• Vuit centres catalans participaran en aquesta fira, emmarcada en el projecte Euromania, que té com a objectiu fomentar la intercomprensió de llengües romàniques
El Departament d’Ensenyament promou per segon any consecutiu la Fira de llengües romàniques al Castell de Montjuïc de Barcelona, que té com a objectiu fomentar la intercomprensió d’aquestes llengües i millorar el plurilingüisme entre l’alumnat. Un total de 250 alumnes, d’entre 8 i 14 anys de vuit centres catalans, es trobaran el dimarts 19 de maig per practicar i entendre, mitjançant tallers, jocs i diverses activitats, set llengües provinents del llatí: català, castellà, francès, italià, occità, portuguès i romanès.
 
Així, la jornada de dimarts, emmarcada en el projecte Euromania, comptarà amb una sèrie de tallers que inclouen un trencaclosques musical, un joc de “qui és qui?” per conèixer personatges històrics rellevants, una ruta pels voltants de la fortificació per aprendre el vocabulari bàsic d'un castell i un espectacle musical dels participants, que cantaran “Germà Jaume” en set llengües romàniques. A més, els nens participaran en un flashmob per les llengües, en un mural humà gegant a favor de la intercomprensió i finalitzaran el dia amb un pícnic.
 
Els tallers es faran al voltant del pati d'armes del Castell, i el revellí acollirà les activitats col·lectives. En aquest mateix lloc es rebrà als participants a les 10.00 hores del matí.
 
El projecte Euromania es desenvolupa a 67 centres de Catalunya, però a la Fira n’hi participaran vuit per tal d’afavorir el desenvolupament dels tallers. Ensenyament col·labora amb les universitats Pompeu Fabra, la de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona i, de manera puntual, amb la de Tolosa i la de Ginebra, per millorar la intercomprensió d’aquestes llengües.
 
Al llarg del curs, els professors inscrits en l’Euromania han rebut assessorament i formació. Així mateix, els centres han promogut activitats d'intercomprensió en les set llengües protagonistes de la Fira. Els alumnes han treballat mitjançant un manual en línia en les àrees de ciències, matemàtiques, història i tecnologia. Es tracta d’una acció pionera a Europa per a joves, que vol obrir camí a futures col·laboracions entre Catalunya i altres territoris amb presència de llengües romàniques.
 
 
17 de maig de 2015