• Els jocs es troben al web 112.gencat.cat i han estat dissenyats per a nens entre tres i tretze anys
  • Practicar amb els diferents jocs permet als menors aprendre què és una emergència i fan èmfasi l’ús responsable del telèfon 112
 
 
El Telèfon d’emergències de Catalunya CAT112 ha creat uns jocs interactius que es troben al web http://112.gencat.cat/ca/nens-i-CAT112/ perquè els més petits es familiaritzin amb el telèfon d’emergències vàlid a tota la Unió Europea (el 112), el memoritzin i aprenguin quan s’hi ha de trucar i quan no.
 
Els diferents jocs estan separats en el menú principal en dos grups d’edat (fins a 6 anys i una franja de 7 a 13 anys) i, un cop a dins, es pot escollir entre quatre tipus de jocs: memòria, associació, trencaclosques o sopa de lletres.  
 
A cada franja d’edat hi ha tres trencaclosques diferents que apareixen desordenats i que ordenats configuren la vinyeta d’una situació d’urgència en què s’ha de trucar al telèfon d’emergències: un rescat a la muntanya, un accident de trànsit i un incendi. El joc consisteix en endreçar les peces per descobrir el procés des de que passa l’accident, quan es dóna l’avís al 112 fins a l’arribada dels bombers, els metges i els policies. Es tracta d’una eina de suport molt útil perquè els professors i els pares puguin aprofitar, mentre s’hi juga, per explicar quin és el procés d’una trucada i quina informació demana l’operador: les dades personals de la persona que truca, el telèfon de contacte, la ubicació exacta on es troba i el motiu de la trucada.
 
En el joc de memòria s’han de fer parelles (8 a la franja dels més petits i 16 a la franja dels grans) a escollir entre: situacions en què cal trucar al 112 i situacions en que no s’hi ha de trucar; els professionals que hi treballen –policies, bombers, metges, protecció civil, agents rurals i l’operador del servei-, i els diferents vehicles d’emergències. Aquest joc ajuda a familiaritzar-se amb els colors dels vehicles i dels uniformes dels cossos actuants a més del logotip del 112. A cada connexió, s’ordenen les peces de forma diferent, de manera que els nens poden tornar a provar sort tants cops com vulguin sense repetir la partida.
 
La sopa de lletres amaga paraules relacionades amb el 112 (3 paraules en la sopa dels menors de 6 anys: rescat, ajuda, 112 i sis paraules en la sopa del grup dels infants de 7 a 13 anys: accident, urgència, trucada, rescat, ajuda i 112).
 
El joc de l’associació ajuda a aprendre què és una situació d’emergència. Són dibuixos de colors vius acompanyats d’un peu de foto descriptiu de les urgències més habituals en què ens podem trobar: fuita de gas, accident de trànsit, robatori, accident laboral, persona que s’ha perdut o s’ha quedat tancada en un ascensor o bé malaltia. També hi ha unes vinyetes de situacions en què no s’ha de marcar mai el número 112: per fer una broma, demanar informació, per fer tràmits mèdics, etc. Cada dibuix s’ha d’arrossegar cap al mòbil amb l’opció de trucar al 112 o cap al mòbil que indica “NO”.
 
És molt important que els nens i nenes coneguin i memoritzin des de ben petits el telèfon d’emergències 112, per a què serveix, quan s’hi ha de trucar i quan no. El CAT112, empresa pública que gestiona el telèfon d’emergències 112 a Catalunya, posa a disposició dels menuts, pares i mares i professorat aquesta eina didàctica per difondre un servei públic essencial. Aquests jocs es van presentar com a prova pilot a l’estand del CAT 112 en la darrera edició Saló de la Infància i van tenir molt bona acollida entre els infants.
 
El telèfon d’emergències 112 és gratuït, funciona les 24 hores, els 365 dies de l’any i és el mateix número de telèfon per a tots els països de la Unió Europea. Cada dia el CAT112 atén al voltant de 7.500 trucades relatives a urgències de diferent tipologia.

7  

Imatges

Jocs general

Jocs general 62

Jocs trencaclosques

Jocs trencaclosques 82

Jocs memòria

Jocs memòria 109

Jocs associació

Jocs associació 76

Jocs sopa de lletres

Jocs sopa de lletres 75

Nen jugant joc memòria

Nen jugant joc memòria 745

Nen jugant trencaclosques

Nen jugant trencaclosques 763