Verdú i Agramunt van acollir, ahir dijous, la ‘XXX Jornada sobre el cultiu de cereals a l’Urgell’, que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) organitza des de 1985, i que va comptar amb un gran nombre d’assistents.
 
Aquesta jornada, ja consolidada com a punt de trobada entre el sector i els tècnics, es va iniciar amb la visita al camp d’avaluació de noves varietats d’ordi que hi ha a Verdú i que gestionen l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAMM, i l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) Valls del Corb. En aquest camp s’hi va poder observar sobre el terreny les varietats d’ordi més recents i rebre informació sobre les seves característiques i els comportaments d’aquest cultiu a la zona. Quins són els factors a considerar en l’elecció de la varietat i quines són les varietats recomanades, van ser els dos punts claus de les explicacions donades.
 
En un segon bloc de la jornada, tècnics de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DAAM van acompanyar els assistents a visitar el camp d’assaig de fertilització orgànica i mineral que, dins del marc del Pla per a la millora de la fertilització agrària a les Terres de Ponent, es desenvolupa al municipi d’Agramunt. Enguany, en aquest camp hi ha ordi i s’hi duu a terme 18 estratègies de fertilització diferents que combinen fertilitzants orgànics i minerals a diferents dosis amb l’objectiu de trobar la que més s’adequa a aquest cultiu i a aquesta zona. Entre els fertilitzants estudiats s’hi troba el digestat i dos tipus de compost de fangs de depuradora, tots ells de riquesa en nutrients diferents.
 
Després de tants anys de seguiment, ja que el camp d’assaig es va iniciar al 1997, en aquesta jornada es va poder oferir dades sobre el rendiment mitjà obtingut utilitzant els diferents tipus de fertilitzants i altres paràmetres del camp, com ara l’evolució dels continguts de matèria orgànica, nitrogen, fòsfor i potassi. Aquests factors d’evolució són molt importants per al manteniment de la qualitat nutritiva del sòl i mostren com n’és d’important i necessari realitzar analítiques de les parcel·les abans de fertilitzar per s poder ajustar les dosis a les necessitats dels cultius, ajustament que no només resulta un benefici per al medi ambient ja que s’eviten pèrdues per rentat, sinó que també suposen un estalvi econòmic pel que fa a la quantitat de fertilitzant a aplicar. A més, i atesa la importància que aquest any ha pres el cultiu de la colza amb el tema de ‘greening’ i aprofitant que l’any passat en aquest camp s’hi va afegir aquest cultiu en la rotació, es va donar els resultats obtinguts pel que fa als rendiments segons tipus d’adob utilitzat, i quina va ser la millor estratègia de fertilització, entre altres aspectes observats en la darrera campanya.
 
Un altre part destacada va ser quan es va dur a terme in situ una demostració de caracterització de diferents tipus de purins utilitzant el conductímetre manual, equip de mesura ràpida de nutrients que va sorprendre més d’un assistent per la senzillesa del seu ús. Un minut va ser temps suficient per a deixar palesa la importància de conèixer el valor fertilitzant dels purins que s’utilitzen, ja que la seva composició varia segons procedència, maneig a la granja i en cada càrrega, i caldria ajustar la dosi a aplicar segons riquesa de nutrients de cada cisterna, ja sigui a la baixa (per no excedir-se i perjudicar el cultiu) o a l’alça (per no quedar-se curts).
 
I per a finalitzar, l’equip organitzador de la jornada, veient la creixent demanda d’informació pel que fa als nous sistemes d’aplicació que incorporen innovació tecnològica, va organitzar una demostració pràctica de tres tipus de sistemes d’aplicació diferents: un equip tradicional de ventall però que incorpora un conductímetre automàtic; un equip amb aplicador de mànegues, i un amb injectors que també duia conductímetre automàtic incorporat.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.