·   L’anunci s’ha fet en la cloenda de la jornada que s’ha celebrat a l’ISPC sobre com gestionar les emergències en escenaris incerts en la qual hi han pres part 240 professionals
 
 El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat, Ramón Parés, ha anunciat avui la voluntat d’obrir les converses per posar en marxa un grup de treball que elabori un Codi Ètic per al cos dels Bombers. Així ho ha manifestat durant la cloenda de la jornada Gestionar les emergències en escenaris incerts: aprendre de l’experiència que ha tingut lloc a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) a Mollet del Vallès.
 
Parés ha afirmat que “com a compromís d’aquesta jornada podríem començar a crear un grup de treball que elabori, amb la perspectiva d’un any, un Codi Ètic dels bombers”. Amb la creació d’aquest Codi Ètic, procés en el qual participarà tota l’organització, el cos de Bombers s’equipararà a altres col·lectius, com els Mossos d’Esquadra i els cossos penitenciaris.
 
Durant el seu parlament, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat ha agraït als bombers la feina feta, especialment, als comandaments i ha recordat que bona part dels incendis forestals que hi ha són conseqüència de la conducta humana. Per això, ha apuntat que seria convenient obrir un debat social sobre aquelles persones que amb una conducta negligent o criminal ocasionen incendis forestals.
 
La jornada d’aquest dijous ha comptat amb uns 240 participants, entre els quals hi ha hagut una àmplia representació del cos de Bombers de la Generalitat, i també dels Mossos d’Esquadra, membres de Protecció Civil, de la Unidad Militar de Emergencias (UME), i dels Bombers d'Andorra, entre d’altres professionals.
 
Aquesta tarda la jornada s’ha centrat en una ponència a càrrec de Marc Castellnou, cap de l’Àrea del GRAF. Amb el títol La gestió del risc en els incendis forestals. Lliçons apreses i nous reptes, Castellnou ha ressaltat que és necessari “canviar com es pensa” davant la resolució d’un incendi forestal.  La seva ponència ha arribat després que el passat dijous 23 d’abril, el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat va rebre el premi Wildland Fire Safety Award en reconeixement a la tasca duta a terme en la gestió i l’extinció d’incendis forestals. El guardó es va atorgar per l’estudi i l’anàlisi realitzats, així com per la capacitat d’extreure lliçons de les experiències viscudes en els molts incendis forestals a què han fet front. El reconeixement va ser lliurat en el marc de la cimera internacional sobre seguretat en incendis forestals i el factor humà, “Managing Fire, Understanding Ourselves: Human Dimensions in Safety and Wildland Fire”, que es va celebrar la setmana passada a Boise, a l’estat d’Idaho dels Estats Units d’Amèrica.
 
El cap de l’Àrea del GRAF, també ha opinat que “fa falta compartir més experiències” en referència a la conveniència que els bombers intercanviïn més informació sobre com s’ha actuat en la resolució de diferents incendis per disposar de més dades per solucionar futures actuacions. Castellnou així ho ha manifestat durant la taula rodona que s’ha fet amb el títol “Aprenentatge i evolució” en la qual els ponents han coincidit que els bombers necessiten més formació. En el debat, els participants han considerat que l’experiència ha d’anar de la mà de la formació. “Són dos pilars. L’experiència no treu que t’hagis de formar”, ha apuntat Albert Cervera, sotsinspector i cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord. En aquest sentit, Àngel García, sergent i cap del Parc de Bombers de Vic, ha opinat que “el repte és la formació i per això hem de tenir una escola que tingui mitjans”. Per la seva banda, Enric Cano, cap de la Regió d’Emergències de Girona, ha apuntat que la formació “és encara avui en dia un dels grans handicaps que tenim”.
 
 Al matí, la jornada ha comptat amb una ponència a càrrec del doctor en Filosofia i Teologia, Francesc Torralba, el qual ha parlat de la resiliència a les organitzacions i també ha fet referència a l’estreta relació de la resiliència amb els valors de la fortalesa, l’audàcia i la constància. Torralba ha insistit en què “un no s’adona d’aquestes capacitats que té adormides..Per tant davant de situacions desconegudes s’han de veure també les possibilitats i no les necessitats”, ha dit.
 
La sessió matinal també ha inclòs una taula rodona amb el títol Aprenentatge i valors en la qual s’ha pogut debatre en quina fase estem. “No estem acostumats a aquestes situacions crítiques i allà és quan surt veritablement com som i és aquí on hem d’aprendre”, segons paraules de l’inspector de la unitat GRAF, Jordi Guarque. La taula ha tractat el tema dels valors que cadascú podrà aportar en la seva manera d’actuar. En aquest sentit, la directora de l’ISPC Núria Aymerich ha destacat: “Ens quedem doncs amb el coratge, la valentia i l’extrema sensibilitat”. Durant el debat, també s’han comentat els moments de crisi adaptats a grans sinistres. El sergent de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, Rafel Esteban, ha explicat un altre tipus de formació i ha assenyalat que “si no saps les teves capacitats en el moment que et facin falta, no saps com reaccionaràs”.
 
A la jornada, s’ha presentat la versió ampliada del documental El gran silenci, nascut de la iniciativa i l'impuls conjunt de la Televisió de Catalunya, la Fundació Pau Costa i la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, i que ara, amb el suport de l'ISPC ha pogut arribar al format actual.