• La pujada al monument es podrà fer des de nou municipis del Cap de Creus: Cadaqués, la Selva de Mar, el Port de la Selva, la Vall de Santa Creu, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses
  • Durant tot el matí l’accés al conjunt monumental serà lliure i s’hi organitzaran diverses activitats lúdiques i culturals
Sant Pere de Rodes
Aquest diumenge, 3 de maig, se celebra la III Pujada a Sant Pere de Rodes, organitzada amb l’objectiu de rememorar els antics pelegrinatges que es feien al monestir benedictí fins l’any 1697 i donar a conèixer una de les celebracions més importants que es realitzava a l’antiga abadia.
 
La iniciativa, que va tenir lloc per primera vegada l’any 2013 amb la celebració de l’Any Sant a Sant Pere de Rodes, està organitzada pel Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; l’Associació Via Pirena, dedicada a la recuperació, conservació i difusió dels béns culturals de l’Alt Empordà; el Parc Natural de Cap de Creus, i els ajuntaments dels nous municipis implicats. Compta també amb la col·laboració d’altres institucions, entitats, associacions locals i voluntaris del territori. 
 
L’èxit de les anteriors edicions, que va comptar amb la participació de més de 400 persones i la visita al monument de prop d’un miler de persones, consolida aquesta jornada com la festa anual que ha de reunir els empordanesos i amants de l’Empordà al monestir de Sant Pere de Rodes.
 
Per participar a la III Pujada de Sant Pere de Rodes cal inscriure’s prèviament a la pàgina web de l’associació Via Pirena (www.viapirena.org). Els punts de sortida de la III Pujada de Sant Pere són: Cadaqués, la Selva de Mar, el Port de la Selva, la Vall de Santa Creu, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. Totes les rutes finalitzaran a l’antic poble de Santa Creu, que forma part del Conjunt Monumental de Sant Pere. Davant l’església de Santa Helena de Rodes es rebrà als assistents.
 
 
Programa d’activitats
 
Durant tot el matí l’accés al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes serà lliure i es realitzaran diverses visites guiades gratuïtes al conjunt monumental (monestir, església de Santa Helena, poble de Santa Creu i Castell de Sant Salvador). La novetat d’enguany és la visita als horts de Sant Pere de Rodes a càrrec de la l’Escola Foresterra-Fundació Antonio Jiménez, entitat responsable de la recuperació dels antics horts del monestir. Es duran a terme les activitats següents:
 
·         Visita guiada  al poble de la Santa Creu i l’església de Santa Helena (11h i 11.30h)
·         Ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Els Rossinyolets de Castelló d’Empúries a la plaça del monestir (11.30h)
·         Visita guiada al castell de Sant Salvador (12h)
·         Visita guiada al monestir de Sant Pere de Rodes (12.30h)
·         Visita als Horts del Monestir (13h)
 
El restaurant de Sant Pere de Rodes oferirà el menú especial III Pujada a Sant Pere de Rodes.