• El cap de l’Executiu ha lliurat la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 15 entitats
  • Artur Mas ha agraït als guardonats la seva contribució a fer que “aquest arbre que es diu Catalunya, i al qual volgut tallar les branques i el tronc, aspiri a ser gran i doni molts fruits”
El president lliura la Creu de Sant Jordi a Emma Vilarasau
El president lliura la Creu de Sant Jordi a Emma Vilarasau
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que, malgrat les dificultats que ha viscut i encara viu Catalunya, “aquest país trobarà la manera de reconstruir-se ell mateix i fer-ho millor que fins ara”. El cap del Govern ha donat aquest missatge de confiança després de guardonar amb la Creu de Sant Jordi 27 personalitats, dues d’elles a títol pòstum, i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. 
 
Artur Mas ha recordat que Catalunya “ha viscut situacions fins i tot molt més dures i molt pitjors” que les d’aquests darrers anys, però, citant un poema de Ventura Gassol, ha fet notar que “aquell país que havia quedat sota les centres mai havia mort del tot, espurnes de vida feien que pogués renéixer i amb més força”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha assenyalat que el Liceu, on ha tingut lloc la cerimònia de lliurament de la Creu de Sant Jordi, “no deixa de ser un símbol del que representa el país” i ha recordat que és una entitat nascuda de la societat, el segle XIX, “d’un país que tenia l’estat molt lluny”. També ha destacat el simbolisme que, “malgrat haver-se incendiat dues vegades, les dues vegades s’ha reconstruït”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha remarcat que el país s’ha construït amb “diversitat d’orígens, de cultures, ideològiques, de creences i de llengües”. “Un país que és viu, molt viu, i que també es qualifica des de la seva capacitat d’acollir gent molt diversa i fer-la participar d’un projecte comú i col·lectiu, que inclou tothom i està fent per a tothom, no només per a uns quants”, ha reblat.
 
El president de la Generalitat ha assenyalat que les persones i les entitats guardonades configuren “un tast, un aparador i un mosaic de la Catalunya d’avui, configurat amb tessel·les que, malgrat tenir colors i formes diferents, són capaços de presentar una harmonia del tot, que no és un repte fàcil per a qualsevol societat”.
 
En un altre moment del seu discurs, Artur Mas ha recordat una inscripció que va llegir en una església abandonada de la comarca de la Segarra, que deia: “en la seva menudesa, cada llavor conté l’esperit de l’arbre que serà demà”. El president ha agraït als guardonats que “amb la vostra llavor contribuïu que aquest arbre que es diu Catalunya, i al qual algunes vegades li han volgut tallar no només les branques, sinó també el tronc i enterrar definitivament les arrels, aspiri a ser gran, tingui moltes branques i doni molts fruits”.
 
El president també ha citat l’escriptor Antoine de Saint-Exupéry, qui va escriure: “si vols construir un vaixell no comencis tallant la fusta i distribuint la feina, primer transmet als teus homes l’anhel de la mar lliure i oberta”. En aquest sentit, ha assenyalat que “les persones i entitats que rebeu aquesta distinció transmeteu aquest esperit i anhel de mar lliure i oberta”.
 
Així mateix, el cap del Govern ha assenyalat que les persones i entitats guardonades enguany simbolitzen “un país amb arrels mil·lenàries”; un país “capaç de demostrar la seva iniciativa i sensibilitat per organitzar-se i lluitar per causes justes i nobles, conscient que si ho fiem tot a l’Estat ens quedarem una mica coixos”; un país que “demostra talent i creativitat, acompanyats en tot moment de la continuïtat de l’esforç,” i que sempre ha tingut molt present la seva voluntat de projecció internacional.
 
Artur Mas ha tancat el seu discurs recordant els aniversaris que es commemoren enguany, com el 750è del naixement de Ramon Muntaner o el 700è de la mort de Ramon Llull, així com el 75è de l’afusellament del president Companys, que va representar “la liquidació de les nostres institucions, un cop més, de les nostres llibertats, un cop més, de voler silenciar la nostra llengua, un cop més, de voler esborrar la nostra cultura i convertir en cendres la nostra identitat mil·lenària i, sobretot, la nostra voluntat de poder seguir endavant”.
 
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de reconèixer les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

3  

Imatges

El president lliura la Creu de Sant Jordi a Emma Vilarasau

El president lliura la Creu de Sant Jordi a Emma Vilarasau 748

El president lliura la Creu de Sant Jordi a Joan Pera

El president lliura la Creu de Sant Jordi a Joan Pera 777

El president Mas amb els guardonats amb la Creu de Sant Jordi

El president Mas amb els guardonats amb la Creu de Sant Jordi 722

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi

3  

Fitxers adjunts

El president lliura la placa de la Creu de Sant Jordi a ASPASIM

El president lliura la placa de la Creu de Sant Jordi a ASPASIM
JPG | 724

El president amb alguns dels guardonats

El president amb alguns dels guardonats
JPG | 924

Relació de guardonats amb la Creu de Sant Jordi

Relació de guardonats amb la Creu de Sant Jordi
PDF | 204