Protecció Civil de la Generalitat manté la situació de PREALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de fortes ratxes de vent que poden superar els 90 km/h a les comarques pirinenques i l’Alt Empordà fins el migdia d’avui.
 
De cara a la tarda i fins demà al matí només quedarà afectada per vent la comarca de l’Alt Empordà. El vent serà de component nord.
 
Tot i que a les comarques del terç sud del territori la predicció de l'SMC no preveu la superació del llindar d'avís per fortes ventades, sí pot haver-hi vent fort amb ratxes destacades. Per això, cal també mantenir una actitud de prevenció en la conducció i activitats a l’aire lliure.
 
La incidència més greu d’aquest episodi de vent iniciat ahir és la mort del nen de 4 anys que ahir a les 12.18 hores del migdia va patir l’impacte d’una branca d’un arbre al cap al pati de l’escola Maria Cortina de Reus (C/Antoni Gaudí). El menor va ser traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebrón de Barcelona amb helicòpter medicalitzat. Protecció Civil ha posat a disposició de la família i del centre escolar, a través de l’Ajuntament de Reus i del Departament d'Ensenyament, els equips del Col·legi Oficial de Treballadors Socials.
 
A banda d’aquesta situació no hi ha hagut més ferits a causa del fort vent registrat durant les últimes 24 hores.
 
Els Bombers de la Generalitat han fet 33 actuacions per resoldre problemes causats pel vent entre les 18.00 hores d’ahir i les 10.00 del matí d’avui, 9 d’elles durant la matinada. Bàsicament, els serveis han consistit a retirar arbres o elements de mobiliari urbà que havien caigut o estaven a punt de fer-ho.
 
A la regió de Lleida els Bombers han fet 11 serveis, a la Metropolitana Sud, 11 més; a les comarques de Girona, 3; i al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Regió d’Emergències Metropolitana Nord i a la Centre, un parell d’actuacions en cada cas.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la prudència especialment en els desplaçaments a les zones afectades per fort vent durant aquests dies i en les activitats a l’aire lliure.
 
També es recorda la recomanació de retirar tests i altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recollir la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident. Al carrer, vigileu amb el mobiliari urbà, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure. Tots els consells de Protecció Civil davant ventades a http://interior.gencat.cat/ventades
 
 
Prealerta INUNCAT per Estat de la Mar
 
Protecció Civil de la Generalitat també manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’estat de la mar. Es preveuen onades superiors a 2’5 metres (maregassa) avui a l’Alt i Baix Empordà, situació que de matinada quedarà restringida a l’Alt Empordà. També pot haver-hi episodis amb onades rellevants a la costa tarragonina, tot i que amb menor intensitat.
 
Durant l’episodi, es preveu mar de fons del nord. Les alçades màximes s’assoliran al nord de Cap de Creus i Cap de Begur. Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en les zones afectades en els moments de més mala mar.
 
Els incidents que s’han produït no han estat fins al moment greus. Al Port de la Selva un vaixell de dimensions reduïdes ha estat tombat per les onades al port, segons informa Protecció Civil municipal.
 
Cal evitar anar a observar com trenquen les onades a espigons, esculleres i qualsevol lloc de risc. Un cop de mar pot arrossegar les persones al mar.