• 11 d’ells s’ubiquen  a la costa de  Girona, 12 a la de Barcelona i 14 a la de  Tarragona
 
  • Els emissaris submarins aboquen a molta distància de la costa  l’aigua tractada a les depuradores, contribuint així a la seva correcta dilució i, per tant, a la preservació de la qualitat de les aigües litorals
 
  • En els darrers 10 anys, la qualitat de les aigües de bany ha estat excel·lent en més del 90% de les nostres platges
 
 
A Catalunya estan operatius 37 emissaris submarins repartits per tot el litoral, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Concretament, n’hi ha 11 a Girona, 12 a Barcelona i 14 a Tarragona.
 
La funció d’aquestes infraestructures (conduccions submarines) consisteix en abocar al mar, lluny de la costa, l’aigua degudament tractada a les depuradores dels sistemes de sanejament dels municipis costaners, contribuint així a la seva dilució i dispersió en el medi marí receptor. Això permet preservar la qualitat de les aigües litorals, tenint en compte que aquests emissaris s’endinsen uns quilòmetres en el mar.
 
La distribució dels emissaris per demarcacions litorals i depuradores (EDAR) és la següent.
 
Girona: Llançà, Port de la Selva, Nou Platja Gran (EDAR Cadaqués), Roses, l’Escala, sa Tuna Begur, Fornells, Castell (EDAR Palamós), Platja d’Aro, Sa Caravel·la (EDAR Lloret) i S’Abanell (EDAR Blanes).
 
Barcelona: Cementiri (EDAR Alt Maresme Nord), Sant Pol de Mar, Nou d’Arenys (EDAR Arenys de Mar), Port Balís (EDAR Llavaneres), riera d’Argentona (EDAR Mataró), riera de Teià (EDAR Teià), Besòs, Prat de Llobregat, Gavà-Viladecans, les Coves (EDAR Sitges-Sant Pere de Ribes), Vilanova i nou Cunit-Cubelles.
 
Tarragona: l’Estany (Calafell), riera de la Bisbal, Nou de Creixell (EDAR  de Torredembarra), Altafulla, Vilaseca, Mar i Pins de Salou, Cala Crancs de Salou, barranc de Barenys (EDAR de  Reus), riera de Riudoms (EDAR de Cambrils), Estany Gelat (EDAR de  Mont-roig del Camp), l’Hospitalet de l’Infant, l’Almadrava, platja de l’Alguer (EDAR de l’ Ametlla de Mar) i platja del Poble (EDAR de l’Ampolla).
 
Millora de la qualitat de les aigües litorals
 
En els darrers 20 anys, la construcció de sistemes de sanejament en el litoral de Catalunya, que recullen, tracten i aboquen a mar les aigües tractades dels municipis costaners i propers a la costa, ha contribuit a la millora de la qualitat de les aigües litorals, i consegüentment, a la qualitat de les aigües  de bany.
 
En el 1990, només un 26% de les platges catalanes obtenien una qualificació d’excel·lent pel que fa a la qualitat sanitària de les aigües de bany. Aquesta proporció ha crescut de manera considerable en els darrers anys, gràcies a la construcció de sistemes de sanejament i a actuacions en origen per evitar abocaments que puguin arribar a mar, assolint el 91% de platges excel·lents durant l’estiu de 2014.
 
Des de l’any 2004 la proporció de platges excel·lent ha estat sempre superior al 90% i, en alguns anys, aquesta proporció ha arribat al 98%.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 168