El govern de la Generalitat de Catalunya declara bé cultural d'interès nacional l’obra Agnus Dei de Francsico de Zurbarán.
 
Agnus Dei està considerada una de les millors versions que Zurbarán va realitzar del tema iconogràfic de l’anyell de Déu, el qual va tractar en diverses ocasions. Altres mostres destacades es troben exposades al Museo del Prado de Madrid i a la Fine Art Gallery de San Diego (Califòrnia). L’obra correspon a l’etapa de plena maduresa artística de Zurbarán, fent palesa una gran qualitat tècnica i un exquisit domini de la llum i els colors. L’efecte de la il·luminació incrementa el realisme amb què està pintada la llana de l’anyell, i l’anàlisi cromàtic és el resultat d’una gran observació de la natura. La imatge de l’animal, amb una innegable càrrega simbòlica cristiana, però totalment exempta d’idealitzacions religioses, fa que l’obra estigui a cavall entre el símbol religiós i la natura morta. Zurbarán, amb aquesta obra, es manifesta com un pintor animalista insuperable.
 
L’obra és especialment important perquè constitueix un dels exemples més destacables de l’artista sobre el tema tractat en la pintura, en la qual l’autor es mostra com un mestre consumat.
 
Característiques de l’obra
Tipus de bé: singular
Objecte: pintura
Títol: Agnus Dei
Autor: Francisco de Zurbarán
Tècnica: oli sobre tela
Mides: 60 x 83 cm.
Data: 1632
Localització: Barcelona