El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120 a través d’entitats esportives. L’objectiu és augmentar el seu coneixement entre les dones, vinculades al món de l’esport, que el puguin necessitar i avançar envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista.
sge
Foto: Jordi Estruch
El Consell Català de l’Esport fomentarà la col·laboració de les entitats esportives en la difusió dels materials divulgatius de la Línia 900 900 120 (cartells, adhesius, etc.) i aquestes es podran adherir a la iniciativa i sol·licitar els materials de difusió a través de l’espai web específic de l’Institut Català de les Dones (ICD).
 
Ivan Tibau justifica la signatura d’aquest conveni en el fet que l’esport “no pot quedar al marge” d’una problemàtica que “es pot produir tant dins del propi fenomen esportiu com al seu voltant”. “Hem d’aprofitar el potencial que té el nostre sector, amb la seva creixent influència i integració en la nostra societat, per col·laborar en totes les actuacions que es realitzin per conscienciar i lluitar contra la violència de gènere”, ha exposat. 
 
Montse Gatell ha destacat que “és molt important que el sector de l’esport visibilitzi que se suma a la lluita contra la violència masclista, doncs és una xacra que necessita de la sensibilització de tota la societat. El seu rebuig ha de ser contundent i unitari”. I ha explicat que “la violència masclista és una xacra que eradicarem quan integrem a la nostra vida i relacions els valors de l’equitat de gènere".
 
Aquest conveni és una de les iniciatives incloses en el Programa Dones i Esports 2014-2016 que recull les actuacions de la Generalitat de Catalunya per corregir els desequilibris entre dones i homes en l’àmbit de l’esport i avançar cap a l’equitat de gènere. Aquest programa s’emmarca en el Pla Estratègic de polítiques de dones 2012-2015.
 
El Servei 900900120
 
El telèfon 900900120 ofereix atenció totalment confidencial, gratuïta, tots els dies de l'any, durant les 24 hores, i facilita la comunicació en 124 llengües. És el primer recurs on les dones poden trucar i expressar la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. A través del telèfon 900900120 les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut.
 
Aquest servei va atendre al llarg de l’any passat a Catalunya un total de 9.227 trucades, que suposen 769 trucades mensuals i al voltant de 25 diàries. De la seva anàlisi cal subratllar que el 94,2% de les ocasions es tracta de violència masclista en la parella, en el 68% dels casos es tracta de la parella actual i en el 32% de l’ex-parella. La resta d’ocasions es tracta de violència familiar, social comunitària i laboral.
 
El 94,6% de les trucades són per violència psicològica; el 35,1% per violència física; el 8% per violència econòmica, i un 2,8% per violència i abusos sexuals. Destaca el fet que el 56% de les dones conviuen amb l’agressor, i dins aquest grup, el 27%, tenen fills/filles menors d’edat vivint dins el nucli familiar, que també són víctimes d’aquesta violència.
 
La imatge del servei Línia 900900120 es distribueix àmpliament a través dels serveis (sanitaris, socials, culturals, etc.); més cent ens locals i la xarxa associativa, empresarial i comercial del seu territori; i s’han signat acords per a la seva divulgació amb sectors que faciliten una àmplia visibilitat com per exemple Transports Metropolitans de Barcelona i grans cadenes comercials.
 

1  

Imatges

Fotografia de la signatura (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la signatura (Autor: Jordi Estruch) 252