Aquest mes destaca, entre altres, la V Fira ‘Masies + Sostenibles’
 
 
Els 13 Grups d’Acció Local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions d’aquest mes de maig destaca la V Fira ‘Masies + Sostenibles’, fira ja consolidada, que se celebrarà, a Solsona, el dia 16 de maig. Aquest certamen està organitzat pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Masies+Sostenible’, i està especialitzat en l’autosuficiència de les masies o habitatges aïllats, l’eficiència energètica, la rehabilitació i restauració, la bioconstrucció, la salut de l’habitatge, la depuració de les aigües residuals, la gestió dels residus, i la mobilitat sostenible.
 
Enguany, la fira s’ha transformat en una jornada tècnica que se centra en els àmbits de l’aïllament i la bioconstrucció, i que engloba les següents activitats: 
  • presentació de la V Fira ‘Masies + Sostenibles’;
  • conferència ‘Aïllament ecològic, aposta per l’eficiència energètica’;
  • casos pràctics: ampliació i millora energètica de l’hotel ‘la Freixera’ de Solsona;
  • casos pràctics;
  • taula rodona ‘Salut de l’habitatge’; i
  • taller pràctic per a adults: Aïllaments.
 
 
 
Altres actuacions previstes per al mes de maig són les següents:
 
 
III Fòrum d’Ocupació Universitària  - Captació i retenció de talent a les Terres de l’Ebre.  Universitat Rovira i Virgili
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
-          Data i lloc: 15 de maig. Campus Universitari de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Tortosa.
-          Hora d’inici i durada:  de 10:00h a 18:00h.
-          Breu descripció: punt de trobada entre la comunitat universitària i el sector socioeconòmic, amb l’objectiu de crear un fòrum d’ocupació orientat als estudiants universitaris. La jornada compta amb la participació d’empreses i entitats públiques del territori. El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià participarà en el fòrum amb dues xerrades informatives centrades en el projecte ‘Odisseu’ per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural i el nou període de programació Leader 2014-2020. El grup també tindrà un estand, on facilitarà informació dels projectes en què participa i dels ajuts Leader.
 
Programa:
 
 
Presentació de Cowocat Rural a la 1a edició del ‘Catalunya CoworkingDay 2015
(Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques)
-          Data i lloc: 7 de maig. Sala la Canal. Tona.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 18:00h.
-          Breu descripció:  primera edició del Catalunya CoworkingDay, un espai de trobada que reunirà gestors de centres de coworking, coworkers, empreses i professionals de tot Catalunya, amb l'objectiu de "promoure aquesta nova fórmula de treball que propicia la innovació i la dinamització econòmica".
El programa inclou una taula rodona, tallers, un espai en què els participants aportaran solucions a les empreses i presentacions de projectes d'èxit. Un d'aquests projectes és ‘Cowocat Rural’, una iniciativa Leader impulsada pel Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques, que vol potenciar la creació d'espais de coworking en les zones rurals, i fomentar els valors del coworking i del teletreball en els territoris dels 10 Grups d'Acció Local Leader que participen en el projecte.
 
Programa:
 
 
Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries en el sector de la restauració – PATT
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 6 de maig. Consell Comarcal del Solsonès. Solsona.
-          Hora d’inici i durada: de 17:00h a 19:00h.
-          Breu descripció: les persones afectades per diferents al·lèrgies i intoleràncies alimentàries són un col·lectiu que cada vegada demanda amb més freqüència un servei adaptat a les seves necessitats quan menja fora de casa. Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries són malalties que cal tractar amb rigor, ja que les persones que les pateixen no poden menjar res que contingui l’aliment que han de restringir, d’aquest fet en depèn la seva salut.
            Davant del nou reglament (UE) 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, d’aplicació des del passat 13 de desembre de 2014, és un repte tant per al sector de la restauració, petits i mitjans comerços, com per a grans empreses, alhora que una oportunitat per a les persones amb limitacions alimentàries.
Amb aquesta jornada, organitzada pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, es vol donar a conèixer els conceptes bàsics de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, i es facilitarà les pautes que cal seguir per a l’aplicació del nou Reglament 1169/2011. Així mateix, la jornada també servirà per a donar a conèixer la iniciativa emprenedora: ‘Toleràncies: menjant amb il·lusió’, de la mà de la seva impulsora, Laia Espasa. La ponència central de la jornada anirà a càrrec de la Fundació Alícia.
 
Programa:
 
 
Visita al món de la masia al Montseny – PATT
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 23 de maig. El Montseny. 
-          Hora d’inici i durada: a les 10:30h.
-          Breu descripció: visita a masies i explotacions del Montseny per a conèixer els masos i les activitats que s’hi desenvolupen. Aquesta activitat està relacionada amb el ‘1r Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català’, que es va celebrar, a Barcelona, del 11 al 13 de març.
 
 
Visita GAL romanès Valea Muntelui
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
El GAL romanès Valea Montelui realitzarà una visita al territori del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, el dia 15 de maig, amb l’objectiu d’intercanviar experiències i bones pràctiques, alhora que se cerca possibles punts de cooperació de cara al nou període de programació.
 
Programa provisional:
 
La marca enfocada al client: Com transmetre els beneficis del teu producte  – PATT 
(Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord)
-          Data i lloc: 12 de maig. Baronia de Rialb.
-          Hora d’inici i durada: de 16:30h a 22:00h.
-          Breu descripció: jornada organitzada pel Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord, en la qual els assistents aprendran a crear diferència, generar rellevància, i fer especial i únic el seu producte. Jordi Collell i Guillem Recolons, professors de la URL Blanquerna Comunicació, seran els encarregats de conduir les ponències ‘La marca enfocada al client’ i ‘Com transmetre els beneficis del teu producte’.
La jornada va dirigida a emprenedors i emprenedores del territori, empresaris/àries, joves, i públic en general. 
 
 
La comunicació en les agrobotigues i petits negocis rurals: del tu a tu a les xarxes socials – PATT 
(Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord)
-          Data i lloc: 26 de maig. Os de Balaguer.
-          Hora d’inici i durada: de 17:00h a 22:00h.
-          Breu descripció: les xarxes socials i el fet digital estan transformant tant models socials com econòmics, i són la clau de la competitivitat en el món empresarial. Amb aquesta jornada, es vol mostrar algunes de les eines de comunicació digital que es poden aplicar a les agrobotigues i petits negocis rurals.
La jornada està organitzada pel Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord i va dirigida a emprenedors i emprenedores del territori, empresaris/àries, joves i públic en general. 
 
 
‘Taules sectorials comarcals. Participem en les Estratègies de Desenvolupament Local 2014 -2020’
(Consorci Leader Pirineu Occidental)
-         Data i lloc:
          13 de maig. El Pont de Suert.
          18 de maig. Tremp.
          26 de maig. Sort.
          2 de juny. Vielha.
-          Hora d’inici i durada: de 10:00h a 14:00h., i de 16:00h. a 20:00h.
-          Breu descripció: es realitzarà diverses taules sectorials en un mateix dia (2 matí, 2 tarda) en cada comarca, adreçades als sectors del Turisme, Agroalimentari, Empresarial, i Gestió dels Recursos Naturals, a fi de rebre les opinions dels diversos sectors i valorar-ne els resultats obtinguts per a l’elaboració de l’estratègia de desenvolupament local 2014-2020.
 
‘Jornades Participatives Obertes. Participem en les Estratègies de Desenvolupament Local 2014 -2020’
(Consorci Leader Pirineu Occidental)
-         Data i lloc:
          28 de maig. La Pobla de Segur
          4 de juny. Vielha.
-          Hora d’inici i durada: de 16:00h a  20:00h.
-          Breu descripció: es desenvoluparà dues jornades participatives obertes al públic en general, per tal que puguin participar-hi i opinar sobre les prioritats i necessitats locals que caldrà tractar i treballar en el proper període de programació Leader 2014-2020. 
            La jornada de Vielha es dirigeix al públic de l’Alta Ribagorça i de la Val d’Aran, i la jornada de La Pobla de Segur reunirà els assistents de les comarques del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà.
 
Jornades participatives per a la definició de l’estratègia Leader del període 2014-2020
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
Sessions temàtiques de treball per tal de divulgar i debatre sobre l’estratègia de desenvolupament local per al període 2014-2020.
          Àmbit educació, joventut i emprenedoria juvenil
-          Data i lloc: 26 de maig. Palau de l’Abadia. Sant Joan de les Abadesses
-          Hora d’inici i durada: de 18:30h a 20:30h.
           Àmbit emprenedoria, innovació i TIC
-          Data i lloc: 28 de maig. Ajuntament de Camprodon. Camprodon.
-          Hora d’inici i durada: de 18:30h a 20:30h.
 
IV Jornades de la Vall del Corb: aliments, territori i futur – PATT 
(Associació Leader de Ponent)
-          Data i lloc: 23 de maig. Balneari de Rocallaura. Rocallaura.
-          Hora d’inici i durada: de 9:30h a 15:00h.
-          Breu descripció: la Vall del Corb és un territori amb identitat pròpia, que compta amb un conjunt de productes alimentaris de gran qualitat, i amb potencial per a promoure un desenvolupament basat en els recursos propis.
Aquesta jornada pretén, d’una banda, donar a conèixer els productes agroalimentaris d’aquesta vall i, de l'altra, posar en contacte els diferents agents implicats en el desenvolupament territorial (productors, artesans, restauradors, responsables de turisme rural, ajuntaments, etcètera), amb la finalitat d’establir sinèrgies entre ells i dinamitzar la vall.
Durant la jornada, Teresa Fuentes, tècnica de l’Associació Leader de Ponent, presentarà les experiències ‘Associació de Cellers de la Vall del Corb’ i ‘Ruta de la cervesa artesana de Lleida’.
L'acte està organitzat per l'Associació Vall del Corb, compta amb el suport del projecte de cooperació catalana ‘Gustum’ i del Departament d'Agricultura, i va dirigit a productors, artesans, restauradors, responsables de turisme rural, ajuntaments, etcètera, del territori de la Vall del Corb.
 
Programa:
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.