La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat la concertació de 20 noves places a la residència Els Comptals II per a persones amb discapacitat intel·lectual. Amb el finançament d’aquestes places, el centre ampliarà la seva capacitat, passant de 10 a 30 places. Munté ha visitat aquest dijous el centre de la Fundació Ampans a Manresa, acompanyada de l’alcalde de la localitat, Valentí Junyent, i el president d’Ampans, Domènec Casasayas.
 
La consellera ha explicat que des del Departament de Benestar Social i Família s’està fent un esforç important per donar resposta a les necessitats dels usuaris i les entitats. En aquest sentit, Munté ha recordat que es preveuen crear al llarg d’aquest 2015 més de 700 places de serveis socials especialitzats, adreçades sobretot a persones amb discapacitat, problemàtica social derivada de malaltia mental i VIH-sida. “La creació d’aquestes noves places parteix de la necessitat de destinar recursos públics a la correcció de certs desajustos que s’hagin pogut produir en la cobertura dels diferents serveis, tot posant l’accent en el principi d’equilibri territorial”, ha dit la consellera.
 
Neus Munté ha explicat que malgrat el context actual no és el més favorable, el pressupost del Departament de Benestar Social i Família presenta un compromís inequívoc amb el sosteniment de les principals estructures de l’estat del benestar i la protecció social. “Els recursos amb els quals comptem no són il·limitats, la seva quantia no és la justa, ni la desitjable, ni són suficients per fer front als reptes que se’ns presenten en el camp social i d’atenció a les persones, la qual cosa ens exigeix treballar molt, però sobretot prioritzar i fer-ho des del diàleg constant i des de la màxima transparència”, ha puntualitzat la consellera.
 
En aquest sentit, la consellera ha assegurat que “tot i aquestes dificultats i l’insuficient finançament de la Llei de la dependència per part de l’Estat, la Generalitat treballa per pagar puntualment prestacions i serveis relacionats amb dependència i discapacitat, així com per donar el suport necessari a les entitats del sector”.
 
La Fundació Ampans
La Fundació Ampans va néixer l’any 1965 a la comarca del Bages, impulsada per un grup de mares i pares preocupats per l’educació i la integració dels seus fills amb discapacitat intel·lectual. L’entitat ofereix un ampli ventall de serveis que inclouen atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, formació professional, lleure, esport i tuteles, entre altres, amb l’objectiu d’afavorir l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.
 
La residència Els Comptals II de Manresa ofereix acolliment residencial especialitzat per a persones que presenten trastorns de la conducta i requereixen programes d'atenció rehabilitadora per la seva integració i normalització comunitària.