• Generalitat i entitats de cooperació al desenvolupament comparteixen informació i promouen la coordinació en l'ajuda al país
  • Ho han anunciat secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, acompanyat de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias
 
Roger Albinyana ha comunicat la decisió de contribuir així en aquesta primera fase en el marc de la sessió extraordinària del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergències (CCAHE) convocat de forma urgent per aquesta tarda, i ha explicat que l’ajut de Catalunya es farà a través de les entitats que treballen i tenen experiència en aquest país. El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea també ha comunicat als assistents a la reunió que el president Mas ha expressat aquest matí les seves condolences a les autoritats del Nepal i a l’ambaixada del país a París; i ha posat de manifest les dues preocupacions principals del Govern. “D’una banda, la preocupació per la repatriació dels ciutadans de Catalunya que encara es troben al Nepal; en aquest sentit, hem activat el nostre protocol i des del Govern estem en contacte amb l’ambaixada espanyola, que està fent tot el possible perquè puguin sortir del país aviat i també localitzar les persones que encara estan desaparegudes. En segon lloc”, – ha continuat -“la situació pròpia del país, que és molt complicada i complexa, pel nombre de víctimes que va creixent cada dia i per com el país farà front a la reconstrucció; una reconstrucció que no serà fàcil per la seva estructura social i política.”

Durant la sessió s’ha compartit la informació que cada entitat i organisme disposa a hores d’ara del país, totalment desbordat per la catàstrofe. També s’han establert mesures per coordinar les actuacions i millorar l’eficàcia de l’ajut dels actors de la cooperació catalana, tant en aquesta primera fase de l’emergència com durant la reconstrucció del país, que es preveu complexa i llarga. La sessió s’ha tancat amb el compromís del Govern de convocar una altra reunió durant les properes setmanes per avaluar i identificar correctament les necessitats de la població i del país i poder promoure de forma més efectiva la seva recuperació.
 
En el CCAHE d’avui han participat representants del Departament de Salut, del Departament d'Interior, del Departament de Benestar i Família, de l’Ajuntament de Barcelona, de Lafede, d’Intermón, Creu Roja; Farmacèutics Mundi, UNICEF, Metges Sense Fronteres, Acció contra la Fam, Save the Children, World Vision, Ajuda en Acció, l’associació Amics del Nepal i l’Associació de Nepalesos, així com el cònsol del Nepal, Lluís Belvís del Rio.
 
Milers d'afectats 
El terratrèmol ha afectat greument habitatges, infraestructures de transport, telecomunicacions i sanitàries, així com patrimoni històric, en un país on el 25 per cent de la població viu per sota del llindar de la pobresa. El Govern del Nepal ha fet una crida oficial per demanar equips de recerca i rescat; equips mèdics, material  mèdic i tendes per hospitals; equips pesats per extraure runa; i helicòpters de transport per a ferits. El sisme ha provocat estralls en una regió habitada per més de 6 milions de persones; ja es parla de 4.000 morts i milers de ferits i desapareguts. El terratrèmol va tenir lloc el dissabte 25 d’abril a 80 quilòmetres de la capital, Katmandú, amb una intensitat de 7.9 graus a l’escala de Richter, i va tenir nombroses rèpliques d’intensitat greu i moderada durant les 48 hores següents. Ara, a més, l’aparició de les pluges està complicant encara la situació.