·        El cap del Govern destaca que si l’Executiu “no s’hagués marcat com a prioritat aquest tema, més de 100.000 persones haurien perdut la seva condició de beneficiàries”
 
·        El president ressalta que els pressupostos d’enguany inclouen una partida per tornar a obrir la concessió de prestacions, després de quinze mesos de no poder fer-ho
 
  • Artur Mas ha participat aquest matí en la segona edició de l’esmorzar col·loqui ACRA
El president Mas ha participat a l'esmorzar-col·loqui de l'associació ACRA
El president Mas ha participat a l'esmorzar-col·loqui de l'associació ACRA
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí “l’immens esforç” que ha fet el Govern en aquests últims 4 anys “per incrementar en 50.000 persones els usuaris de la llei de la Dependència, tot i les condicions econòmiques radicalment diferents que existien quan es va aprovar la Llei”. El cap de l’Executiu ha recordat que, tot i ser l’Estat qui va crear aquesta norma, “aquest ha deixat d’aportar-hi 240 milions d’euros” “si nosaltres no ens haguéssim marcat com a prioritat aquest tema, de les 145.000 persones beneficiàries actualment a Catalunya, 100.000 haurien deixat de ser-ho”.
 
El cap del Govern ha assegurat que la xifra que ha deixat d’aportar el Govern central “permetria també a l’Executiu comprar 13.000 places, que és una part del problema significatiu que tenim”. I ha recordat que un dels punts centrals de la Llei, pel que fa al finançament públic, és que l’Estat i les CCAA s’han de repartir al 50% les aportacions públiques en aquest tema, “i el que està passant és que la Generalitat està finançant el 83% i el 17%, l’Estat”. Per això, ha afirmat, “l’Estat ha fet la Llei, controla els mecanismes legals i els recursos, abaixa aquests, i nosaltres posem la cara pel que fa al servei i els ciutadans en pateixen les conseqüències”.
 
Artur Mas ha fet aquesta descripció aquest matí en el decurs de la seva intervenció en un esmorzar col·loqui, organitzat per l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), i en el qual han participat més de 100 representants d’empreses i entitats del sector de l’assistència a la gent gran a Catalunya. La consellera de Benestar i Família, Neus Munté, l’ha acompanyat en aquest acte.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha destacat el fet “que els pressupostos d’enguany incorporen una partida de 17 milions d’euros a destinar íntegrament a les prestacions econòmiques vinculades”. Aquest augment de recursos per part del Govern suposarà, segons ha explicat Artur Mas, “que aquest any, després de 15 mesos en què vam haver de tancar l’acreditació i concessió de noves prestacions econòmiques, es puguin tornar a obrir”. “No resoldrem el problema sencer, però alleugerim la situació que existia”, ha reblat.
 
El president ha fixat també com un dels reptes “ser més eficients” en la coordinació entre el sistema de salut i el de l’atenció social, i ha assegurat que l’aprovació per part del Govern del Pla d’interacció entre els dos sistemes va en aquesta línia, però ha lamentat que “s’avança una mica lentament perquè la inèrcia d’aquests dos grans sistemes és molt gran i ve de fa moltes dècades”. Tot i això, s’ha mostrat convençut que “ens en sortirem, perquè es tracta de fer eficients els recursos, no regatejar ni un euro en qualitat, però no malgastar els diners”.
 
Artur Mas s’ha mostrat optimista durant la seva intervenció perquè “la situació està canviant des del punt de vista de la recuperació econòmica”, tot i que “les ferides són molt profundes i costarà suturar-les”, però ha criticat que l’actual sistema de finançament preveu que l’augment en la recaptació pública de molts impostos, com per exemple l’IVA, “no suposi més ingressos per a la Generalitat sinó que se’ls queda l’Estat”.
 
Prèviament al discurs del president de la Generalitat, hi han intervingut la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, i el director general del Grup Mémora, patrocinador del col·loqui, Juan José Domingo.
 
ACRA, Associació Catalana de Recursos Assistencials, és una organització empresarial sense ànim de lucre, fundada el 1989, que agrupa la majoria d’empreses i entitats del sector de l’assistència a la gent gran a Catalunya. Després de 25 anys d’història, ACRA s'ha consolidat com l’entitat de referència i de més rellevància al sector. Actualment compten amb més de 400 socis, que representen prop de 1.000 serveis i unes 36.000 places, i que dóna treball a l’entorn de 27.500 persones de manera directa i més de 10.000 de manera indirecta.
 

2  

Imatges

Fotografia del president durant l'esmorzar-col·loqui de l'associació ACRA

Fotografia del president durant l'esmorzar-col·loqui de l'associació ACRA 613

El president Mas ha participat a l'esmorzar-col·loqui de l'associació ACRA

El president Mas ha participat a l'esmorzar-col·loqui de l'associació ACRA 719