El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha afirmat avui que  “Catalunya ja ha captat 110 milions d’euros el primer any d’aplicació del programa Horitzó 2020, un 38% més que el 2007, primer any del 7è Programa Marc europeu de recerca”. Mas-Colell, que ha fet aquestes declaracions en el transcurs d’una resposta en el Parlament sobre polítiques de recerca, ha destacat també que aquestes dades posen de manifest que “captem més del doble de fons europeus de recerca del que ens pertocaria per població”. Concretament, el conseller ha detallat que “Catalunya és l’1,2% de la població de l’Espai Europeu de Recerca i ja ha captat el 3,1% dels fons repartits el 2014, el que representa el 31,4% de fons atrets per l’Estat espanyol”.
 
Mas-Colell ha explicat que dels 110 M captats el 2014, 71 M corresponen a projectes de recerca i innovació, un 23% dels quals han estat obtinguts pels Centres CERCA i un 15% per les universitats. Aquestes dades, ha dit el conseller, demostren que “Catalunya té unes universitats i centres de recerca d’alta qualitat que competeixen a Europa i ens situen en el mapa de l’economia del coneixement”. Per al conseller, aquests fons competitius que capten les institucions de recerca catalanes permeten compensar “el greuge del govern espanyol en polítiques d’R+D”. Els 40 M restants corresponen als ajuts de les convocatòries de 2014 resoltes pel Consell Europeu de Recerca. En aquest àmbit “Catalunya obté uns resultats molt rellevants, que l’any passat ens van situar al 3,3% del total d’Europa”.
 
Mas-Colell ha subratllat que l’èxit del sistema català de recerca i innovació es deu en part a la política d’impuls de captació de fons competitius que aplica el Govern des de fa anys de forma continuada. Així, el conseller ha destacat el paper de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) en la seva funció d’assessorament als investigadors del sistema de recerca de Catalunya a l’hora de presentar les seves sol·licituds en convocatòries competitives de la UE. A tall d’exemple, Mas-Colell ha recordat que en l’última resolució dels Consolidators Grants (ajuts altament competitius que financen projectes de 5 anys amb una mitjana d’1,9 milions d’euros per investigador), 8 dels 14 premiats havien rebut assessorament de l’AGAUR.

1  

Fitxers adjunts

Nota Mas-Colell recerca

Nota Mas-Colell recerca
PDF | 41