El portaveu del Govern assegura que el requeriment contra el comissionat per a la Transició Nacional “és la viva demostració  no només d’una operació de recentralització duríssima sinó d’una molt mala qualitat democràtica” per part del govern espanyol

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat en una entrevista radiofònica a RAC1 que el requeriment contra el comissionat per a la Transició Nacional “és la viva demostració  no només d’una operació de recentralització duríssima sinó d’una molt mala qualitat democràtica” per part del govern espanyol.  El conseller ha explicat que “no només impugnen un decret” sinó “que han impugnat una roda de premsa. Tenen un sentit de l’humor negre”.
 
El conseller Homs ha qualificat  d’“al·lucinant” aquesta impugnació i ha explicat que “la gent que som del món del dret mai havíem vist una cosa d’aquestes característiques”. És posar de manifest una cosa absolutament galàctica. Impugnar rodes de premsa és propi d’un altre règim”  ha afegit el conseller.
 
Durant l’entrevista, el conseller Homs ha alertat també que “estem en una operació de supervivència col·lectiva” perquè “aquella autonomia que pensàvem que teníem” ara ja no existeix perquè no es pot decidir, per exemple, sobre els horaris comercials, la llengua a l’escola, els serveis socials o bona part de les infraestructures.  Homs ha insistit que “hi ha una operació en majúscules de recentralització absoluta i total de les estructures de l’estat a Espanya”. És per això, que el titular de Presidència ha insistit que “quedar-nos com estem és anar enrere, en termes econòmics, socials, culturals, lingüístics”.
 
Sobre l’enquesta que avui publica La Vanguardia, el conseller ha assegurat que “el que és evident és que el debat que hi ha a Catalunya només es pot resoldre votant”, “és el que genera més consens de llarg i de pallissa”. La conclusió més evident d’aquesta enquesta, segons el conseller, és que “l’única manera de resoldre el futur polític de Catalunya i la situació estructural que tenim” que, creu, “no plau a ningú, és a través de les urnes, a través de poder votar”.