Foto de l'acte
El Departament de Benestar Social i Família ha anunciat aquest divendres el finançament de 6 noves places de servei de llar residència al centre de les Germanetes Hospitalàries de Caldes de Malavella. La secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal, Carmela Fortuny, ho ha explicat durant la inauguració de la Jornada “Abordatge del trastorn de conducta en persones amb discapacitat intel·lectual i suport extens i generalitzat: un repte”, que s’ha celebrat al Centre psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat de les Germanes Hospitalàries.
 
Fortuny ha destacat que “amb aquestes noves places atenem les demandes de l’entitat i es millora el servei que s’ofereix des del centre”. La secretària ha explicat que aquestes places pertanyen al paquet de més de 700 places que enguany el Departament preveu finançar en l’àmbit dels serveis socials especialitzats arreu de Catalunya, adreçades bàsicament a persones amb discapacitat, persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental i persones amb VIH-sida, com va anunciar la consellera Munté aquest dimarts passat al Parlament.
 
Carmela Fortuny que ha intervingut durant l’obertura de la jornada dedicada a l’abordatge del trastorn de conducta en persones amb discapacitat intel·lectual, ha assenyalat que “Catalunya ha estat pionera a l’hora de dissenyar una Xarxa d’atenció en salut mental especialitzada, disposant avui de recursos sociosanitaris i socials per atendre a les persones amb discapacitat intel·lectual amb problemes de salut mental, tan a nivell ambulatori com a nivell d’ingrés hospitalari o bé residencial”. Fortuny ha apostat per una metodologia de treball que “faci possible que la malaltia mental de la persona amb discapacitat intel·lectual sigui diagnosticada i tractada dins d’un continuum assistencial d’anada i tornada respecte de la resta de dispositius socials del sector de la discapacitat i no abandonar el context normalitzador del model català de serveis socials com a sistema d’atenció que pretén ser el màxim integrador possible”.
La secretària també ha insistit en la necessitat d’avançar en els sistemes d’anàlisi i diagnòstic del trastorn mental en aquest col·lectiu, així com en el seu tractament. En aquest sentit, Carmela Fortuny ha dit que “a banda de dimensionar la xarxa de recursos avui existents, és fonamental la formació dels professionals de la salut mental i dels serveis socials especialitzats en l’atenció a la patologia dual en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual”.
 
Centre psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat
El centre psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat es va posar en marxa el 1947 i és un dels primers centres dedicat a l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya. L’equipament de Caldes de Malavella disposa de servei de residència, amb 79 places, i un altre de llar residència. Precisament, en aquest servei és on es posaran en marxa aquestes noves sis places, passant d’una capacitat de 49 a 55 usuaris.
 
D’altra banda, el centre també ofereix servei de taller ocupacional amb 52 places.

1  

Imatges

Foto de la inauguració de la jornada

Foto de la inauguració de la jornada 1640