•  El cap del Govern ha presidit aquesta nit l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2014
 
LLiurament Premis Nacionals Gastronomia
El president Mas lliura al cuiner Paco Pérez, del Miramar de Llançà, el premi al millor restaurant
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquesta nit l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2014, que han distingit en aquesta edició l’establiment Miramar de Llançà, de Paco Pérez, com a millor restaurant; Antonio Simoes, com a millor cuiner jove i emprenedor, i el traspassat Jean Luc Figueras, guardonat amb el premi especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
 
En el decurs del lliurament, que ha tingut lloc al Palauet Albéniz de Barcelona, el cap del Govern ha afirmat que “Catalunya està cridada a seguir sent un referent mundial en el terreny del talent i la producció científica en sectors com la salut i més concretament la gastronomia i la nutrició”. Per això, el cap de l’Executiu ha assegurat que “la cuina catalana, que forma part d’aquest talent, és en definitiva un senyal d’identitat col·lectiva que distingeix un país sencer com el nostre”.
 
Els Premis Nacionals de Gastronomia són atorgats anualment per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició a aquells cuiners, restaurants, professionals o institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana i que al llarg de l’any hagin destacat en cadascuna de les categories següents : Millor restaurantMillor cuiner jove i emprenedor i el Premi especial de l’Acadèmia.
 
El cap de l’Executiu, en la seva intervenció, ha assenyalat la gastronomia catalana com una de les millors cartes de presentació de Catalunya al món, i ha destacat també el seu valor econòmic. En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat que “Catalunya és dins de la UE el segon clúster d’alimentació, tant des del punt de vista de la producció com de la transformació dels aliments”.“Som molt rics en aquest sentit,  és una riquesa del conjunt del territori”, ha dit el cap del Govern i ha afegit “un país que es distingeix no només pel seu talent sinó també pel seu sentit empresarial i capacitat de tirar endavant iniciatives empresarials de primer nivell és un país que té els actius per destacar en aquest món”.
 
El Premi al Millor restaurant ha estat lliurat pel president Mas a l’establiment Miramar de Llançà del cuiner Paco Pérez. Aquest restaurant compta amb dues Estrelles Michelin i el cuiner Paco Pérez té també dues Estrelles més a l'Enoteca de Barcelona i una al Restaurant 5 de Berlín. El Miramar de Llançà va celebrar l’any 2014 el seu 75è aniversari. Pacó Pérez té un ampli aprenentatge i formació amb estades a França amb Michel Guèrard, un dels pares de la nouvelle cuisine i de retorn a Catalunya amb Ferran Adrià. La seva cuina té una evolució des d’una cuina marinera clàssica cap a un concepte de cuina d'avantvanguarda.
 
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, Joan Ras, han estat els encarregats de lliurar el Premi al cuiner jove i emprenedor que ha estat atorgat a Antonio Simoês, del restaurant La Taberna del Clínic. Simoes va començar a treballar a la cuina amb 14 anys; es va formar a l’Escola d’Hosteleria de Barcelona i les pràctiques les va fer a la cuina de can Fabes de Santi Santamaria. Amb només 30 anys, té una àmplia experiència i el seu estil ha evolucionat de plats clàssics a una cuina de tapes i platets on es premia el sabor i les textures.
 
El Premi especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia ha estat lliurat a títol pòstum a Jean Luc Figueras, mort recentment a Turquia,on era participant a la primera edició de la Mediterranean Culinary Days. El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha lliurat el guardó a la vídua i els fills del cuiner.
 
Jean Luc Figueras va néixer a França, però ha estat considerat una peça clau en la història de la cuina barcelonesa moderna. Figueras va ser propietari i xef del restaurant del seu nom amb una Estrella Michelin des del 1995 fins al 2007; va estar també al capdavant del restaurant del Dorado Petit, a Nova York, i posteriorment va ser xef del restaurant Blanc de l’Hotel Mandarin i més recentment al restaurant Mercer de Barcelona.
 
 
 

1  

Imatges

Lliurament Premis Nacionals de Gastronomia

Lliurament Premis Nacionals de Gastronomia 355