El Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la SIDA, el VIH i altres Infeccions de Transmissió Sexual (SIVES) de Catalunya serà protagonista a la Global HIV Surveillance Consultation Meeting, una reunió internacional de debat sobre la malaltia que l’Organització Mundial de la Salut celebrarà de l'11 al 14 de maig a Bangkok (Tailàndia). L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha estat convidada a presentar la seva experiència a través del director científic del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS/VIH/SIDA de Catalunya (CEEISCAT), el doctor Jordi Casabona. 
 
En concret, Casabona posarà l’èmfasi en la integració de les dades provinents dels pacients amb VIH seguits als hospitals catalans, així com els estudis prospectius de les persones infectades pel VIH com un exemple de vigilància longitudinal que proporciona informació no només a vigilància epidemiològica, sinó també a l’avaluació de serveis i a la recerca aplicada.
 
Cada cinc anys, l’OMS organitza aquesta reunió internacional a porta tancada amb experts en vigilància epidemiològica i salut pública de l’àmbit del VIH/sida, que avaluen la situació internacional i defineixen l’estratègia dels propers anys per aconseguir un ambiciós objectiu: diagnosticar el 90% de persones i tractar el 90% amb supressió viral, així com poder fer el monitoratge en els diferents escenaris mundials. A més de l’experiència catalana, se’n presentaran d’altres, com ara les dels Estats Units, Canadà, Suècia, Gran Bretanya, Kenya, Àfrica del Sud, Índia, Perú i Ucraïna.
 
El SIVES, centre pioner a Europa
  
El SIVES es va iniciar l’any 1995 coincidint amb la creació del CEEISCAT, un centre dependent de l’ASPCAT del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ubicat al Campus de Can Ruti. És pioner a Europa a integrar els sistemes de vigilància formals –com el registre de casos de sida- amb estudis observacionals dissenyats especialment per monitorar no sols la malaltia sinó també la infecció pel VIH, el risc d’adquirir-la i la pròpia resposta a l’epidèmia. Du a terme aquesta tasca, per exemple, monitorant el diagnòstic d’infecció, els tractaments antiretrovirals i la seva efectivitat. A més, conjuntament amb els sistemes d’informació suïssos, ha estat identificat pel Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) com el sistema d’informació més integrat de llarga durada d’Europa.
 
L'existència del SIVES ha permès que Catalunya sigui una de les poques regions europees que pot contribuir en la majoria d’indicadors de la Declaració de Dublín i que pot construir la Cascada de Serveis, dues eines imprescindibles per monitorar l’accés al diagnòstic i al tractament del VIH i, en general, la resposta institucional i comunitària a l’epidèmia. Entre les contribucions més importants del sistema, destaquen: 
 
- El coneixement de les conductes de risc i els seus determinants per adquirir el VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), que ha permès dissenyar intervencions preventives específiques. 
 
- L’avaluació de la introducció de la prova ràpida del VIH en les ONG, que ha permès augmentar el nombre de proves realitzades i disminuir el retard en el diagnòstic. 
 
- Una cohort de pacients VIH+, que ha permès estimar la càrrega viral poblacional i identificar el millor moment per començar a tractar els pacients.  
 
Moltes d’aquestes iniciatives són les úniques que es desenvolupen a l’Estat espanyol i, en alguns casos, han esdevingut l’inici de projectes europeus que s’han estès a més països, com el Projecte COBATEST, una xarxa d’ONG que ofereix la prova del VIH i que utilitza els mateixos indicadors.