El conseller Espadaler signa un conveni a Banyoles
 
  • El conseller Espadaler ha presidit avui la signatura del conveni de coordinació d’aquestes maniobres
  • L’estany de Banyoles és un punt estratègic per la seva ubicació per a la lluita contra els incendis forestals que es puguin originar a la regió d'emergències de Girona
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, acompanyat pel director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, ha presidit avui l’acte de signatura del conveni de coordinació de les maniobres de càrrega i estacionament dels avions amfibis d’extinció d’incendis forestals a l’estany de Banyoles entre el Departament, l’Ajuntament de Banyoles, el Club Natació Banyoles i la Creu Roja de Banyoles.
 
El protocol de l'estany de Banyoles per a la càrrega d'aigua d'avions amfibis té com a objectiu regular les actuacions dels diferents cossos d'emergència implicats en la seguretat de les persones usuàries de l'estany, tot garantint les operacions aèries que en ell s'hi desenvolupen en la lluita contra incendis forestals.
 
El conseller d’Interior ha afirmat que el protocol, que a partir d’ara entrarà en funcionament, és una eina útil que suposa posar fil a l’agulla a una demanda històrica i necessària. Espadaler ha manifestat que “Banyoles és generós a l’hora de disposar d’un recurs molt valuós per a lluitar contra els incendis” i ha destacat que “les emergències no les triem nosaltres però quan hi siguin aquest conveni serà beneficiós per a tots perquè ens permetrà ser més àgils”.
  
La ubicació de l'estany de Banyoles és estratègica per a la lluita contra els incendis forestals que es puguin originar a la regió d'emergències de Girona. La seva posició, així com les dimensions i condicions de la làmina d'aigua, la fan ideal per a la càrrega d’avions amfibis. Aquesta idoneïtat de condicions permet una operació de càrrega optima pels mitjans aeris utilitzats tant per la Generalitat de Catalunya, com pels avions del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, disminuint el temps de desplaçament entre l'operació de càrrega i de llançament d'aigua a l'incendi. 
 
Els darrers anys, l'ús de l'estany de Banyoles per a la càrrega d'aigua s'ha potenciat per part dels Mitjans Aeris autonòmics i estatals. L'augment d'incendis a la demarcació de Girona, així com un major augment en el nombre de pràctiques dels pilots en l'ús de les instal·lacions catalogades com estratègiques, ha fet necessari regular les operacions que es desenvolupen a l'estany.
 
A més, la utilització de l'estany per a usos esportius i d'esbarjo, sovint amb instal·lacions permanents i amb un gran nombre d'usuaris, fa necessari regular el conjunt d'actuacions a desenvolupar per part dels diferents cossos d'emergència, per garantir-ne la màxima seguretat. En aquest sentit, el protocol estableix que en el moment que els avions requereixin de l’estany per agafar aigua, es delimitarà la zona de trajectòria de càrrega d’aigua dels avions, i es desallotjaran usuaris i esportistes del lloc.
 
L'increment d'ús de l'estany de Banyoles va posar de manifest la necessitat de regular els procediments d'actuació dels diferents cossos de seguretat implicats en l'emergència, redactant-se, fa aproximadament 3 anys, un primer esborrany de protocol. Aquest treball inicial ha estat el document que ha permès arribar al protocol definitiu que s’ha presentat avui.
 
Espadaler ha estat acompanyat pel secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez, per l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i pels representants del Club Natació Banyoles, Àngel Dutras, i de la Creu Roja de Banyoles, Roser Llevat, que han estat els encarregats de signar aquest acord. A l’acte també hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, i el sotsinspector cap de la Regió d’Emergències Girona, Enric Cano, entre d’altres autoritats.
 
 

1  

Imatges

El conseller Espadaler signa un conveni a Banyoles

El conseller Espadaler signa un conveni a Banyoles 147