públiques les dades de 2014 corresponents als Advanced Grants del Consell Europeu de Recerca i altres línies d’ajuts estratègics: els Marie S. Curie, els FET (Open, Proactive i Flagships), i els ajuts a infraestructures.
 
Ajuts a la innovació

Dels 71 milions d’euros en ajuts captats en programes de Lideratge Industrial i Reptes Socials de l’Horitzó 2020, prop d’una tercera part han anat destinats a 70 empreses, que en el seu conjunt han rebut 21,6 milions d’euros. La resta de participació catalana correspon a centres CERCA (23%), universitats (15%), centres tecnològics (8%) i altres entitats del país.
 
Atès l’enfocament estratègic del programa H2020 cap a la innovació, l’assoliment d’aquestes excel·lents xifres pel nostre sistema evidencia els l’esforç i els resultats de les nostres institucions cap a la transferència del coneixement i per aportar valor al mercat i a la societat. 
 
Segons la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, “aquests resultats posen de manifest l’esforç de les empreses catalanes per ser innovadores en un mercat globalitzat i fortament competitiu. Per exemple, al programa específic per a pimes, Catalunya ha obtingut resultats al nivell de països com Dinamarca o Suècia, fet que demostra que les companyies catalanes aposten per la recerca industrial, el desenvolupament i la innovació. Tenim empreses amb un alt nivell tecnològic i que tenen molta capacitat de creixement en el futur”.
 
Per la seva part, el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha destacat que “tenim unes universitats i centres de recerca d’alta qualitat que competeixen amb èxit a Europa i que ens situen en el mapa de l’economia del coneixement. Les universitats i centres de recerca capten fons competitius europeus que els permeten compensar, en part, el greuge del govern de l’Estat en la política d’R+D i la seva rebaixa pressupostària en aquest àmbit tan estratègic i de futur”.
 
L’instrument per a pimes de l’Horitzó 2020

Una de les noves iniciatives emmarcades en l’Horitzó 2020 és l’SME Instrument, un programa que convoca ajuts per a pimes per rebre finançament per créixer, desenvolupar projectes innovadors i incorporar-los al mercat. Catalunya és una de les regions d’Europa que més està participant en aquest programa, que té un pressupost de 3.000 milions d’euros.
 
La CE ha nomenat ACCIÓ com a organisme responsable d’analitzar les necessitats del projecte d’innovació de les pimes i posar-les en contacte amb experts que els oferiran serveis de coaching.
 
Fins a dia d’avui se n’han beneficiat 32 pimes catalanes que han rebut 50.000 euros per dur a terme un estudi de viabilitat per portar els seus projecte d’innovació al mercat i 5 pimes que han rebut al voltant d’1 milió d’euros per finançar activitats d’innovació i desenvolupament. Les empreses accedeixen a aquests ajuts per concurrència competitiva amb les altres empreses que es presenten a nivell europeu. De fet, a Catalunya hi ha més pimes beneficiàries d’aquest programa que a països com Dinamarca, Suècia o Israel.
 
Ajuts a la ciència excel·lent

Pel que fa a les tres convocatòries resoltes el 2014 d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC en anglès), Catalunya ha aconseguit 33 ajuts per valor de 40 milions d’euros, representant el 3,3% dels fons atorgats als ajuts Starting Grants, Consolidator Grants i Proof of Concept. Resultats molt significatius, tenint en compte que encara falten dades d’altres convocatòries del programa Ciència Excel·lent.
 
L’AGAUR organitza periòdicament sessions de coaching  per preparar els investigadors del sistema de recerca de Catalunya a l’hora de presentar les seves sol·licituds a les convocatòries competitives de la UE. Precisament, en l’última resolució dels Consolidator Grants (ajuts altament competitius que financen projectes de 5 anys amb una mitjana d’1,9 milions d’euros per investigador), 8 dels 14 premiats havien rebut el coaching de l’AGAUR.  
 
El Programa H2020

El programa H2020, amb un pressupost de 78.600 milions d’euros, és el nou instrument de finançament europeu per a projectes de recerca i desenvolupament de la Comissió Europea que substitueix el 7è Programa Marc, que va estar vigent entre el 2007 i el 2013.