• Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un exercici en col·laboració amb la Confraria de pescadors i el Club Nàutic l’Escala, on s’ha simulat una via d’aigua en una embarcació de pesca amb un ferit
  • En el simulacre s’ha activat el Pla d’autoprotecció del port de l’Escala i s’ha treballat per millorar la comunicació i la coordinació dels cossos operatius i d’emergència
Protecció Civil
 
Aquest matí ha tingut lloc al port de l’Escala un exercici en què s’ha simulat que una embarcació de pesca es refugiava al port a causa d’una via d’aigua, amb un tripulant ferit per traumatisme mentre intentava tapar-la. L’exercici ha estat organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb la Confraria de pescadors i  el Club Nàutic l’Escala.
 
Amb aquest simulacre s’ha posat a prova el Pla d’autoprotecció del port de l’Escala. Així mateix, l’exercici ha servit per comprovar la coordinació entre els  actuants en l’emergència.
 
Un cop detectat l’incident, el tripulant de l’embarcació ha donat l’avís pel canal 16 de ràdio. L’emissora costera de Begur ha rebut l’avís i l’ha passat al Centre de Salvament de Barcelona. En escoltar-lo, des del Club Nàutic l’Escala també han trucat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, i al guardamolls. Al seu torn, el guardamolls ha avisat a la Guàrdia Civil i immediatament s’han activat els protocols d’actuació del port.
 
Salvament Marítim, en col·laboració amb el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, ha remolcat l’embarcació fins al port i s’han fet els primers auxilis al ferit. 
 
Els mariners del Club Nàutic l’Escala han col·locat les barreres absorbents al voltant de l’embarcació per prevenir un possible vessament de carburant de l’embarcació accidentada a l’aigua de la dàrsena. El guardamolls del port de l’Escala ha actuat com a cap d’emergència fins a l’arribada dels Bombers de la Generalitat i dels professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
 
Els Bombers de la Generalitat han desplaçat dues dotacions dels parcs de l’Escala i Torroella de Montgrí i una embarcació amb efectius del  GRAE (Grup d’Activitats Especials) Subaquàtics. El guardamolls els ha informat de la situació els ha garantit la comunicació amb els efectius que actuen al mar, en cas de ser necessària. Els Bombers han col·laborat en l’extracció d’aigua de l’embarcació sinistrada.
 
Els GRAE Subaquàtics han realitzat tasques de prevenció i control de la zona mentre han durat les tasques de remolc de l’embarcació.
 
Els Mossos d’Esquadra han participat amb 2 vehicles terrestres de l’Escala, un operador a la Sala Regional de Comandament RP Girona i una embarcació de la Unitat Aquàtica amb la seva dotació d’especialistes.
 
La Policia Local de l’Escala i els Mossos d’Esquadra s’han ocupat del control d’accessos i d’establir els perímetres de seguretat necessaris. La Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, amb la seva embarcació, ha realitzat el control de trànsit marítim a l’interior del port evitant el moviment d’embarcacions alienes a la gestió de l’emergència.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM  ha desplaçat al lloc de l’incident una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari. Un cop feta la recepció del ferit, se l’ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
 
Al seu torn, una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha controlat els accessos a la bocana del port i ha constituït el grup d’ordre marítim. En aquest mateix grup hi ha participat una embarcació de Salvament Marítim.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment de l’emergència per si calia gestionar algun recurs més en funció de l’evolució dels fets. Un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Girona ha estat present com a observador.
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions: Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Ports de la Generalitat,  Policia Local de l’Escala, Ajuntament de l’Escala, Salvament Marítim, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, Confraria de pescadors i Club Nàutic l’Escala.
 
 
8 de maig de 2015

2  

Imatges

Imatge simulacre 1

Imatge simulacre 1 217

Imatge simulacre 2

Imatge simulacre 2 277

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 67