• El cap de l’Executiu ha lliurat les medalles i plaques Josep Trueta a 13 professionals i tres entitats que han destacat  pels serveis prestats en el progrés i millora de la sanitat
El president amb els guardonats amb les medalles i plaques Josep Trueta (foto: Jordi Bedmar)
El president amb els guardonats amb les medalles i plaques Josep Trueta (foto: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat avui que el sistema de salut “és una altíssima prioritat” per al seu Govern i ha posat en valor que, amb l’esforç de tots, “s’ha fet sostenible, quan estava altíssimament amenaçat” després dels anys de recessió econòmica. El cap de l’Executiu també ha remarcat que “és un sistema d’alta qualitat i que està presidit per un sentit de la justícia i l’equitat”.
 
Artur Mas ha defensat el sistema de salut de Catalunya durant l’acte lliurament de les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari, que enguany han estat atorgades a tretze persones, dues d’elles a títol pòstum, i tres entitats. El president ha fet notar que aquest acte “és un homenatge” a tots els guardonats i ha subratllat la contribució dels professionals de la salut a fer sostenible i mantenir la qualitat del sistema de salut.
 
El president ha recordat que “aquest és un sistema creat a Catalunya” i ha afirmat que “probablement no trobarem cap altre que superi el nostre, agafant el nostre en el seu conjunt”. “El que hem fet a Catalunya ho hem fet sense els mateixos instruments d’altres sistemes, començant pel tema del finançament”, ha afegit.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha insistit que 4 de cada 10 euros del pressupost de la Generalitat es destinen a salut. “Mai hi havia hagut una proporció tan alta de recursos”, ha subratllat, i ha insistit que “és important tenir-ho present, perquè demostra que en els moments més complicats la salut és una altíssima prioritat per part de tots”.
 
El president també ha defensat que “el que hem fet a Catalunya és un sistema basat en l’equitat i la justícia social, sense que això estigui renyit amb el talent, l’excel·lència o amb poder resistir les millors comparacions amb d’altres sistemes de salut”.
 
Després de subratllar aquest triple vèrtex de sistema sostenible, d’alta qualitat i presidit pel sentit de justícia i equitat, el cap del Govern ha fet una crida a no posar-ho en risc. I ha alertat que “és molt fàcil, a través de determinades actituds, fins i tot posar en risc allò que realment funciona i que funciona per al conjunt de la població”.Aquest és un sistema a millorar i a preservar i estem en capacitat de fer-ho si resolem alguns temes bàsics que ens afecten i que estan sobre la taula”, ha reblat.
 
El president ha tancat el seu discurs citant el doctor Josep Trueta, amb unes paraules que va pronunciar l’any 1976 quan va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona, quan va dir “havent deixat Catalunya quan la democràcia moria en ella, és per a mi una font de gran satisfacció el que aquest títol em sigui conferit quan la democràcia hi reneix” i afegia “la llibertat és consubstancial en la meva vida. Aquest acte d’avui significa el veritable retorn a la meva terra, que vaig deixar perquè no volia veure morta la llibertat del meu país”.
 
Les medalles i plaques Josep Trueta, que concedeix anualment el Govern, distingeixen aquelles persones i entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat. Les medalles i plaques Josep Trueta van ser creades l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.
 
Els guardonats amb la Medalla Josep Trueta 2015 són: l'especialista en l'àmbit de la nefrologia Jaume Aubia; l’especialista en ginecologia i obstetrícia Pere N. Barri Ragué; la llicenciada en farmàcia Maria Rosa Cedó Rigalt; l’investigador Manel Esteller; l'especialista en psiquiatria Josep Fàbregas i Poveda (a títol pòstum); l'especialista en medicina interna i en oncologia Xavier Gómez Batiste-Alentorn; la cap del Programa Pacient Expert Catalunya, Assumpció González Mestre; el tècnic de la Divisió d’Avaluació de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut Amando Martín Zurro; la psiquiatra i psicoterapeuta Roser Pérez Simó (a títol pòstum); la doctora en economia Marisol Rodríguez Martínez; l'especialista en pediatria i cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Sánchez de Toledo i Codina; l'especialista en medicina preventiva i salut pública Andreu Segura Benedicto, i l'especialista en medicina interna i especialista en medicina preventiva i salut pública Antoni Trilla Garcia. La Placa Josep Trueta ha estat concedida enguany l’Hospital del Mar; la Federació Salut Mental Catalunya i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.
 
En l’acte de lliurament també hi ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el doctor Antoni Trilla, que ha parlat en nom de tots premiats. També hi ha assistit la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i els consellers d’Economia, Andreu Mas-Colell; d’Interior, Ramon Espadaler, i de Justícia, Germà Gordó.
 
 
 

2  

Imatges

Fotografia de família dels guardonats

Fotografia de família dels guardonats 976

Entrega de la Medalla Trueta a Josep Sánchez

Entrega de la Medalla Trueta a Josep Sánchez 836

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte de lliurament des del Palau de la Generalitat