·        El cap del Govern assegura que el sistema educatiu ha estat “clau” per fer de Catalunya un país d’oportunitats per a tothom independentment del seu origen o creences
 
·        Artur Mas ha inaugurat aquest migdia el 3èr Fòrum Europeu de la Diversitat, al Palau Macaya de Barcelona
3r Fòrum de la Diversitat
El president Mas lliura a l'alcalde de Barcelona el Premi a la Diversitat atorgat pel Club SXXè Siècle Catalunya

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat avui que “Catalunya és capaç de rebre gent i de fusionar-se perquè tothom tingui igualtat d’oportunitats” i ha atribuït principalment al sistema educatiu la clau d’aquesta societat “àmpliament barrejada, diversa, i notablement integrada i cohesionada”. Pel cap del Govern, aquesta és “la Catalunya real”, un país que “tot i tenir poc poder polític, ha aconseguit, gràcies a la seva mobilització i cohesió social, que es pogués gestionar de manera equilibrada que el  70% de la seva població tingui un origen no català”. “No trobareu gaires exemples d’un cas així al món”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes afirmacions en el decurs de l’acte inaugural del 3r Fòrum Europeu de la Diversitat, organitzat pel Club XXè Siècle de Catalunya, i que ha tingut lloc aquest matí al Palau Macaya de Barcelona, sota el títol "La diversitat: una porta de sortida de la crisi?". A aquest Fòrum participen polítics catalans i europeus, directius d'empreses, banquers, sociòlegs, emprenedors i representants de la societat civil que debatran durant avui i demà sobre com gestionar la diversitat com a element clau pel creixement empresarial i enriquiment de la societat en general.
 
El president ha posat com a exemple de societat ben fusionada el fet que moltes famílies amb cognoms castellans posen als seus fills noms catalans. “A Catalunya, els cognoms més corrents són Garcia, Sánchez i Fernández, i pel que fa als noms Martina i Laia, per a noia, i Marc i Pol per a nois”, ha explicat Artur Mas, i ha afegit “aquestes combinacions indiquen que tenim un país barrejat i ben barrejat”.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha destacat sobretot el sistema educatiu com a “factor clau” per fer realitat “aquesta societat barrejada, cohesionada i amb oportunitats per a tothom”. Així, Artur Mas ha destacat que la immersió lingüística assegura que “aquestes persones vingudes de fora tinguin igualtat d’oportunitats, perquè per a tenir-ne a Catalunya, cal saber català”.
 
El cap del Govern ha recordat també que quan el Govern espanyol va treure del sistema de prestació universal els immigrants amb situació irregular “el sistema de salut català, que estava i està mal de diners, va seguir assegurant la cobertura sanitària a aquestes persones”, perquè “era una manera de deixar clar que en aquest país les necessitats bàsiques estaven cobertes per a tothom”.
 
El president ha insistit durant la seva intervenció que “la Catalunya d’avui no s’entén si no s’explica així”, perquè sinó seria una Catalunya teòrica, de llibres d’història però no real, i ha afegit “és la Catalunya real, amb tots els problemes que patim”, perquè “som conscients que entre els vinguts de fora hi ha molts damnificats i persones en risc per la crisi econòmica”. Artur Mas ha recordat que entre la població immigrant la taxa d’atur és el doble que la de la població domèstica, tot i que ha assegurat  “comencem a remuntar aquesta situació de dificultats”.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha explicat que Catalunya representa el 16% de la població de l’Estat espanyol però té el 21% de la població estrangera que viu a Espanya i, si les dades es concreten en la població no comunitària, la xifra s’eleva a gairebé el 30%. Per això, el cap del Govern ha afirmat que “sense aquesta tradició acollidora no podríem ser la primera economia de l’Estat, la més oberta, innovadora i exportadora”. “Catalunya i la seva economia pesa més gràcies a aquesta diversitat”, ha afegit.
 
El president ha finalitzat la seva intervenció subratllant que “és cert que en els darrers anys de crisi hem patit i hem anat enrere en alguns aspectes, però la base hi és”, i ha continuat “Catalunya pot tenir la confiança suficient en les seves capacitats pròpies per ser un país d’oportunitats per a tothom independentment del seu origen o creences”.
 
Prèviament a la intervenció del president, hi ha intervingut en la inauguració la presidenta de l'entitat organitzadora, Iolanda Piedra; el director general de la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa", Jaume Giró; la secretària d'Estat de Política urbana de França, Myriam El Khomri, que ho ha fet mitjançant videoconferència, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.  L’acte ha comptat amb l’assistència també de diversos representants del cos consular.
 
Un cop finalitzats els parlaments, ha tingut lloc el lliurament dels Premis de la Diversitat, atorgats per l'entitat organitzadora del Fòrum. Han estat guardonades les empreses Acciona, ISS, KPMG i Sodexo, i l'Ajuntament de Barcelona i La Caixa.
 
El Club XXIe Siècle de Catalunya és una associació sense ànim de lucre, fundada l'any 2013, i impulsada per la Delegació del Govern de la Generalitat a França, amb la col·laboració de PIMEC i de la Federació Espanyola d'Empresaris del Mar (IVEAEMPA). La seva gènesi es troba a França, quan un grup d’alts directius i funcionaris sorgits de la immigració van crear el Club per demostrar que la diversitat és una font de riquesa pel país.
 
El 3r Fòrum Europeu de la Diversitat pren el relleu de les dues edicions anteriors celebrades a París els anys 2010 i 2012, organitzades pel Club XXIe Siècle francès.

2  

Imatges

El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció 919

El president lliura el Premi a la Diversitat

El president lliura el Premi a la Diversitat 718