• Crea un distintiu per promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental  d’aquests centres
 
  • Els Departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat han elaborat els criteris per a aquest reconeixement, així com un Manual de bones pràctiques ambientals
 
  • El Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors, el Gran Teatre del Liceu, l’Arts Santa Mònica, el Teatre-Auditori de Sant Cugat, el Teatre de Granollers, La Panera de Lleida, i el Teatre de Lloret participen en una prova pilot per iniciar la implementació d’aquesta ecoetiqueta
Distintiu de qualitat mediambiental
El director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, i la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, han presentat aquest migdia, al Gran Teatre del Liceu, la nova categoria del Distintiu de garantia de qualitat ambiental als equipaments escènics i musicals i centres i espais d’arts visuals. A banda del treball conjunt per a l’elaboració d’aquesta categoria, el Departament de Cultura i el de Territori i Sostenibilitat han col·laborat en la creació d’un Manual de bones pràctiques ambientals.
 
El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és una ecoetiqueta, és a dir, un sistema voluntari de qualificació ambiental que identifica i certifica de manera oficial que el producte o servei que la llueix té una afectació menor sobre el medi ambient i que compleix criteris ambientals estrictes establerts prèviament. En el cas d’aquesta nova categoria, té com a principal finalitat promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, projecció i gestió dels equipaments culturals. Es tracta de minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent  i facilitar als responsables i gestors d’aquests equipaments la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seu equipament i millorar-ne la gestió.  
 
Els criteris ambientals establerts s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i criteris opcionals:  
 
1.            Estalvi  i eficiència energètica
2.            Estalvi d’aigua
3.            Gestió de residus
4.            Compres
5.            Mobilitat
6.            Ús eficient d’espais
7.            Qualificacions ambientals
8.            Sorolls i vibracions
9.            Informació i educació ambiental
 
Prova pilot
 
Per tal d’iniciar la implementació del Distintiu, la Generalitat ha posat en marxa una prova pilot amb set equipaments culturals, entre els quals hi ha teatres, auditoris i centres d’arts visuals. La prova consisteix en la comprovació del compliment per part d’aquests equipaments dels criteris necessaris per obtenir el Distintiu. Els equipaments que formen part d’aquesta prova són els següents:
 
-       Teatre Nacional de Catalunya
-       Mercat de les Flors
-       Gran Teatre del Liceu
-       Arts Santa Mònica
-       Teatre-Auditori de Sant Cugat
-       Teatre de Granollers
-       La Panera de Lleida
-       Teatre de Lloret
 
El Manual de bones pràctiques ambientals
 
Amb l’objectiu de facilitar la tasca de les entitats titulars i gestores d’equipaments culturals, s’ha elaborat el Manual de bones pràctiques ambientals. Es tracta d’una guia amb recomanacions que permeten assolir una gestió adequada i estructurada al voltant de l’estalvi energètic, l’eficiència i la sostenibilitat ambiental. L’objectiu és oferir als equipaments una relació d’actuacions simples que no impliquen en la majoria de supòsits cap despesa ni inversió però sí un model nou de gestió de recursos orientat a l’estalvi i la sostenibilitat.
 
El manual recomana mesures com instal·lar comptadors per tal de conèixer en tot moment el consum energètic; aprofitar la llum natural i connectar només els sectors de llum necessaris; controlar i supervisar els usos de les sales i dependències dels equipaments per evitar despeses d’energia innecessàries; desconnectar sempre l’standby dels articles electrònics; adquirir equips d’ofimàtica eficients; suprimir els llums halògens; substituir les  lluminàries per tubs fluorescents d’alt rendiment i bombetes de sodi d’alta/baixa pressió; controlar la temperatura dels termòstats; instal·lar detectors de presència o temporitzadors en els llocs de pas, lavabos, etc.; aïllar tèrmicament les instal·lacions; tenir cura dels filtres d’aire de la climatització; utilitzar energies renovables, i utilitzar preferentment paper reciclat.
 
El Distintiu per a equipaments culturals
 
El 2012 ja es va aprovar una categoria dins del Distintiu de garantia de qualitat ambiental referida a equipaments culturals, que inclou biblioteques i museus. Actualment, els centres que disposen de l’ecoetiqueta són els següents:
 
-      Museu Colònia Vidal de Puig-Reig
-      Museu Mines de Cercs
-      Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona
-      Museu Centre de Disseny HUB de Barcelona (ICUB)
-      El Born Centre Cultural de Barcelona (ICUB)
-      Museu Frederic Marès de Barcelona (ICUB)
 
Prenent com a base els criteris establerts per a aquests centres, ara s’ha elaborat la nova categoria d’equipaments culturals, que inclou els espais escènics i musicals i també els centres i espais d’arts visuals. Se n’exclouen els envelats i els equipaments oberts a l’aire lliure.
 
El  Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya és el sistema català d’etiquetatge ecològic de productes i serveis gestionat per la Direcció General de Qualitat Ambiental. Es tracta d’un sistema voluntari que reconeix oficialment productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental. Actualment, el Distintiu inclou 33  categories, 17 de productes i 16 de serveis.
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Distintiu de garantia de qualitat ambiental

Dossier de premsa: Distintiu de garantia de qualitat ambiental
PDF | 647

Dossier de premsa: Manual de bones pràctiques ambientals

Dossier de premsa: Manual de bones pràctiques ambientals
PDF | 2705