L’Espai Santa Caterina de la Generalitat de Catalunya a Girona acollirà, del 8 de maig al 30 d’agost, l’exposició “Dalí, Breaking News”, que posa en relleu la faceta del Dalí mediàtic. L’inici de la mostra coincideix amb la celebració a Girona de la 60 edició de Temps de Flors.
 
L’exposició “Dalí, Breaking News”, organitzada conjuntament per la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència EFE, es va idear amb l’objectiu de commemorar tres efemèrides alhora: els 40 anys de la inauguració del museu Dalí de Figueres, els 25 anys de la mort de l’artista i el 75è aniversari de l’Agència EFE.
 
L’exposicióDalí, Breaking News” està formada per una quarantena d’imatges del fons de l’Agència EFE, realitzades per diversos fotògrafs i protagonitzades per Salvador Dalí. Imatges que posen de manifest l’habilitat innata de l’artista per convertir-se en el focus d’atenció de la premsa. A més de les imatges, a la mostra s’hi pot veure l’entrevista que el programa A fondo, de TVE, va fer a l’artista i que va ser emesa el 27 de novembre del 1977. D’aquesta entrevista s’ha extret la informació i les cites de Salvador Dalí presents a l’exposició.
 
Àmbits
 
Les fotografies seleccionades es distribueixen en sis àmbits  que representen les possibles seccions d’un diari: cultura, política, societat, ciència, secció internacional i mèdia. En totes les imatges hi apareix la figura de Salvador Dalí: en algunes s’hi veu l’artista com a protagonista únic, sol en un primer pla o gairebé sol; però la majoria de les fotografies són molt més descriptives, ja que hi surt Dalí interactuant amb l’entorn i s’hi aprecia informació contextual que evidencia la visió polièdrica de l’artista.
 
Cultura: Dalí va ser un intel·lectual del seu temps. Les seves inquietuds i interessos no es limitaven a la pintura; la ciència, la literatura, la música, entre d’altres, alimentaven permanentment totes les seves creacions. Són diverses les fotografies de l’exposició que mostren un Dalí envoltat dels prohoms de l’univers cultural.
 
Política: Malgrat la seva convicció apolítica, Dalí va tenir sempre una estreta relació amb els poders públics, la qual cosa resulta fàcilment visible en aquesta secció, que conté fotografies de l’artista en companyia de Manuel Fraga, José García Hernández, el rei Joan Carles I o Jordi Pujol.
 
Societat: Dalí era una eminència en la societat del moment. Atès que es tractava d’una figura valorada per sectors molt diversos, era habitual veure’l rodejat dels màxims representants de tots els moviments de l’època. Les fotografies mostren la seva bona relació amb personalitats vàries, tant a escala nacional com internacional.
 
Ciència: L’interès de Dalí per la ciència és essencial en tota la seva trajectòria. Dalí perseguia la fusió, en la quotidianitat, de l’art i la ciència. En aquest àmbit l’espectador pot veure fotografies d’actes en què l’artista presenta els seus nous invents, com ara una bomba o un rellotge tou.
 
Internacional: Dalí va ser conegut internacionalment des dels seus inicis. En aquest àmbit, s’hi apleguen fotografies de l’artista a ciutats d’arreu del món, en
esdeveniments oficials en què va ser convidat com a personatge il·lustre, com per exemple en una gala benèfica de la Fundació contra el Càncer Damon Runyon, a Nova York.
 
Mèdia: Dalí era un pol d’atracció de totes les mirades, especialment dels periodistes, que trobaven en el geni continguts potents, no només visuals, sinó també teòrics i conceptuals. La seva espontània teatralitat davant les càmeres ha quedat immortalitzada en totes les fotografies pertanyents a aquest àmbit.
 
Societat: Dalí era una eminència en la societat del moment. Atès que es tractava d’una figura valorada per sectors molt diversos, era habitual veure’l rodejat dels màxims representants de tots els moviments de l’època. Les fotografies mostren la seva bona relació amb personalitats vàries, tant a escala nacional com internacional.
 
Activitats paral·leles
 
El mateix dia de l’obertura,  el 8 de maig, a les 11.30 hores, el comissari  David Àlvarez farà una visita guiada a la mostra. Posteriorment, l’11 de maig, la coordinadora del Centre d’Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Rosa Maria Maurell, analitzarà en profunditat la vida i l’obra de Salvador de Dalí en una classe magistral adreçada als alumnes d’Història de l’Art de la Universitat de Girona.
 
També s’han programat diversos tallers familiars gratuïts: "La transformació de l'artista", el dissabte 23 de maig,  a les 11 hores, i el dimarts 30 de juny,  a les 17 hores; i "L'animalada més gran", el dissabte 6 de juny, a les 11 hores.
 
Les visites guiades gratuïtes es faran el dijous 21 de maig a les 18 hores i el dissabte 20 de juny a les 12 hores.
 
Per concertar tallers per a escoles i visites guiades per a grups, cal posar-se en contacte amb: espaisantacaterina@gencat.cat
 
L’exposició es va presentar per primer cop l’estiu de l’any passat a la ciutat natal de l’artista, Figueres, Posteriorment, es va integrar dins el programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona i va realitzar un recorregut per Lloret de Mar i Blanes. Ara, gràcies a la participació de la Generalitat de Catalunya en l’organització, la mostra es pot veure a Girona, i més endavant viatjarà a Brussel·les, al Centre Cultural Blanquerna de Madrid i al Palau Robert de Barcelona.