• Des de l’inici de la col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i els jutjats mercantils, fa 24 mesos, s’ha aconseguit evitar el tancament de 129 empreses
  • El nombre de llocs de treball mantingut equival al 75% dels que estaven en risc
  • Els sectors industrials on s’han tancat més vendes d’unitats productives en concurs són la metal·lúrgia, el material elèctric i electrònic, la fusta i els productes de cautxú    
La venda d’unitats productives que havien entrat en concurs de creditors ha garantit 3.819 llocs de treball en els últims dos anys a Catalunya. Aquest és el balanç, 24 mesos després, de la col·laboració iniciada entre la Direcció General d’Indústria i els jutjats mercantils, que ha aconseguit evitar el tancament de 129 empreses.
 
La Llei Concursal permet adquirir negocis d’empreses que es troben en concurs per tal de mantenir-hi l’activitat, fet que suposa una nova oportunitat de creixement. La cooperació entre la Generalitat i els jutjats mercantils permet que aquests informin regularment de les empreses que han entrat en concurs perquè, al seu torn, la Direcció General d’Indústria s’encarregui de buscar inversors interessats en adquirir o participar en aquestes companyies.
 
Amb la recent reforma del Govern central, però, el nou propietari ha d’assumir els deutes que l’empresa concursada tingui amb la Tresoreria General de la Seguretat Social. Tot i això, el Govern català, juntament amb els administradors concursals i els jutges mercantils, continua apostant per aquest model i per la recerca de solucions creatives que permetin mantenir activitat industrial i assegurar els llocs de treball.
 
El nombre de llocs de treball que s’han aconseguit mantenir en els últims dos anys equival al 75% dels que estaven en risc. Els sectors industrials on s’han tancat més vendes d’unitats productives en concurs són la metal·lúrgia, el material elèctric i electrònic, la fusta i els productes de cautxú. La meitat de les empreses venudes eren de mida petita, i un 32%, microempreses.
 
En un 55% dels casos, les empreses han estat adquirides per altres companyies de l’Estat espanyol, mentre que en un 11% eren estrangeres. En un 14% dels casos el comprador ha estat un fons industrial o financer, i en el 20% restant s’ha trobat una solució interna.
 
Una altra de les eines de què disposa la Direcció General d’Indústria és el Canal Empresa, que inclou l’apartat Venda d’Unitats Productives, un espai que posa en contacte l’oferta (empreses en situació de risc) i la demanda (possibles inversors).
 
Casos d’èxit de venda d’unitats productives
 
Mediaflex: l’empresa americana Chemence ha adquirit les unitats productives del grup Mediaflex, fabricant de clixés i troquels per a la indústria de l’embalatge amb seu a Sant Just Desvern. Aquesta operació ha permès mantenir 173 llocs de treball.
 
Ecler Laboratorio de Electroacústica: el grup inversor Fordhal capital s’ha adjudicat l’empresa dedicada a la fabricació de productes d’electrònica i d’electroacústica mantenint els 33 llocs de treball que tenia en declarar el concurs.
 
Sessió “La compra d’empreses en concurs, una oportunitat”
 
Més de 60 directius d’empreses estrangeres establertes a Catalunya han assistit aquesta setmana a la sessió “La compra d’empreses en concurs, una oportunitat” que ha tingut lloc a la seu d’ACCIÓ organitzada per l’àrea d’inversions estrangeres conjuntament amb la Direcció General d’Indústria. Durant la jornada s’han donat a conèixer als professionals els avantatges que ofereix aquesta via, que permet donar una segona oportunitat a empreses ja establertes al territori i, alhora, pot ser una via d’entrada per empreses estrangeres que encara no són presents a Catalunya.
 
El director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, ha destacat que “aquest és un exemple d’èxit de la col·laboració entre administracions que té un impacte real en el teixit industrial”. “Trobar inversors per a les empreses en risc”, ha dit, “és un treball fonamental per a l’equip de la Direcció General d’indústria i d’ACCIÓ”. Grau ha explicat que una altra de les mesures per a la reactivació industrial és la línia de préstecs impulsada per la Direcció General d’Indústria i l’Institut Català de Finances, dotada amb 20M€ per projectes que reactivin l’activitat industrial. Ha destacat també la col·laboració amb l’Incasòl per detectar disponibilitat de sòl industrial urbanitzat.