El conseller de Salut, Boi Ruiz, considera que el futur de la sanitat pública, a Catalunya i a la resta de països desenvolupats, passa per entendre l'atenció primària com la porta d'entrada del sistema i "també la de sortida", en el sentit que pugui resoldre per si mateixa els problemes de salut dels ciutadans.
 
En una entrevista concedida ahir a la nit a Ràdio Estel, Ruiz va mostrar la seva confiança en què la nova fornada de metges de família entengui que la seva funció no ha d'estar exclusivament limitada a una consulta, "si no també al domicili del pacient, a l'escola del nen o al casal d'avis". En aquest sentit, i entenent que aquesta "atenció comunitària generarà més qualitat de vida", el conseller va destacar la importància d’un projecte que s’iniciarà el proper mes: el desenvolupament de models organitzatius a una dotzena de centres de primària que permetin que el metge no dediqui la totalitat del seu horari a visites programades a la consulta, sinó que també dugui a terme visites i actuacions fora del CAP.
 
D’altra banda, Boi Ruiz va expressar la necessitat de seguir "fidels a les polítiques sanitàries", basades en 3 eixos: fer recerca, tenir present que totes les decisions que pren el Govern tenen un impacte sanitari i atendre el ciutadà en funció del context en què viu. El conseller va fer especial incís en la recerca, doncs sense ella, "el sistema no progressarà". "Hi hem destinat més diners, donat que l'Estat va retirar-ne l'ajut en considerar-la una despesa i no pas una inversió, com ho entenem nosaltres". Segons el conseller, sense recerca, per exemple, "no tindríem un tractament per a l'Hepatitis C que ens permetrà estalviar molt en salut".
 
Per últim, Ruiz va posar en valor el sistema sanitari català com un referent internacional, posant com a exemples d’indicadors positius els índexs d’esperança de vida, de supervivència en infart de miocardi i els avenços en la detecció i tractament del càncer.