Imatge
El president d’FGC, Enric Ticó, acompanyat de la vídua d’Albert Vilalta, Montserrat Cambra, han inaugurat aquesta tarda el Centre de documentació i exposició Albert Vilalta. Aquest nou espai expositiu, situat en el mateix edifici on la companyia té les oficines corporatives (al carrer Vergós 44, de Barcelona), pretén convertir-se en una referència en la conservació de la documentació històrica escrita, gràfica i audiovisual de totes les empreses de les quals FGC és hereva. Des d’aquest centre també es promourà l’estudi i investigació d’aquesta documentació, així com la conservació del patrimoni històric ferroviari, de la qual el centre n’acull una mostra.

Durant l’acte, al que han assistit familiars, amics i persones vinculades professionalment a Albert Vilalta, el Professor Doctor Enginyer Andrés López Pita, ha glossat la figura del que va ser impulsor d’FGC. El 1979, durant el període de la Generalitat provisional, quan Vilalta va ser director general de Transports al Departament de Política Territorial i Obres Públiques, va constituir Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, entre el 3 d’agost de 1983 i el 16 de juliol de 1991, va ser-ne el president, convertint-se així en el primer president d’FGC que no era conseller de la Generalitat de Catalunya.

El Centre de documentació i exposició Albert Vilalta consta d’un arxiu històric per conservar la diferent documentació, un servei de digitalització de documents, un espai de promoció, la reproducció d’un despatx històric, un petit auditori i vitrines amb material ferroviari i documents històrics. La part més singular del centre de documentació és el seu accés, que reprodueix una andana i un tren de la sèrie 111, amb les portes i l’interior característic d’aquestes unitats de tren que properament deixaran d’oferir servei comercial pel Metro del Vallès.  

El nou centre de documentació està obert a incrementar el seu contingut amb donacions que puguin fer persones particulars o empreses. Així, s’ha incrementat aquest fons documental amb donacions que han fet particulars entre ells alguns extreballadors de Ferrocarrils. Entre altres iniciatives, també s’organitzaran jornades i conferències relacionades amb el patrimoni industrial i ferroviari.

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 214

Fotografia

Fotografia 180

Fotografia

Fotografia 165

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 145