• Representen l’1% dels registres realitzats a tot el món a través de l’aplicació per a mòbils de l’Agència Europea del Medi Ambient NoiseWatch des que es va crear, el gener de 2013
Mapa Noisewatch
L’activitat “Visc amb soroll?”, proposada pel Departament de Territori i Sostenibilitat en motiu del Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll, ha tingut una gran resposta ciutadana. Durant tota la jornada d’ahir es van rebre uns 1000 mesuraments via twitter o whatsapp, i l’aplicació NoiseWatch va tenir 1851 registres des de Catalunya. Aquesta xifra suposa prop de l’1% de tots els mesuraments realitzats a través aquesta aplicació arreu del món des que el servei es va posar en marxa el gener de 2013.
 
Els resultats obtinguts es poden consultar a través d’un mapa de Google Earth, disponible a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat, i els mesuraments realitzats amb NoiseWatch, amb el visor habilitat per l’Agència Europea de Medi Ambient.
 
A la Campanya s’hi han adherit 32 ajuntaments i entitats locals, 29 enginyeries i entitats ambientals de control i 15 escoles i instituts.
 
L’activitat ha permès recollir un ampli ventall de dades, algunes d’indrets sobre els que fins ara no es disposava d’informació, tot i que aquest no era l’objectiu principal. L’avaluació del soroll ambiental la fan les administracions i els titulars de grans infraestructures a través dels mapes estratègics de soroll. Aquests mapes quantifiquen el soroll ambiental de les grans aglomeracions i de les grans infraestructures, i avaluen la població exposada a aquests nivells. A més, a Catalunya tots el municipis han de disposar de mapes de capacitat acústica, que estableixen el soroll màxim de cada carrer del municipi.
 
Les dades obtingudes en aquesta campanya de mesuraments col·lectius corroboren les conclusions obtingudes en els mapes de soroll realitzats en diferents ciutats: Aproximadament, un 30% dels ciutadans que viuen en grans aglomeracions urbanes estan exposats a més de 65 decibels (dB) durant el dia, i un 20%, a més de 55 dB durant la nit. Aquesta xifra és la que, entre totes les administracions, hem de reduir any a any per aconseguir que tothom pugui viure en indrets amb una qualitat acústica adequada. A les grans aglomeracions urbanes, prop del 90% de la contribució a aquests nivells elevats es deu al trànsit rodat.
 
Els mesuraments realitzats amb l’app han estat possibles gràcies al servei gratuït NoiseWatch de l’Agència Europea del Medi Ambient. Les dades que aporten són indicatives, ja que procedeixen del que interpreten els micròfons dels telèfons mòbils, i no es poden considerar precises com les que s’obtenen amb mètodes de mesura professionals. De tota manera, permeten familiaritzar els ciutadans amb les metodologies de mesura, els nivells, la normativa existent o el significat i la percepció de l’escala en dB.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 139