DAAM
El conseller Pelegrí inaugurant el Fòrum
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, juntament amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el secretari general del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural, Carlos Cabanas, ha inaugurat el Fòrum sobre Seguretat Alimentària que tindrà lloc a Barcelona els dies 5 i 6 de maig.
 
En el discurs d’obertura, Josep María Pelegrí ha explicat que cada cop més la seguretat dels aliments que consumim és un tema sensible a la nostra societat. “I està bé que ho sigui. Perquè és del tot legítim que els consumidors vulguin estar segurs que els productes que mengen i beuen estan allunyats de tota sospita.”
 
“Ara bé, quan parlem de seguretat alimentària, sempre s’ha d’actuar amb cautela i fent servir els mecanismes existents per fer front a les situacions de crisi. Perquè els efectes de les crisis alimentàries malmeten la imatge d’un país i la bona feina de tot un sector. Els nostres pagesos i els nostres ramaders han fet grans progressos per oferir productes sans, segurs i de qualitat. Especialment, en l’àmbit de la producció agrícola i de la sanitat vegetal”, ha assegurat el conseller d’Agricultura.
 
Dit això, també ha remarcat que “el departament sempre donarà suport als sectors productius que s’hagin adaptat als nous requisits comunitaris en qüestió de seguretat alimentària. Ho hem fet amb el benestar animal en les granges de porcí i aviram, i ho fem, també, en la sanitat vegetal. No dubteu que hi posarem el màxim esforç. Però que també ens cal la complicitat del sector i el treball conjunt amb les Agrupacions de Defensa Vegetal (ens que considerem estratègics i molt importants), les empreses i entitats del sector i les universitats i els centres de recerca d’àmbit agroalimentari. És per això que avui us convido a sumar esforços, a buscar sinergies, a trobar solucions per adaptar-nos sense posar en perill la nostra competitivitat.”
 
Així, Pelegrí ha posat de manifest iniciatives com el Fruit.Net, “que ens demostren que aquest camí funciona. La bona col·laboració entre el DAAM, l’IRTA i el sector de la fruita accelerarà l’obtenció de nous coneixements per tal d’optimitzar l’ús dels fitosanitaris i minimitzar els residus en el control de plagues. Un projecte que donarà al productor estratègies per fer més sostenible i més competitiva la seva explotació.”
 
“És per això que jornades com les d’avui són tan importants i necessàries, i no ens podem permetre el luxe de perdre-les. Sessions com aquesta ens ajuden a compartir visions, preocupacions, i a trobar solucions conjuntes a temes d’actualitat i que ens afecten.  L’èxit de participació ens demostra que el sector ho vol i hi té interès”, ha conclòs el titular d’Agricultura.
DAAM
Pelegrí amb representants de la FAO i altres autoritats de la Unió per la Mediterrània que participen a la jornada
La seguretat alimentària a les regions de la Mediterrània
 
La millora de la seguretat alimentària a la vora sud i est de la Mediterrània requereix lideratge i el compromís de tots els interessats. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament (BERD) i la Secretaria de la Unió per la Mediterrània (UpM) han convocant els polítics d'alt nivell, les institucions financeres i directors generals de les principals empreses d'agronegocis, per aprofundir en les relacions entre el sector públic i privat i el desenvolupament d'iniciatives per augmentar la inversió agrícola en aquesta zones.
 
El Fòrum abordarà reptes polítics i dilemes d’inversió: des de l'autosuficiència fins a la liberalització del comerç; de les cadenes de valor tradicionals a innovadors paradigmes sobre la qualitat dels aliments.
 
La cimera té com a objectiu explorar les millors pràctiques per avançar en la integració regional; el desenvolupament d'estratègies per al finançament de les factures d'importació d'aliments; millorar l'eficiència de les cadenes de subministrament d'importació a través de la participació del sector privat, centrant-se en les exportacions agrícoles avantatjoses; aconseguir un ús més eficient dels recursos en els processos de producció; i donar suport als productors locals per crear productes de més valor a través de la qualitat.
 
L'esdeveniment contribuirà a un enfocament regional sostenible per a l'agricultura i la seguretat alimentària, la capitalització de l'experiència de cada un dels països de la regió i la maximització de les oportunitats per als sectors públic i privat de manera igualitària.
 
La Unió per la Mediterrània va ser creada per 43 caps d'Estat i de Govern euromediterranis a París el 13 de juliol de 2008. Els ministres d'Afers Exteriors, en la reunió celebrada a Marsella el 4 de novembre de 2008, van decidir que la seu de la Secretaria seria a Barcelona. Els Estatuts de la Secretaria van ser adoptats el 3 de març de 2010 pels alts funcionaris dels estats membres de la UpM. Es va signar un acord de seu entre la UpM i el Govern d'Espanya el 4 de maig de 2010, amb la concessió a la Secretaria dels privilegis i immunitats d'una organització internacional d'acord amb la legislació espanyola.
 
En l’enllaç següent podeu trobar més informació sobre les diferents sessions del Fòrum: http://www.ebrd.com/news/events/private-sector-forum-on-food-security-in-the-semed-56-may-2015-barcelona-spain.html