El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha manifestat en sessió parlamentària la voluntat del Govern de tirar endavant la llei electoral. És per això que ha afirmat que el pròxim ple de la llei electoral “és una data històrica” i en aquest sentit, ha emplaçat als grups parlamentaris a tirar-la endavant “amb capacitat de cessió” i “amb la voluntat de fer-ho per part de tots”.

Homs s’ha mostrat convençut que, “per a l'èxit d'aquesta comesa”, la llei catalana “incorporarà el sistema electoral” entre d’altres coses “que són perfectament convenients”.

Durant el plenari, el conseller també ha assegurat que la suspensió parcial del desplegament de la llei d’acció exterior per part del Tribunal Constitucional és “absurda” perquè “no genera els efectes buscats” ja que “la capacitat de la Generalitat de Catalunya de ser present a l’exterior continuarà sent-hi”. A més, ha assegurat que “té molts altres canals per fer-ho”. “Ho vàrem fer posant en marxa tràmits d’acció exterior i així ho continuarem fent”, ha assegurat.

Homs ha lamentat la suspensió parcial de la llei, aprovada per una àmplia majoria de la Cambra i ha recordat el dictamen que el Consell de Garanties Estatutàries va emetre “d’acord amb la mateixa Constitució i el propi Estatut, que requeria una acció legal per desplegar la llei d’acció exterior”.  

Finalment, el conseller també ha posat de relleu la importància del projecte de llei tramés al Parlament sobre les comunitats catalanes a l’exterior. En aquest sentit, el titular de la presidència en resposta al PP, ha considerat que si es fa aquesta crítica a la política d’acció exterior “és perquè està preocupat per la repercussió que té al món el que el Govern és capaç d'explicar".