FOTO WEB
Un moment de la intervenció de Domènec Vila.
 
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, ha presentat, aquest matí, la jornada ‘El nou Reglament 1169/2011 d’informació alimentària al consumidor. On som i on anem?’, que s’ha celebrat a la Sala d’Actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), a Barcelona (Carrer d’Ausiàs Marc, 40), i que ha estat organitzada pel DAAM, amb la col·laboració de l’Acadèmia de Ciències de l’Alimentació de Catalunya.
 
L’esmentat Reglament sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, d’aplicació des del passat 13 de desembre de 2014, és un gran repte i una gran oportunitat per a les empreses. Aquesta nova disposició estableix com i quina informació s’ha de fer arribar als consumidors per a què puguin fer una opció de compra responsable; i per a assolir aquest objectiu és important que les etiquetes siguin correctes i que els consumidors entenguin la informació que hi figura.
 
Les principals novetats que aporta són, entre altres, la manera d’indicar: país d’origen, nom dels olis i greixos vegetals, data de congelació, embolcalls d’embotits, pes dels productes glacejats, nanomaterials, venda a distància, productes amb cafeïna, al·lèrgens, i informació nutricional.
 
D’aquí que en l’esmentada jornada d’avui s’ha analitzat el que ha suposat l’entrada en vigor d’aquest Reglament tant per a les empreses que han hagut d’incorporar les noves exigències a l’etiquetatge; com per a les administracions publiques que fan el control oficial de l'etiquetatge, i també per als consumidors que són els destinataris d’aquesta informació.
 
La Jornada, que és una de les activitats de formació previstes dins del Pla de Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAM per aquest any 2015, ha estat un èxit d’assistència, fet que revela el gran interès que suscita aquesta nova normativa. Així, hi han assistit unes 250 persones, entre tècnics d’empreses alimentàries, assessories i consultories alimentàries , associacions sectorials, associacions de consumidors, i inspectors de les administracions públiques amb competències sobre el tema.
 
Domènec Vila ha obert la seva intervenció destacant que la seguretat alimentària i qualitat dels aliments al consumidor, així com la competitivitat empresarial són dels eixos prioritaris del Govern de Catalunya, eixos que es focalitzen amb l’esmentat nou Reglament comunitari. “La seguretat alimentària i la qualitat alimentaria és un eix prioritari per a tots els països de la Unió Europea i extracomunitaris, i per tant un tema molt reglamentat i en el que tots els països tenen un fort contingut legislatiu comú i en el que tots estem treballant intensament, per a assegurar la seguretat alimentaria als ciutadans de Catalunya, tant per als que ens visiten com per als que mengen els aliments produïts a casa nostra; per a la qualitat i la seguretat dels productes”.
 
En aquest punt, Vila ha subratllat també que “el nou Reglament d’informació alimentària al consumidor és una oportunitat per a les empreses i una font per a la millora de la seva competitivitat, perquè les etiquetes són la forma que tenen les empreses de parlar amb els consumidors, i és també una gran oportunitat d’arribar a determinats consumidors amb necessitats especials; alhora que un repte també per a les Administracions públiques que hem de vetllar i garantir que el sistema funcioni tant per als ciutadans com per a les empreses2.
 
En aquest sentit, Domènec Vila ha afegit que avui s’ha preparat aquesta jornada per a difondre i donar a conèixer aquest desconegut Reglament de la mà del Departament de Medi Ambient, Alimentació i Afers Rurals del Regne Unit (DEFRA), de les diferents administracions de la Generalitat de Catalunya, de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) i de la UNAE; associació de Consumidors, en definitiva, tots els agents implicats amb experiències i visions internacionals que ens en donaran la seva.
 
Vila ha tancat la seva intervenció agraint l’assistència i l’organització de la jornada, que ha considerat un èxit, i apuntant que de ben segur es repetirà més endavant.
 
Després ha tingut lloc una xerrada introductòria per a explicar les principals novetats del Reglament 1169/20011, la qual ha anat a càrrec del cap de l’equip d’etiquetatge en el Departament del Regne Unit per al Medi Ambient, Alimentació i Assumptes Rurals, Stephan Pugh, i que ha presentat el catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona (UB) i president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, Abel Mariné.
 
Val a dir que Stephan Pugh és el coordinador dels cursos que organitza la Comissió Europea (CE) sobre composició i informació alimentària en el marc de l’estratègia europea ‘Better Trainning for Safer Food’ per a la formació dels inspectors dels diferents Estats membres i països tercers. Actualment és el líder de l’equip sobre informació alimentaria del Departament de Medi Ambient, Alimentació i Afers Rurals del Regne Unit (DEFRA), on s’ocupa de la implementació del Reglament 1169 i d’altres normes sobre etiquetatge del Regne Unit, de qui va ser el representant en els grup de treball durant les negociacions del Reglament. Fins el 2010 treballava a la Food Standars Agency (FSA) en llocs relacionats amb l’etiquetatge dels aliments. També ha estatt coordinador de recerca a la FSA, expert nacional a la Comissió Europea (CE), i ha treballat en higiene alimentària, anàlisi del risc, materials en contacte amb els aliments, i en al·lèrgies alimentàries.
 
Posteriorment, s’ha donat pas a una primera taula rodona sobre ‘El control oficial de l’etiquetatge dels aliments a Catalunya: Qui controla què i a on?’, en què hi han participat: el subdirector general de Disciplina de Mercat de l’Agencia Catalana del Consum, Albert Melià, el director de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Alfons Vilarrasa, i la subdirectora general de la Inspecció i Control Agroalimentari del DAAM, Glòria Cugat. La responsable tècnic-legal i de nutrició de Produlce i membre del Comitè del Dret Alimentari de la FIAB, Caro Padula, ha estat l’encarregada de moderar la taula.
 
A continuació, hi ha una segona taula rodona sobre ‘L’etiquetatge dels aliments en el marc del nou Reglament: Reptes i oportunitats per a empreses i consumidors’, amb el director general de Qualitat de Casa Tarradellas, Josep Ylla, la cap de gestió de Qualitat de Condis Supermercats SA, Lourdes Bullich, i la cap de la Unitat d’Assistència Tècnica i Formació Eurofins, Mònica Saltor. Aquesta taula ha estat moderada per Anna Burgués (UNAE) de l’ Associació de Consumidors.
 
I la cloenda anirà a càrrec, a partir de les 13:30 hores, del director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa.
 
Finalment, val a dir també que s’ha creat un nou espai al web del DAAM on es pot trobar tota la informació relacionada amb el tema: http://agricultura.gencat.cat/etiquetatge
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la intervenció de Domènec Vila.

Imatge de la intervenció de Domènec Vila.
JPG | 1062