Foto
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, acompanyat de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, ha inaugurat avui la Jornada Gestionar les emergències en escenaris incerts: aprendre de l’experiència.
 
El conseller s'ha centrat en la capacitat de transformar la informació en coneixement i autoaprenentatge i que aquest aprenentatge s'ha de fer en l'àmbit dels valors.
 
Referint-se al documental El gran silenci, Espadaler ha destacat que “no és només una presentació d’un material sinó una aproximació del coratge, el rigor i l'ètica que hi va haver a l'hora de fer el documental en el seu dia”. “Hem de ser capaços d'extreure aquestes lliçons amb la perspectiva que ens dóna el temps” ha afegit.
 
En aquest sentit el titular d’Interior ha dit que “avui ens aproximem a l'incendi d'Horta de Sant Joan i en general a totes les grans emergències que s'han gestionat des d'una altra perspectiva: la de generar nous coneixements per enfocar els reptes de futur”.
 
La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, també ha volgut fer referència al documental i ha explicat que “vam coincidir en donar suport a aquesta nova versió del documental per tal que recollís el testimoni de moltes més persones vinculades a l'incendi d'Horta de Sant Joan doncs també podrien aportar-hi el seu testimoni i la seva vivència”. I s’ha mostrat molt agraïda de “poder disposar d'aquest material  a l'ISPC per la formació dels professionals de seguretat i les emergències del nostre país”.
 
Després de la inauguració del conseller, s’ha presentat la versió ampliada del documental El gran silenci, nascut de la iniciativa i l'impuls conjunt de la Televisió de Catalunya, la Fundació Pau Costa i la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, i que ara, amb el suport de l'ISPC ha pogut arribar al format actual.
 
El documental recull els testimonis i les reflexions d'un gran nombre de persones que, des de diferents posicions i visions al voltant d'uns fets luctuosos, han de servir de punt d'inflexió per definir un nou lideratge en la gestió de les emergències.
 
La jornada ha continuat amb la ponència, “La resiliència en les organitzacions” a càrrec del Dr. Francesc Torralba, i la posterior taula rodona “Aprenentatge i valors” que ha comptat amb la participació de Jordi Guarque, inspector de la unitat GRAF, Josep Pallàs, bomber de la unitat GRAF, Rafel Esteban sergent de la REMN i instructor de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya i Marc Rifà, bomber de primera.
 
La jornada d’avui pretén obrir un espai de reflexió i debat sobre les dificultats i la complexitat en el camp de la intervenció operativa pel que fa a les incerteses que condicionen la presa de decisions en les grans emergències, i en particular en els incendis forestals. Així com analitzar els mecanismes i els valors que acompanyen la capacitat de recuperació i resiliència de les organitzacions després d'un impacte amb gran afectació.
 
A la tarda, tindrà lloc la ponència “La gestió del risc en els incendis forestals. Lliçons apreses i nous reptes”, a càrrec de Marc Castellnou, cap de l’Àrea del GRAF, dels Bombers de la Generalitat.
 
Tot seguit es debatrà en taula rodona “Aprenentatge i evolució”, que comptarà amb la participació de Joan Rovira, inspector cap de la REMS, Albert Cervera, sotsinspector cap de l’Àrea d’Operacions de la REMN i Àngel Garcia, sergent cap de parc de Bombers de Vic.
 
La cloenda de l’acte anirà a càrrec del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés.