• Contribuirà a minimitzar el risc d’incendi que suposa la propagació del borrissol en més de 360 km
  • Aquest serà el cinquè any consecutiu que el Departament duu a terme aquesta campanya, atesa la bona acceptació que ha tingut tant en l’àmbit conservacionista com en el món agrícola
  • Les ADF (agrupacions de defensa forestal) col·laboren en la campanya i duran a terme les actuacions que se’n derivin dins de l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona  i Catalunya Central
Actuació sobre el borrissol per prevenir incendis
Actuació sobre el borrissol per prevenir incendis
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural està actuant aquests dies per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. Les primeres actuacions d’enguany s’han dut a terme a Albaterrec, Sudanell, Montoliu i Torres de Segre de la comarca del Segrià.
 
El Departament, un cop valorats positivament els resultats de les actuacions dutes a terme l’any passat, ha decidit  aquest 2015 mantenir el desplegament de l’operatiu. La campanya es va iniciar com a pla pilot l’any 2011 a les riberes de Lleida, el 2012 es va fer extensiva a la Catalunya Central i l’any 2013 es va ampliar a diversos municipis de Barcelona.
 
En total, s’actuarà sobre uns recorreguts de més de 364 km de boscos de ribera, per aconseguir reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre).
 
Aquestes actuacions es duen a terme en zones predeterminades de les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Solsonès, Bages, Berguedà i Osona), Lleida (Noguera i Segrià) i Barcelona (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès).
 
La campanya de prevenció d’aquest tipus d’incendis es basa en un operatiu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural format per personal de les 4 unitats del GEPIF (Servei de Prevenció d’Incendis Forestals) que són les encarregades de dur a terme els treballs de ruixat amb aigua per eliminar el risc d’ignició del borrissol i uns 50 agents del Cos d’Agents Rurals de les diferents comarques els quals duran a terme el seguiment dels 360 punts localitzats. Aquests efectius comptaran amb la col.laboració de les ADF que amb la seva disponibilitat de voluntariat actuaran a les  comarques de Barcelona i la Catalunya Central també i participaran d’acord amb la seva.
Imatge d'un incendi en una zona amb borrissol
Imatge d'un incendi en una zona amb borrissol
La importància d’aquesta campanya com a eina de prevenció d’incendis
 
Com en els darrers anys, l’objectiu de la campanya és la prevenció de danys tant personals com materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais, perquè les riberes esdevenen veritables corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor.  També evitem danys en propietats privades,  a plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters.
 
La campanya és previst que finalitzi a principis del mes de juny a la part més oriental de Catalunya segons els diferents períodes de floració.
Els treballs de la campanya consistiran en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives.
Aplicació d’aigua sobre el terreny cobert de borrissol. Amb aquesta acció es tracta d’aconseguir l’eliminació de la capacitat d’inflamabilitat de les masses cotonoses de borrissol.
L’actuació es realitza a les zones d’afluència de gent, als marges de camins i als vorals de les carreteres afectades, i consistirà en l’aplicació d’aigua sobre el borrissol amb la finalitat d’eliminar-ne la capacitat d’ignició i propagació. Es fa amb una màquina on s'adapta un canó amb una turbina d’aire-aigua, per mitjà de ruixadors instal·lats en els vehicles d’extinció o amb mànegues, aplicant aigua sobre aquesta capa esponjosa de combustible sec, i que aconsegueix treure l’oxigen i humidificar el combustible.
Clausura temporal mitjançant precinte de les barbacoes en aquelles instal·lacions o àrees recreatives que es consideri oportú, d'acord amb el grau de risc.
 
La problemàtica del borrissol
 
El pollancre (Populus nigra) és un arbre caducifoli de la família de les salicàcies que viu als boscos de ribera i llocs humits i, fora de les zones més seques, a les terres remogudes dels terraplens. La pol·linització d’aquestes espècies es realitza mitjançant el vent. D'abril a maig, quan maduren, alliberen unes llavors minúscules que presenten llargs pèls cotonosos i poden ser transportades molt lluny pel vent.
 
Amb forma de reproducció, en zones on abunda aquesta espècie, les masses cotonoses de llavors (conegudes col·loquialment com a borrissol) poden ser transportades molt lluny pel vent, com si estigués nevant, i arriben a crear veritables cobertes sobre el terra. Aquestes masses cotonoses de llavors presenten una inflamabilitat extraordinària per la seva estructura volàtil i lleugera, amb la qual cosa esdevenen un greu problema de cara a l’inici d’incendis si coincideixen aquestes zones nevades amb llocs d’afluència de persones.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

Actuació sobre el borrissol per prevenir incendis

Actuació sobre el borrissol per prevenir incendis
JPG | 898

Imatge d'un incendi en una zona amb borrissol

Imatge d'un incendi en una zona amb borrissol
JPG | 161