El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, engegarà un dispositiu especial de circulació amb motiu de la festivitat de l’1 de Maig a partir de les 15.00 h d’aquest dijous, 30 d’abril, i fins a les 24.00 h de diumenge, 3 de maig
 
Aquest és el primer cap de setmana prolongat per un dia festiu després de les vacances de Setmana Santa i marca la transició entre la mobilitat hivernal i la pròpia de l’estiu: la temporada d’esquí ha finalitzat i les temperatures, cada cop més elevades, afavoreixen els desplaçaments cap a destins costaners respecte dels d’interior. Tot i això cal tenir en compte que la mobilitat es pot veure condicionada per les incidències meteorològiques.
 
En total, l’SCT preveu que prop de 495.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’operació sortida de dijous a la tarda i al llarg de divendres al matí, gairebé un 4% més que en el mateix període festiu de l’any passat. La tornada cap a la zona d’influència de la capital catalana concentrarà sobretot durant la tarda de diumenge i s’espera una afluència de 230.000 vehicles.
 
 
Efectius tècnics i humans desplegats amb motiu de la festivitat de l’1 de Maig de 2015
 
Per a la gestió i el control de la mobilitat amb motiu d’aquesta festivitat de l’1 maig, els efectius tècnics i humans que l’SCT desplega són:
 
·         Aproximadament 120 km de mesures de circulació instal·lades
·         3 mitjans aeris de seguiment de dispositius (2 helicòpters i 1 avió bimotor)
·         7 tècnics de gestió de trànsit al CIVICAT
·         4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit
 
A més, en el transcurs d’aquest cap de setmana, un total de 1.673 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya. Aquests efectius s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, informant de les incidències que hi pugui haver, atenent les incidències que dificultin la mobilitat, i prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana. També se n’intensificarà la presència a les vies principals, així com a les àrees de servei i de descans de les autopistes.
 
Hi haurà controls i vigilància específica a les vies secundàries atès que és on es produeixen la majoria d’accidents de trànsit. Els Mossos preveuen establir, en les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, un total de 1.270 controls, que seran:
 
·         371 controls d’alcoholèmia i drogues
·         176 controls de distraccions
·         341 controls per revisar les mesures de seguretat passiva
·         186 controls en relació amb transports
·         196 controls de velocitat excessiva o inadequada
 
Previsió de vies i horaris més conflictius
 
La xarxa viària catalana té una capacitat que esdevé insuficient per absorbir el volum de circulació en determinats punts i carreteres i franges horàries, i per aquest motiu es podran registrar congestions en aquesta operació especial.
 
Les vies i els trams que podran concentrar més mobilitat i, per tant, generar algunes retencions, l’SCT preveu problemes de trànsit sobretot a les vies que concentren desplaçaments cap a les zones de costa, tant a Tarragona com a Girona. Així, els problemes principals es poden concentrar a  l’AP-7 sud i a l'N-340, a més de la C-31 Costa Brava:
 
 

Sortida

 
AP-7
Mollet del Vallès - La Roca del Vallès, Castellbisbal
C-31  
Platja d’Aro- Palamós
C-58
Barcelona – Ripollet
N-340
El Vendrell 
Retorn
A-2
El Bruc – Esparreguera
AP-7 
Sant Celoni – La Roca del Vallès, Vilafranca del Penedès - Martorell
C-31/C-65  
C-31/C-65       Platja d’Aro – Santa Cristina - Llagostera
C-32
Sitges i Sant Boi de Llobregat
N-340
El Vendrell - Torredembarra

 Pel que fa a les franges horàries en les quals es pot concentrar el volum més important de mobilitat: 

 

Sortida

 
Dijous 30 d’abril, de les 17 a les 21 hores
Divendres 1 de maig, de les 10:30 a les 15:30 hores
Retorn
Diumenge 3 de maig de les 17 a les 22:30 hores

Obres

Hi ha punts de la xarxa viària catalana en els quals s’estan fent obres. Malgrat que els treballs s’aturen en període festiu, no s’ha d’oblidar que les vies següents tindran diverses afectacions, com pot ser l’amplada de la plataforma, amb carrils més estrets i revolts en què quedarà limitada la velocitat, i que, per tant, poden comportar trams de circulació amb retencions. Destaquem les següents:
 
 

DEMARCACIÓ

 
OBRES
BARCELONA
C-32/B-20/C-245: prolongació de l’autovia del Baix Llobregat a Sant Boi de Llobregat
N-340: prolongació de la B-24 (variant de Vallirana)
C-17: Restriccions a l’enllaç amb la BV-1432
C-55 (variant de Manresa)
GIRONA
No hi ha obres destacades que afectin el trànsit
LLEIDA
No hi ha obres destacades que afectin el trànsit
TARRAGONA
No hi ha obres destacades que afectin el trànsit

Mesures especials d’ordenació de sortida i retorn

Amb l’objectiu de reduir les congestions i millorar al màxim la circulació als eixos que registraran més volum de circulació, s’han  establert mesures especials d’ordenació i regulació del trànsit en els eixos viaris i trams vies que consten a continuació:
 

Dia

 
Demarcació
Via
Sentit
Tram
Tipus de mesura
Divendres
01/05
Girona
GI-662
Est
S’Agaró –
Castell Platja d’Aro
Inversió de prioritats en rotondes
Divendres
01/05
Barcelona
C-58CC
Nord
Barcelona
- Ripollet
Obert per a tots els vehicles
 
 
C-58CC
Nord
Barcelona
- Ripollet
Obert per a tots els vehicles
Diumenge
03/05
Barcelona
C-32
Nord
Castelldefels
- Cornellà de Llobregat
Carril en sentit contrari a l’habitual
C-32
Sud
Vilassar de Mar
- Montgat
Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7
Sud
Sant Celoni
– La Roca
Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7
Nord
Santa Margarida
i els Monjos - Martorell
Carril en sentit contrari a l’habitual
Girona
C-31
Sud
Rotonda de la Nàutica
Inversió de prioritats en rotondes
Girona
C-65
Nord
Variant de Cassà
de la Selva
Inversió de prioritats

Mesures de regulació de vehicles pesants

Amb la finalitat de garantir la mobilitat general de la circulació, d’augmentar la fluïdesa a la xarxa viària i de millorar la seguretat viària, durant aquesta Setmana Santa 2015 hi haurà restriccions a la circulació per a tot tipus de vehicles o conjunts de vehicles de més de 7.500 kg d'MMA. Aquestes restriccions es difondran a través dels panells de missatgeria variable.
 
Les restriccions als vehicles pesants estaran vigents en les vies i els horaris que es detallen en aquest document: Restriccions de circulació
 
Convé destacar també la restricció de pas de camions de quatre o més eixos a la N-II en el tram comprès entre la Jonquera i Fornells de la Selva.
 
 
Seguretat viària per a l’usuari
 
L’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària. A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web http://transit.gencat.cat i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.
 
L’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents, i a més recorda la importància d’utilitzar els elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i la conducció. Cal insistir també en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota en pdf

Nota en pdf
PDF | 313