SUR
Catalunya invertirà 132 milions d’euros del fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) en actuacions vinculades a l’àmbit de la recerca, el que suposa un 55% més respecte al període anterior. El nou programa operatiu  2014-2020 preveu una inversió total a Catalunya de 868,4 M€, dels quals 808,4 M€ provenen del programa operatiu orientat a la inversió en creixement i ocupació, i els 60 M€ restants corresponen a la Iniciativa PIME per al foment de competitivitat de les petites i mitjanes empreses.
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat que durant l’actual període “es prioritzaran les actuacions orientades a la transferència de coneixement”. En aquest sentit, ha explicat que “la destinació de fons FEDER s’ha consensuat amb agents del sistema de recerca”. També ha afegit que “Catalunya té les condicions per aprofitar al màxim el fons FEDER gràcies als sistema de recerca i al teixit productiu del país”. Exemple d’això és el programa Indústria del Coneixement, que té com a objectiu afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica. Un total de 176 projectes s’han presentat a les primeres convocatòries d’ajuts per desenvolupar projectes de preprototip (fase Llavor) i prototips (fase Producte). Indústria del Coneixement preveu una mobilització de fons de 30 M€ en 5 anys i és un dels primers programes que compta amb el finançament procedent del nou període de fons FEDER. L’objectiu de cara a l’any 2020 és obtenir 300 tecnologies valoritzades i 100 prototips desenvolupats.
 
Activitats d’alt valor afegit
Durant l’actual període, la política de cohesió de la Unió Europea (UE) prioritza les regions desenvolupades i tractores que, com Catalunya, han de liderar i empènyer la recuperació de l’economia europea. En aquest sentit, els recursos procedents del FEDER es destinaran, en la seva major part, a sectors d’activitat d’alt valor afegit i amb una forta capacitat d’arrossegament d’altres inversions, per la qual cosa es preveu que comportin un efecte multiplicador sobre l’economia catalana. Així, el programa operatiu de Catalunya s’ha dissenyat amb l’objectiu de finançar projectes i actuacions en un doble marc: d’una banda l’Estratègia Catalunya 2020 (ECAT2020); i, de l’altra, l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) que defineix les polítiques de recerca de Catalunya per al període 2014-2020. Aquestes estratègies identifiquen els àmbits prioritaris d’actuació de les polítiques públiques per assolir els objectius Europa 2020 de creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
Concretament, el 41% de fons  FEDER assignats a Catalunya (el que significa un total de 326,7 M€) es destinaran a potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, en el marc de l’anomenat Objectiu Temàtic 1. D’aquests 326,7 M€, la Secretaria d’Universitats i Recerca executarà 132 M€, mentre que els 194 M€ restants aniran a càrrec d’altres departaments del Govern.
El director general de Política i Promoció Econòmica, Albert Carné, ha assegurat que el canvi de paradigma, sobretot qualitatiu, de com la UE enfoca el nou període  “és una oportunitat per a Catalunya d’una inversió potencial que no podem perdre”.
 
Actuacions concretes en recerca
El gruix dels 132 M€ de fons FEDER assignats a la Secretaria d’Universitats i Recerca es destinaran al reforç de les capacitats tecnològiques de les infraestructures i instal·lacions de recerca i innovació (70 M€). També es destinaran partides per a tecnologies emergents (10 M€) i projectes col·laboratius (16 M€), així com per a programes i instruments de transferència tecnològica (12 M€ per al programa Indústria del Coneixement i altres 24 M€ per a d’altres instruments).
El director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha afirmat que el nou període operatiu de fons FEDER “ha de permetre fer un nou salt en recerca” amb l’objectiu que al 2020 “es produeixi un impacte rellevant en el teixit productiu en termes de coneixement i innovació”.
 
Balanç període 2007-2013
Durant el període 2007-2013, Catalunya ha realitzat 55 actuacions en infraestructures d’R+D+I i transferència de tecnologia gràcies a un cofinançament de fons FEDER de 102,6 M€, que s’ha traduït en una inversió pública global de 205,1 M€. La inversió global és sempre el doble del finançament FEDER, ja que aquest fons europeu cofinança els projectes al 50% a Catalunya. Les actuacions han beneficiat directament a 48 institucions, tot i que hi ha altres 104 institucions potencialment usuàries. Castellà ha subratllat “l’impacte rellevant per Catalunya de fons FEDER que ha suposat la creació de 1.558 llocs de treball”.
Per la seva part, el director general de Recerca també ha destacat que les actuacions realitzades durant el període 2007-2013 demostren que “els fons FEDER poden tenir un impacte en actuacions d’alt valor afegit”.
Inicialment, la quantitat de fons FEDER assignada a la secretaria d’Universitats i Recerca va ser de 85 M€ però la xifra final executada va ascendir a 102,6 M€ ja que el Govern va decidir reassignar recursos d’altres objectius temàtics a l’Objectiu 1. En opinió de Castellà, això evidencia que “el nostre sistema d’universitats i recerca és molt eficient en plantejar projectes europeus”. Així mateix, el secretari d’Universitats i Recerca ha subratllat que “a Catalunya, avançant-nos a les directrius europees per al període 2014-2020, ja vam prioritzar la destinació d’aquest finançament a l’àmbit del coneixement basada en la filosofia From bricks to brains.
El Govern ha recollit totes les actuacions finançades en el llibret Els Fons FEDER de Recerca 2007-2013 que es pot consultar a www.gencat.cat/recerca/feder.
 

4  

Fitxers adjunts

Fotografia 1

Fotografia 1
JPG | 316

Fotografia 2

Fotografia 2
JPG | 601

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 52

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 9050