Protecció Civil de la Generalitat ha donat per tancat el dispositiu assistencial activat arran del terratrèmol del Nepal, un cop rebudes ahir a l’aeroport de Barcelona – el Prat les despulles de la veïna de Vilassar de Mar que va morir a la zona de Langtang a causa del sisme i havent descartat que hi pugui haver més víctimes catalanes, d’acord a les dades de les autoritats de l’Estat.
 
El protocol d’atenció i assistència als familiars de la víctima es va activar en coordinació  amb l’Administració de l’Estat, concretament amb la Dirección General de Protección Civil y Emergencias del Ministeri d’Interior, amb el Ministeri d’Assumptes Exteriors i amb el consolat espanyol a Nova Delhi.
 
El servei s’ha dut a terme a través de l’equip de treballadors socials de Protecció Civil de la Generalitat del servei d’emergències disponible de forma permanent les 24 hores a través del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (COTS).
 
En aquest cas, s’ha fet l’acompanyament i assessorament als pares de la víctima mortal amb dos treballadors socials de forma ininterrompuda les 24 h, tant telefònicament com presencial durant el dia, des del dissabte i fins ahir al vespre un cop es va repatriar el cos de la víctima a l’aeroport de Barcelona - El Prat i se’n van fer càrrec els serveis funeraris.
 
En total, una desena de professional del COTS han estat implicats en el servei, facilitant les gestions derivades del procés de repatriació, garantint la cobertura de les necessitats especials de la família, ajudant a la família en la interlocució amb les autoritats estatals i consulars, amb les companyies asseguradores i amb els serveis funeraris i acompanyant en la gestió del dol.
 
El seguiment i acompanyament s’ha fet de forma coordinada amb el SEM (responsable de l’assistència sanitària en les emergències) per si hi havia necessitats en aquest sentit, inclosa l’atenció sanitària de tipus psicològic.