La vicepresidenta ha participat avui en el seminari sobre immigració a Palerm, en què s’ha presentat la campanya de sensibilització Tots som mediterranis sobre l’emergència humanitària provocada pel flux migratori irregular a través de la Mediterrània.
La vicepresidenta al Buró Polític de la Comissió Intermediterrània a Palerm
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha participat avui en el seminari sobre immigració que se celebra a Palerm (Sicília). Durant la presentació de la campanya de sensibilització Tots som mediterranis sobre l’emergència humanitària provocada pel flux migratori irregular a través de la Mediterrània, la vicepresidenta primera de la CIM ha afirmat que “el que passa a la Mediterrània no és una qüestió d’immigració legal o il·legal, sinó una qüestió d’humanitat que interpel·la directament als nostres valors”.
 
Joana Ortega, que ha fet un reconeixement a totes les persones i institucions que han lluitat en el salvament de vides i en la cerca de supervivents, ha criticat que “Europa ha reaccionat tímidament” i que s’ha prioritzat la protecció de les fronteres exteriors europees. En aquest sentit, la vicepresidenta ha denunciat la necessitat d’un dispositiu europeu conjunt i d’una estratègia “veritablement humanitària”.
 
Davant la situació d’emergència que viuen els països del Sud, Ortega ha afirmat que calen mesures urgents i concretes com ara l’increment real del nombre de persones acollides com a sol·licitants d’asil; l’increment del nombre de visats i de permisos de treball de ciutadans dels països afectats; l’apertura de corredors humanitaris; actuacions decidides contra el tràfic d’esser humans, la contribució en el desenvolupament equilibrat dels països d’origen i de trànsit i la intensificació de les polítiques de veïnatge a favor de l’estabilitat política en moltes regions de la Mediterrània. “Europa ha de compartir l’esforç de proporcionar refugi a les persones que fugen de la fam i de la persecució” ha assenyalat la vicepresidenta que ha valorat molt positivament la proposta del Consell d’Europa que planteja quotes pels diversos països. 
 
El paper de les regions
 
“És necessari un reconeixement de la responsabilitat de les regions amb un increment del finançament i de les competències”, ha reclamat la vicepresidenta que n’ha defensat el paper ja que “són les regions les que viuen en primera línia els efectes dels moviments migratoris i les que tenen millor capacitat d’intervenció”. “Hem de pressionar tant com sigui possible perquè Europa adopti polítiques serioses i efectives d’integració, de cooperació i de prevenció, i aquestes polítiques no han de decidir-les exclusivament els Estats, perquè les regions fem un paper no de primera frontera, sinó de primera riba humanitària”, ha subratllat Joana Ortega.
 
Propera conferència regional a Barcelona
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta també ha expressat el compromís del Govern de Catalunya a contribuir amb mesures efectives i ha informat sobre l’organització d’un conferència, durant el mes de juliol, amb regions europees, països afectats i organismes internacionals vinculats amb la gestió de les migracions per adoptar una perspectiva estratègica i humanitària a llarg termini.
 
El seminari sobre immigració a Palerm ha comptat amb la participació del president de Sicília i de COPPEM i responsable de migracions de la CRPM, Rosario Crocetta; i del president de la Regió Provença – Alps – Costa blava i de la CIM, Michel Vauzelle.
 
Reunió amb el president del Parlament Europeu
 
Aquest dimecres, 20 de maig, la vicepresidenta Joana Ortega, acompanyada de president de Sicília i de COPPEM i responsable de migracions de la CRPM, Rosario Crocetta; i del president de la Regió Provença – Alps – Costa blava i de la CIM, Michel Vauzelle, es reunirà amb el president del Parlament Europeu a Estrasburg, Martin Schulz. Durant la reunió li presentaran les conclusions del seminari celebrat a Palerm.
 
La Comissió Intermediterrània és una de la sis comissions geogràfiques de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa. La CIM va ser creada el 1990 per expressar els interessos comuns de les regions de la Mediterrània en importants negociacions europees. L’abast de la seva missió es va ampliar posteriorment per incloure qüestions relatives a totes les regions perifèriques de la Mediterrània, sobretot després de la Declaració de Barcelona de 1995 i de l’impuls de la Unió per la Mediterrània (UpM).
 

2  

Fitxers adjunts

la vicepresidenta Joana Ortega, acompanyada de president de Sicília i de COPPEM i responsable de migracions de la CRPM, Rosario Crocetta; i del president de la Regió Provença - Alps - Costa blava i de la CIM, Michel Vauzelle

la vicepresidenta Joana Ortega, acompanyada de president de Sicília i de COPPEM i responsable de migracions de la CRPM, Rosario Crocetta; i del president de la Regió Provença - Alps - Costa blava i de la CIM, Michel Vauzelle
JPG | 118

Ortega amb el president de Sicília Crocetta i el president de la CIM Michel Vauzelle

Ortega amb el president de Sicília Crocetta i el president de la CIM Michel Vauzelle
JPG | 59