·         El conseller de la Presidència visita les instal·lacions que acolliran la seu de la delegació del Govern de la Generalitat a Viena, que serà operativa a partir de juliol
 
·         Viena és una plaça estratègica per Catalunya per raons econòmiques, cultures, històriques i perquè és la tercera capital del món en nombre de seus de les Nacions Unides
Conseller Homs
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha insistit, durant la seva visita a les instal·lacions de la futura delegació del Govern a Viena, que el Govern “no s’aturarà en la determinació de ser presents al món, perquè tenim l’empara legal per fer-ho i sobretot perquè tenim l’obligació política, moral, econòmica de ser presents al món”.
 
Adverteix així al Govern espanyol que “malgrat tots els seus obstacles, impediments i traves legals” l’obertura de delegacions “s’ajusta plenament a la legalitat”  i per tant, el Govern continuarà amb la seva política de projecció exterior perquè  tirar endavant un projecte de país i una nova manera “d’entendre el món des de Catalunya”, obliga a ser presents al món per “defensar la nostra identitat, la nostra economia, la nostra cultura”, però també –ha afirmat- “per mirar de fer sentir la nostra veu”.
 
En relació a les possibles represàlies del Govern espanyol, Homs ha recordat que l’obertura de delegacions “ha estat consolidada” pel propi Tribunal Constitucional, perquè el Govern de la Generalitat “ja en tenia de delegacions” i en aquest sentit, “estem fent exactament el mateix que hem fet per les altres delegacions”.  El portaveu afirma que el Govern espanyol sap que “això ara no ho pot aturar”  perquè és una realitat molt consolidada tant des del punt de vista formal com jurídic. Ara bé, el conseller ha insinuat que el govern de l’estat intenta  “boicotejar”  la política exterior del Govern explicant “sopars de duro”, és a dir explicant coses sobre Catalunya “sorprenents” que contrasten amb la visió que finalment es fan del nostre país les cancelleries europees que s’interessen per la realitat catalana, una realitat que “s’expressa en termes democràtics, en termes pacífics, que el que pretén és moure la seva economia, les seves relacions comercials i la seva cultura”.
 
La delegació serà operativa al juliol
El Govern va aprovar fa uns mesos la creació de les delegacions de la Generalitat a Viena i Roma tot avançant en el desplegament de la Llei de l’acció exterior de Catalunya, la primera llei d’aquestes característiques, aprovada amb un ampli suport del Parlament. Durant la seva visita a les instal·lacions de la delegació, el conseller ha recordat que Viena és una plaça molt important per Catalunya per raons econòmiques, cultures, històriques i perquè Viena es la tercera capital del món quan a seus de les Nacions Unides. Per totes aquestes raons “Viena ha de ser i és una prioritat des de la perspectiva de Catalunya”. Homs ha avançat que la delegació serà totalment operativa el mes de juliol, tot i que ha recordat que “de facto” la delegació ja funciona a través de la figura del delegat que treballa per situar la cultura, l’economia i la realitat institucional catalana tant a Viena com a les organitzacions internacionals que tenen presència a Viena. En aquest sentit el conseller ha avançat que s’està ultimant la presentació del llibre Victus d’Albert Sánchez-Piñol, traduït a l’alemany  per una prestigiosa editorial alemanya i que constata “l’interès del món germànic” per la literatura catalana.
 
Delegacions a Itàlia i Àustria
 L'obertura de les dues noves delegacions, amb seu a Roma i Viena, pretén dotar l’acció exterior de Catalunya d’una eina de representació directa a Itàlia i a Àustria, facilitar la interlocució amb tots els sectors d’aquests països i, al mateix temps, accentuar la presència de Catalunya a l’Europa central i de l’est. Així, les dues delegacions representaran oficialment el Govern de Catalunya davant dels executius d’Itàlia i Àustria i d’altres governs descentralitzats d’aquests països. També promouran i coordinaran la col·laboració amb els organismes internacionals amb seu a Itàlia i Àustria que tinguin un interès rellevant per a Catalunya. La delegació de Viena, a més, assumirà la interlocució directa amb els països de l’Europa central i de l’est. Així, s’encarregarà de les funcions de prospecció davant dels governs d’Hongria, República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia i Croàcia.
 
Itàlia i Viena se sumen a les 5 delegacions a l’exterior amb què ja compta el Govern de la Generalitat (França, el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, Itàlia i Brussel·les).