Focus Xina, el programa que impulsa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), avança en la direcció de prioritzar l’activitat per a incrementar les exportacions agroalimentàries en el mercat asiàtic. Així, del 6 al 8 de maig, un total de 10 empreses catalanes participen en la fira Sial a Xangai (Xina).
 
L'objectiu de l'esdeveniment és oferir a les empreses contactes amb distribuïdors i importadors xinesos per a iniciar relacions comercials en el mercat xinès amb una visió objectiva, i introduir i consolidar els seus productes a Xina.
 
L’esmentada participació compta amb la col·laboració de La Federació espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) i l’ICEX, i esdevé una de les cites anuals més importants d’aquest sector per al mercat xinès.
 
Sial Xina s’ha especialitzat en els canals de gran distribució i en el canal Horeca. En l’edició anterior van exposar-hi els seus productes 2.157 empreses de 79 països representats. En aquesta edició, es preveu una afluència de 45.000 compradors professionals, entre representants de supermercats, agències comercials, majoristes, minoristes, importadors, exportadors, distribuïdors, manufacturistes, i compradors.
 
Empreses participants sota el paraigües de Catalunya:
 
Anxoves de l’Escala | anxoves | L’Escala (Alt Empordà)
FFaiges |  oli d’oliva, altres olis vegetals | Tortosa (Baix Ebre)
Grup Pons | oli d’oliva, vi DO Costers del Segre, vi DO Catalunya | Rosselló | Segrià)
Novetat: nous formats en esprai Oli d’Oliva Verge Extra Arbequina ‘Primera Collita’ i Oli d’Oliva Verge Extra infusionat amb tòfona. 
Roqueta Origen | vi DO Terra Alta, DO Pla de Bages, DO Catalunya | Manresa (Bages)
Novetat: nou disseny de la línia Abadal. 
Torrons Vicens | IGP Torró d’Agramunt i xocolata | Agramunt (Urgell)
Novetat: torró de Gin Tònic, el torró de Kikos i el torró de formatge, així com
formats i embalatges nous.
 
Empreses representades:
 
Aigua Sant Aniol | aigua mineral | Sant Aniol de Finestres (Garrotxa)
Cacao Sampaka | cacau, xocolata, bombons | Barcelona
Espiga Blanca | fleca | L’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat)
Giró Ribot | vi DO Penedès, DO cava | Santa Fe del Penedès (Alt Penedès)
Ortovins | vi DO Montsant | El Masroig (Priorat)
 
A més a més, també tenen presència a Sial Xina les empreses IBK Tropic,  de   Barcelona; Agro Food & Commerce – Priordei, de Lleida; Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC), amb seu a Barcelona; Escorxadors Frigorífics d’Osona SA, de Vic (Osona); Cárnica Batallé SA, de  Riudarenes (Selva); Iberdigest SL, de Santa Llogaia d’Alguema (Alt Empordà), Frigoríficos Costa Brava, de Riudellots de la Selva (Selva); Frilseva, de Riudellots de la Selva (Selva); Mafriges, de Sant Vicenç de Torelló (Osona); Maheso, de Montcada i Reixac (Vallès Occidental); Patel, de Santa Maria de Corcó (Osona), i Cal Saboi, de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).
 
Xina, un mercat de gran potencial
 
La demanda dels productes d'importació a la Xina ha tingut un creixement mitjà de prop del 15% en els últims tres anys.
 
El sector agroalimentari xinès es troba en plena transformació, com a resultat d'una societat i d’una economia en canvi. El creixement econòmic, el desenvolupament urbà, l’augment de la classe mitjana i alta, i la impossibilitat de ser autosuficients en producció d’aliments, així com la diversificació de la dieta i la tendència al consum de productes d'estil occidental representen una oportunitat per a les exportacions alimentàries catalanes.
 
Respecte a les dades econòmiques del sector agroalimentari, la despesa mundial en alimentació i begudes el 2014 va ser de més de 5.700 milions d’euros, i Xina en representa el 13,27%, situant-se com el primer mercat mundial en consum agroalimentari, seguida de prop per Estats Units, amb un 11,71%. La previsió de creixement en els propers cinc anys (2019) torna a situar a Xina com el mercat de major creixement, amb un 51,79%.
 
Aquestes xifres confirmen la tendència, que s'apuntava aquests últims anys, de creixement i sobretot consolidació i maduració del sector agroalimentari a Xina, que se situa entre les primeres quinze destinacions de les exportacions agroalimentàries catalanes, després de França, Alemanya, Itàlia, Portugal i Regne Unit, i com el cinquè mercat de destí fora de la Unió Europea (UE).
 
Així, val a dir que les exportacions catalanes a Xina han crescut un 27,62% l’any 2014 respecte el 2013, i la taxa de cobertura se situa en un 183,87%.
 
Pel que fa als canals de distribució, els supermercats i hipermercats són els canals de venda més importants per als aliments a Xina, i gaudeixen de la fidelització dels clients gràcies a les seves àmplies gammes, preus baixos i agradable ambient de compres. I mentre que el comerç minorista d'Internet ofereix el lliurament a domicili, la majoria dels consumidors de l’est de Xina veuen els supermercats com el canal més convenient per a comprar aliments. No obstant això, el comerç minorista d'Internet és cada vegada més popular entre els consumidors més joves i està registrant un fort creixement a causa del desenvolupament de la logística i dels sistemes de pagament en línia.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.