• El cap del Govern ha visitat la nova seu d’Oxfam Intermón i ha mantingut una trobada amb els equips directiu i operatiu d’aquesta ONG
  • Ha explicat que si Catalunya esdevé un estat disposaria d’entre 12.000 i 15.000 milions d’euros anuals més, als quals caldria restar-ne uns 3.000, que seria el cost del seu funcionament, així com els corrents de solidaritat amb Espanya
El president Mas, en un moment de la visita a la nova seu d'Oxfam Intermón (foto: Ruben Moreno)
El president Mas, en un moment de la visita a la nova seu d'Oxfam Intermón (foto: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui que, amb els reptes polítics i els objectius que s’estan redefinint en aquest moment, “Catalunya té l’oportunitat de fer-ho millor que fins ara, de manera que posi el seu segell propi de com es podria fer, des d’un país relativament petit, una bona contribució al món sencer des del punt de vista de la cooperació per al desenvolupament”.
 
El cap de l’Executiu ha posat en valor les polítiques de cooperació durant una visita a la nova seu d'Oxfam Intermón, en la qual l’han acompanyat el director general, el president del patronat i el director a Catalunya d'aquesta ONG, José Maria Vera, Xavier Torra i Francesc Mateu, respectivament; així com el secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i la directora general de Cooperació i Desenvolupament de la Generalitat, Marta Macias.
 
Durant la trobada que ha mantingut amb l’equip operatiu d’Oxfam Intermón, el president Mas ha explicat que en cas que Catalunya esdevingui un estat “disposaria d’entre 12.000 i 15.000 milions d’euros que ara no té, però caldria restar-li el cost de funcionament d’aquest estat, uns 3.000 milions cada any”, així com “el corrent de solidaritat amb Espanya, que s’hauria de mantenir durant un temps, amb uns calendaris i uns objectius i amb un procés pactat”.
 
“Això vol dir que la Generalitat tindria uns bons recursos addicionals i hauria de decidir com es reparteixen”, ha afegit el president, que ha insistit que, amb aquests diners de més, Catalunya “té una oportunitat que no ha tingut mai, que és, a igualtat que els estats tradicionals, definir la seva pròpia política d’acció exterior”. En aquest sentit, ha assenyalat que, “comparat amb d’altres àmbits, el pressupost de l’acció exterior és relativament petit” i, per tant, “un esforç en valor absolut sobre percentatges petits és un increment molt gran per a aquelles polítiques, sense desestabilitzar de manera greu el conjunt de les polítiques globals”. “Aquest és un camp on, per poca sensibilitat que hi hagi des del punt de vista polític, l’esforç seria fàcil de fer”, ha reblat.
  
Pla Director de la Cooperació Catalana
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha destacat la importància del nou Pla Director de la Cooperació Catalana, perquè “supera determinades inèrcies que havíem viscut fins ara, fa apostes per les polítiques de drets humans i de gènere i per una política en majúscula de major igualtat o menor desigualtat”. El cap del Govern ha destacat el “consens relativament ampli” que el pla ha generat entre les formacions polítiques.
 
Artur Mas també ha subratllat que aquest pla aposta perquè les polítiques de cooperació “impregnin, no només un departament o un servei, sinó el conjunt de l’acció del Govern”. Pel que fa a la dotació pressupostària, el president ha explicat que a mesura que la situació econòmica del país es vagi recuperant, des del punt de vista de les finances públiques, “la nostra intenció i propòsit és anar acompanyant aquest pla del major esforç possible en aquest sentit”.
 
Intermón va néixer a Barcelona el 1956 i durant més de mig segle ha evolucionat perquè la seva tasca arribi cada vegada a més persones. El 1997, va decidir incorporar-se a la xarxa internacional Oxfam, fundada el 1995 i que treballa amb unes 3.000 organitzacions locals a 90 països. L’ONG treballa a nivell mundial per aconseguir que les persones puguin sortir de la pobresa per si mateixes i prosperar.
 
La seu de Barcelona és la central d’Oxfam Intermón a tot l’Estat i hi treballen unes 300 persones, entre personal contractat i voluntariat.

2  

Imatges

Visita seu Oxfam Intermón

Visita seu Oxfam Intermón 414

Visita botiga Oxfam Intermón

Visita botiga Oxfam Intermón 768