Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat aquest matí a l’edifici del Cat112 de Reus una sessió informativa destinada a tècnics municipals de les comarques de Tarragona per donar-los a conèixer les noves eines de planificació en matèria de protecció civil que han estat aprovades recentment.
 
A la sessió hi han assistit una trentena de tècnics municipals dels ajuntaments de Tarragona, Perafort, Constantí, Els Pallaresos, El Vendrell, Pratdip, Mont-roig del Camp, Montblanc, Cambrils, Salou, Calafell, Botarell, Roda de Barà i Valls, així com també membres de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de l’Alt Camp, l’Associació de voluntaris de Protecció Civil de l’Hospitalet de l’Infant, entre altres.
 
La jornada ha anat a càrrec de la responsable de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona, Eli Llombart, i el tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona Joan Carles Francès, i ha servit per explicar als assistents les dues noves eines de planificació de la protecció civil: el document únic de protecció civil (Decret 155/2014) i els plans d’autoprotecció (Decret 30/2015).
 
Aquestes novetats suposen un canvi important en quant al contingut i tramitació dels plans d’emergència municipals així com dels plans d’autoprotecció de les activitats i instal·lacions.
 
La sessió s’ha centrat en donar a conèixer la nova reglamentació (decret 155/2014) que determina un document únic per a la planificació de la protecció civil municipal amb l’objectiu de la simplificació administrativa. També s'ha donat a conèixer la tramitació dels plans d’autoprotecció amb el nou decret 30/2015 pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció.
 
Abans del nou decret 155/2014 cada risc havia de tenir el seu propi pla d’emergències. Ara, els municipis poden elaborar, aprovar i incloure tots els riscos que els afecten en un únic document, el DUPROCIM.
 
Per la seva banda, amb el nou decret 30/2015, la majoria d’activitats d’oci, esportives i culturals de caràcter local, com per exemple les actuacions castelleres, les competicions esportives de baixa participació, les exposicions o les activitats tradicionals de baix risc, entre d’altres, queden exemptes de fer el PAU.
 
Per a totes les activitats que es fan en centres o a l’exterior, i també per a les sanitàries, docents i residencials públiques, prevalen els criteris d’ocupació (persones al centre o àmbit). El criteri que marca l’elaboració del pla especial d’autoprotecció per a les activitats que es facin a l’aire lliure en espais no delimitats, passa de 1.000 a 10.000 persones. I en els espais delimitats, es passa de 500 a 5.000. D’altra banda, els hotels o discoteques, que ara tenien un llindar en 500 persones, passen a 1.000, d’acord amb la normativa estatal bàsica.
 
 

2  

Imatges

Foto de la sessió d'avui al CAT112

Foto de la sessió d'avui al CAT112 1016

Foto 2 de la sessió d'avui al CAT112

Foto 2 de la sessió d'avui al CAT112 988