iMATGE
  • Els treballs s’emmarquen en el perllongament del Metro del Vallès  a Sabadell i corresponen a les parades situades a Creu Alta i Plaça Espanya
 
  • Els treballs inclouen la construcció de divisòries i tancaments, paviments, ascensors i escales, així com els sistemes d’enllumenat, ventilació o sanejament
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha obert la licitació de les obres d’arquitectura i instal·lacions de les estacions de Creu Alta i Plaça Espanya, en el marc del perllongament de la línia d’FGC al seu pas per Sabadell (Metro del Vallès). Els treballs, amb una inversió prevista de 17,7 MEUR, inclouen tasques com la construcció de divisòries i tancaments, paviments, revestiments, la instal·lació d’escales mecàniques i ascensors i la implantació dels sistemes d’enllumenat, ventilació, o sanejament, entre altres.
 
Les principals característiques de les estacions són:
 
Ø  Creu Alta: L’estació situada al barri de la Creu Alta s’ubica en l’encreuament entre els carrers de Pi i Margall i Borràs i Pius XI, molt a prop de l’Eix Macià, zona d’equipaments i de serveis comercials, de negocis i d’oci. Disposarà de dos accessos en superfície amb escales fixes i mecàniques de pujada i un ascensor a nivell de carrer. Compta amb un vestíbul de forma rectangular de 500 metres quadrats, un nivell intermedi de pas --on s’ubicaran dependències tècniques-- i el nivell d’andana, amb una andana central de 8 metres d’amplada.
 
Disposa de 2 sortides d’emergència als extrems d’andana: una directa a carrer, i l’altra a vestíbul. Pel que fa als acabats, cal remarcar que els revestiments seran en general de granit, alumini i acer inoxidable. El paviment serà de terratzo modular, amb encaminaments per a les persones invidents.
 
 
Ø  Plaça Espanya: A la Plaça Espanya se situa l’estació d’intercanvi amb l’actual de Rodalies de Sabadell Nord. L’accés principal es durà  terme a peu pla des del centre de la plaça, des del qual s’accedirà a un vestíbul superior amb forma de sector circular situat al mateix nivell i amb connexió directa amb el vestíbul de Rodalies.
 
Aquest vestíbul superior estarà connectat amb un vestíbul inferior on s’emplacen les barreres tarifàries, mitjançant ascensor, escales fixes i mecàniques de pujada. A aquest vestíbul inferior s’hi podrà accedir directament també des d’un accés secundari format per escales fixes situat a la cantonada sud-oest de la Plaça Espanya amb l’Av. Josep Tarradellas.
 
El vestíbul inferior i el nivell d’andana estaran connectats també mitjançant ascensor, escala fixa i mecànica de pujada, dels quals únicament l’escala fixa passarà per un nivell intermedi en el qual s’ubicaran dependències tècniques. En aquest cas, l’andana central tindrà 9 metres d’amplada. S’ubica una sortida d’emergència a l’extrem sud d’andana amb sortida a l’Av. Josep Tarradellas. Els acabats seran similars als de l’estació anterior.
 
Perllongament del Metro del Vallès a Sabadell
 
El perllongament d’FGC a Sabadell abasta 4,4 quilòmetres de nova línia, tot incloent 4 noves estacions (Pl. Major, Eix Macià-Creu Alta, Pl. Espanya i Ca n’Oriac), la remodelació i soterrament de Sabadell Estació i la construcció d’unes cotxeres a Ca n’Oriac, al final de la línia. Aquesta actuació suposarà una inversió de 430 MEUR.
 
Un cop finalitzades les obres d’infraestructura, actualment s’estan executant tasques d’arquitectura i instal·lacions de les estacions  Sabadell Estació i Plaça Major, així com treballs de via i catènària, senyalització i instal·lacions diverses en el tram des de l’inici de l’actuació i fins a Plaça Major.
 
En paral·lel, per tal d’anar completant les actuacions necessàries de cara a la posada en servei del nou tram de línia d’FGC, recentment s’han licitat treballs corresponents a la implantació de via i catenària fins a Plaça Espanya, i l’alimentació elèctrica, les comunicacions i la senyalització i enclavaments fins a les cotxeres. Durant aquest trimestre, s’impulsaran els contractes restants per a completar la totalitat de l’actuació.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Estació de Creu Alta

Estació de Creu Alta
JPG | 250

Estació de plaça Espanya

Estació de plaça Espanya
JPG | 240

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 419