ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

Protecció Civil i Agents Rurals repartiran a veïns d'urbanitzacions, cases i nuclis aïllats 500.000 tríptics amb consells per protegir els seus habitatges dels incendis

Imatge de la jornada
Aquest matí, l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, ha estat l’escenari d’una reunió tècnica amb personal de Protecció Civil de la Generalitat i del Cos d’Agents Rurals per preparar la distribució els propers dies i setmanes de 500.000 fulletons entre els veïns d’urbanitzacions, cases i nuclis aïllats de tot Catalunya amb consells per prevenir els incendis forestals i protegir-ne millor els seus habitatges.
 
La reunió ha estat presidida pel director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, i el director de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, que han fet balanç de la campanya d’hivern de sensibilització pel risc d’incendi que s’emmarca en el Pla de Protecció Civil INFOCAT.  A la mateixa taula també hi era present el director de l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners, Gabriel Esquius.
 
A la reunió tècnica hi han assistit els caps d’àrea bàsica comarcals del Cos d’Agents Rurals de Catalunya i els tècnics territorials de Protecció Civil de la Generalitat. També hi han intervingut el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Jaume Guamis; i el subdirector dels Agents Rurals, Pere Omedes.
 
El director general de Protecció Civil ha destacat "la gran tasca de col·laboració interadministrativa entre la Generalitat, les diputacions i els consells comarcals" en planificació i en sensibilització. Aquesta feina ha permès, per exemple, que a Girona "131 municipis estan a punt d'aprovar el seu pla de delimitació" i seixanta més entraran en breu a redactar el seu pla.
 
El director de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, ha remarcat que "la franja de protecció perimetral no és opcional" i que, si es viu en una urbanització on hi ha bosc, és "bàsica i crítica" per protegir els boscos.
 
Aquesta campanya informativa és fruit del treball endegat pels Serveis Territorials d’Interior i d’Agricultura de Girona amb posterioritat als focs de l’Empordà de l’estiu del 2012. Enguany és el primer cop que es du a terme una campanya preventiva del risc d’incendi a l’hivern i primavera que inclou la comunicació directa al ciutadà que viu en zona forestal o molt propera.
 
Els Agents Rurals distribuiran els propers dies i setmanes fins a 500.000 fulletons editats per la Direcció General de Protecció Civil amb consells per als veïns que viuen en urbanitzacions, cases i nuclis aïllats en zona forestal o propera. Per això faran un porta a porta per distribuir aquest material entre la població més vulnerable que viu en urbanitzacions i cases/nuclis aïllats. Es tracta així, de garantir des de l’Administració que tots els habitants d’aquestes zones tinguin els coneixements bàsics per poder dur a terme una tasca preventiva i d’autoprotecció cap als seus habitatges.
 
El fulletó distribuït, “Protegiu-vos del foc”, és fruit d’un grup de treball coordinat per Protecció Civil de la Generalitat amb la participació del cos d’Agents Rurals, Medi Natural i Biodiversitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i altres organismes i agències vinculades a la prevenció i extinció d’incendis.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha editat enguany 500.000 exemplars del tríptic ‘Protegiu-vos del foc’ que els Agents Rurals faran arribar properament als veïns de cases i nuclis aïllats i també urbanitzacions de Catalunya.
 
Els consells d’aquest tríptic inclouen tant les mesures de prevenció abans que arribi l’estiu per tal de mantenir la casa i l’entorn net:
 
  • Mantenir una distància mínima de 6 metres entre els arbres del jardí, evitant sobretot que les capçades no es toquin.
  • Cal tenir una mànega de reg flexible i prou llarga per envoltar la casa.
  • Cal evitar els materials inflamables en els tancaments (bruc sec, materials sintètics...)
  • Les barbacoes han de ser d’obra, amb mataguspires i tancament.
  • No llançar burilles; no encendre foc ni llançar coets o petards a menys de 500 metres del bosc.
  • Assegurar l’existència d’una franja exterior de protecció d’almenys 25  metres d’amplada al voltant, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. (D’acord amb la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic que modifica la Llei 5/2003 de Prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions en terrenys forestals.
  • Evitar treballs i activitats que puguin generar guspires.
  • En cas que hi hagi foc: trucar al 112 i seguir les instruccions de les autoritats; si hi ha ordre d’evacuació els veïns han de tancat les portes i finestres; i si hi ha ordre de confinar, cal entrar a casa amb tota la família i mantenir-se agrupats.
 
Durant el mes de març, el Departament d’Interior, a través de Protecció Civil de la Generalitat, juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, i amb la col.laboració de Bombers de la Generalitat i Mossos d’Esquadra i el suport de les diferents diputacions, van dur a terme unes sessions informatives arreu del territori sobre la prevenció dels incendis forestals i l’autoprotecció davant el foc.
 
En aquestes jornades hi van assistir més de 150 alcaldes, regidors, responsables polítics i tècnics municipals i comarcals de protecció civil. Les  sessions es van fer a Granollers, Martorell, Lleida, Tortosa i Tarragona.
 
Les sessions sobre prevenció d’incendis forestals tenien l’objectiu de fomentar la prevenció i les mesures d’autoprotecció davant els incendis forestals durant tot l’any, i difondre les mesures de prevenció en urbanitzacions, nuclis i cases aïllades que s’han de dur a terme durant els mesos d’hivern i primavera per minimitzar el risc abans de l’arribada de l’estiu, que és l’època de major perill.
                     
1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia